Калин Николов, приятел на Борис Димовски и Радой Ралин, превръща римите в образи

https://www.24plovdiv.bg/ojivlenie/article/10464873 Калин Николов, приятел на Борис Димовски и Радой Ралин, превръща римите в образи Калин Николов, приятел на Борис Димовски и Радой Ралин, превръща римите в образи www.24plovdiv.bg

"Вариант Везувий" - изложбата на Калин Николов в галерията на СБХ на "Шипка" 6,  е връщане към два от източниците от въображение на художника

"Стоях в къщи, бях счупил крак - леко изтърпях. Но досадно... И нарисувах неща - гори ни под краката, нещо постоянно, уж не се вижда, но все го чакаме да се покаже отнякъде... Изложбата е до края на декември", каза ни Калин, който е уникален илюстратор. С фин шрих, проникновение, усет към стиха, елегантен маестро на умението римите да се превръщат във вдъхновяващи образи. Това Калин го умее перфектно. Уверете се!

Първият е видяното чрез един вече ретро бакелитен диаскоп от 50-те години на миналия век, запазен още в оригиналната си кутия с инструкциите за този „Модел Е“, но рядкост у нас някога. Особено с многото си диапозитивни барабани, които представяли седемте чудеса на света - сватбата на английската кралица и изкачването на Везувий.

Вторият момент е филмът „Параграф 22“ от 1970 г. по известния роман на Джоузеф Хелър, умело адаптиран към черния хумор на писателя.

Калин Николов е роден през 1956 г. в София. Завършил е Художествена гимназия (1971-75) и ВИИИ „Николай Павлович“ (1977-83), специалност „Графика и графични технологии” при проф. д-р Евтим Томов. Паралелно се учи, а по-късно и работи с художника Борис Димовски.

В момента е уредник на Графичния кабинет на Националната галерия, София. Имал е самостоятелни изложби в София (1978, 1979, 1985, 1991, 1999, 2000, 2004, 2009, 2013, 2018), Габрово (2014, 2016), Велико Търново (2017), Хамбург (1984, 1988), Атина (1991), Будапеща (1996), Скопие, Щип, Прилеп, Охрид (2013-14), Димитровград, Сърбия (2015), и др. Бил е художник на вестниците „Антени“, „Вечерни новини“, „La Strаda“, „Щастливец“ „Репортер 7“, “Парижки вести“, „За буквите – О писменехь“, списанията „ФЕП“, „Тера фантастика“, „Усури“, издателствата „На слука” и „Огледало”, на сайта „Българи“. Бил е дългогодишен консултант на нишкото издателство „Братство“ по историята и проблемите на балканските култури.

Илюстрирал е книги на Атанас Далчев, Радой Ралин, Йордан Радичков, Димитър Томов, Кин Стоянов, Росица Чернокожева, Роси Кота, Огнян Герджиков, Мирела Костадинова, Емил Измирлиев и др.

Автор е на книгите „Атанас Пацев – преодоляване на невъзможното“ (творческа биография на художника и на неговото поколение), „Неосъщественият музей“ (по идея на Радой Ралин), „Елза Гоева“ (монография), „“Художници, свързани с историята ни“, редица каталози и изследователски студии свързани с историята на българското и чуждото изобразително изкуство.

Съставител е на изложби за Националната галерия на европейска графика и живопис в контекста на балканската и световната култура.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Култура

В битката за любовта никой не е невинен

В битката за любовта никой не е невинен

Бургас гледа два спектакъла по Неда Антонова и Теодора Димова

Бургас гледа два спектакъла по Неда Антонова и Теодора Димова

Заради амулет млада жена попада в света на туарегите

Заради амулет млада жена попада в света на туарегите

Момент от спектакъла "Хъшове"  на МДТ"Константин Кисимов"

Снимка: МДТ "К.Кисимов"

Концерти, спектакли и изложби в юбилейната година на търновския театър

Тръгва филмът "Петя на моята Петя", направен с много любов и малко пари

Тръгва филмът "Петя на моята Петя", направен с много любов и малко пари

 Снимка община Русе

Оперната прима Красимира Стоянова ще изнесе утре песенен концерт в Музикферайн в Грац

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Култура

Йорданка Фандъкова

Фандъкова награди Георги Господинов - най-четеният писател в Столичната библиотека

Екзотика и страст в света на туарегите

Екзотика и страст в света на туарегите

Проф. Венец Димитров
Снимка: НАТФИЗ

Българското кино загуби големия оператор проф. Венец Димитров

Георги Господинов и Захари Карабашлиев - най-четени автори от Столичната библиотека през 2021 г.

Георги Господинов и Захари Карабашлиев - най-четени автори от Столичната библиотека през 2021 г.

Три спектакъла на ансамбъл “Филип Кутев” разказват историята му

Три спектакъла на ансамбъл “Филип Кутев” разказват историята му

Момент от спектакъл  "Пепеляшка"
Снимка: Софийска опера

"Пепеляшка“ на Росини в Софийската опера – приказка с неочакван край

Последно от

Последно от

Най-важното