Концерти, спектакли и изложби в юбилейната година на търновския театър

https://www.24plovdiv.bg/ojivlenie/article/10687735 Концерти, спектакли и изложби в юбилейната година на търновския театър Концерти, спектакли и изложби в юбилейната година на търновския театър www.24plovdiv.bg
Момент от спектакъла "Хъшове"  на МДТ"Константин Кисимов"

Снимка: МДТ "К.Кисимов"
Момент от спектакъла "Хъшове" на МДТ"Константин Кисимов" Снимка: МДТ "К.Кисимов"

Три знакови годишнини ще отбележи през 2022 година екипът на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ във Велико Търново. Тази година се навършват 125 г. от рождението на Кисимов, 70 г. от създаването на професионален драматичен театър в старата столица и 50 г. от откриването на музикално-драматичния театър. Поредица от празнични концерти, спектакли и изложби подготвя ръководството на МДТ по повод честванията, а кулминацията на тържествата ще бъде през юли, съобщи директорът Васил Вълчев.

Първото премиерно заглавие за юбилейната 2022 г. е спектакълът «Не сме от тях», създаден по емблематичните Чудомирови разкази «Без късмет» и «Не съм от тях». Творческата идея е на гост-режисьора Невена Митева, която е автор и на сценичната версия на постановката. Премиерата на постановката с участието на артистите от драматичния състав е на 17 февруари.

След това режисьорът Бойко Илиев започва работа по възстановяването на постановката «Хъшове» по мотиви от повестта „Немили-недраги” на Иван Вазов. Спектакълът е посветен на 125-годишнината на Кисимов, който е роден на 16 април 1897 г. в старата столица, и ще бъде изигран отново пред публика в навечерието на юбилея. „Хъшове” е любимата пиеса на Кисимов, а ролята на Странджата е сред емблематичните образи, които той е пресъздал на театралната сцена. През 1919 г. великият актьор изпълнява за първи монолозите на Странджата в читалищното театро в Търново, а през годините тази пиеса се превръща в негова съдба. За първи път играе Странджата в Народния театър „Иван Вазов” през 1931 г., а след това още поне пет пъти се е превъплъщавал в любимия образ на търновска сцена, припомня Васил Вълчев.

Спектакълът «Амадеус» по Питър Шафър и музика на Моцарт е другото ново заглавие в афиша на великотърновския театър. Той ще бъде поставен от режисьора Бойко Илиев, който е автор и на сценичната адаптация, а в него ще участват артисти, солисти и оркестър на МДТ. Диригент на постановката ще е Георги Патриков. С «Амадеус» екипът на МДТ ще се представи на Царевец в рамките на Летния фестивал на българските оперни театри «Сцена на вековете». Театърът ще участва във фестивала и с класическата оперета «Графиня Марица» на Калман, чиято възстановка ще започне през юни.

В чест на трите годишнини МДТ ще подготви и празничен концерт-спектакъл с режисьор Бойко Илиев и диригент Георги Патриков, който ще бъде представен на 14 юли. В празничната програма са включени поредица от изложби с костюми и реквизит, театрални афиши, архивни снимки и документи. В близките месеци ще излезе от печат и поредната книга на актьора и летописец на театъра Иван Митев. Подготвя се и юбилеен сборник на МДТ «Константин Кисимов».

Васил Вълчев припомни, че на 14 юли 1952 г. официално започва да функционира Професионалният Окръжен народен театър във Велико Търново, който се помещава в сградата на читалище „Надежда“. Негов първи директор е артистът Никола Шиваров, а в трупата са привлечени актьори от различни населени места в региона, както и от Народния театър „Иван Вазов“. Първото заглавие в афиша на новосъздадения театър е пиесата „Любов“ на Орлин Василев, чиято премиера е на 18 септември 1952 г.

През 1971 г. е построена новата сграда на театъра в центъра на Велико Търново, а първото изиграно представление в нея е „Под игото“ по романа на Вазов. Това става на 20 април 1971 г. На 5 юни 1971 г. е официалното откриване на сградата, а това става с празнично шествие от читалище „Надежда“ до центъра. Година по-късно театърът е обявен за драматично-музикален, а щатът е разширен с много солисти, балетисти, голям оркестър и хор. „Службогонци“ е първото заглавие в афиша на музикалния състав. Премиерата на мюзикъла е на 24 декември 1972 г., а с него е открита новата музикална сцена в града.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Култура

“10 задължителни четива по мениджмънт в условия на криза”

“10 задължителни четива по мениджмънт в условия на криза”

Книгите се завръщат на площад Славейков в аудио празник по случай 24 май

Книгите се завръщат на площад Славейков в аудио празник по случай 24 май

“Един мъж” – най-силната творба на Ориана Фалачи

“Един мъж” – най-силната творба на Ориана Фалачи

СНИМКА Аукционна къща "Кристис"

Рисунка на Микеланджело продадена за над 23 милиона евро на търг

Софийската филхармония свири "Бай Ганьо“ на Веселин Стоянов във Виена

Софийската филхармония свири "Бай Ганьо“ на Веселин Стоянов във Виена

Изложбата предизвика голям интерес

Търново показва шедьоври на Дали и най-доброто от визуалното изкуство на XX век

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Култура

Иван Иванов

Кшищов Зануси награди най-добрия български филм

Найден Тодоров пред звездата на Франц Шуберт

Найден Тодоров пред звездата на Шуберт във Виена преди репетиция с Филхармонията (Снимки)

Цирк "Балкански", Шрек и Фиона забавляваха малки и големи в София (Снимки)

Цирк "Балкански", Шрек и Фиона забавляваха малки и големи в София (Снимки)

Къде да отидем в нощта на музеите тази вечер

Къде да отидем в нощта на музеите тази вечер

Марк Шагал

Неизлагани творби на Марк Шагал показани в Париж, преди да бъдат продадени на търг

Известни изпълнители се събраха на обсъждането.

Ицо Хазарта ругае новата българска музика и защити старата, но май не го разбраха

Последно от

Последно от

Най-важното