Ваня Червенкова под Аконкагуа: Върхът не ме допусна до себе си

https://www.24plovdiv.bg/ojivlenie/article/10747351 Ваня Червенкова под Аконкагуа: Върхът не ме допусна до себе си Ваня Червенкова под Аконкагуа: Върхът не ме допусна до себе си www.24plovdiv.bg
Ваня Червенкова тръгна на дългото пътешествие още на 8-ми януари Снимки: Фейсбук/Vania Chervenkova

Биснесдамата Ваня Червенкова твърдо реши да изкачи връх Аконкагуа (6962 м), който е най-високият в Южна Америка и изобщо извън Азия. Миналата година тя  покори и най-високиия връх в Кавказ - Елбрус.

Аконкагуа се намира в Андите, в аржентинската провинция Мендоса. Червенкова тръгна на дългото пътешествие още на 8-ми януари, само месец след като прекара COVID. След множество перипетии и преживявания Аконкагуа не допусна Ваня, но флага ни от върха развя друг българин - Любомир Бачев.

Ваня Червенкова
Ваня Червенкова

Ето разказа й, публикуван във фейсбук:

26.01.2022
5:55 Мин Лагер “Холера”
Великият Аконкагуа не ме допусна до себе си..Ако това е моята Олимпиада, то аз я завършвам със сребърен медал, малко под върха!
И въпреки всичко това беше най-голямата височина за човешкия ми организъм 6300 метра до която съм достигала и от която взех решение за връщане в 5 лагер “ Холера”
И ако на Елбрус през нощта след тежка втора степен на височинна болест взех решение да продължа и не усещах опасност,тук взех правилното и трезво решение за връщане в първия възможен лагер, за да се спася!Знаех и осъзнавах, че мога да стигна , но сили за връщане няма да имам…
Щурмувахме малко след полунощ . Напредвахме бавно, въпреки, че силите ми бяха почти изчерпани. Аз, Вика Клименко, Любомир Бачев и към нас от лагер “ Нидо де кондорес” се присъедени Сеня, руски финансист, живеещ в Ню ЙОРК .
Истината е че, моят организъм не се справи след скоро прекарания ковид/ всъщност само преди месец/истината е, че рискувах и тръгнах . Пътуването ни изначално се обърка, с недопускането ни в Чили, изчаквахме нервно в Сао Пауло, и накрая се класирахме в Мендоса. След получаването ни на пермитите потеглихме . Предстояха ни дълги разстояния с температурни амплитуди от + 37 до последен лагер -30 градуса. Имахме дълги и мъчителни преходи до базов лагер “ Плаза де Мулас” преминахме успешна аклиматизация с радиални трекинги и и два пъти изкачване до 5550 метра и отново спускане,
изчакахме няколко дни изключително лошо време. Още на първата нощувка на лагер “ Нидо де Кондорес “ се разболях . Организма ми беше силно изтощен. Отказвах да ям, повръщаше ми се от всичко, много рязко свалих килограми. Кашлях безумно и започнаха първите признаци на височинна болест.
Въпреки всичко реших, че болна ще щурмувам, което беше глупаво от моя страна. На 25 стигнахме от базов лагер във втори лагер “Нидо де Кондорес “преспахме за втори път на 5550 метра и оттам потеглихме за лагер 4” Берлин “и последен лагер “Холера “на 6000 метра..
Около полунощ щурмувахме.. Някъде по пътя организма ми отказа, много силно кашлях, нямах въздух, тресеше ме и след продължителна борба с волята си…по пътя под върха взех решение, че ще се върна. Нямаше смисъл да бавя останалите.
Амбицията ми казваше да продължа.. думите на детето ми и няколкото човека които обичам” върни се жива” надделяха.
Съжалявам, не успях аз да вдигна флага над върха, но се радвам, че това направи другият участник в нашата експедиция Любомир Бачев. И доколкото аз изцяло финансирам цялата ни мисия, се надявам да съм дала своя принос националния ни флаг да се развее над най-високата точка на Южното и Западното полукълбо !
Ако това е моята Олимпиада , то аз я завършвам със сребърен медал , малко под върха!
Така е било писано!
Пътят към успеха съвсем не е лесен , нито кратък, но аз пожелавам на всички от цялото си сърце да следвате мечтите си!
Аз ще продължавам да следвам моите! Скоро започвам възстановяване и след подготовка тръгвам към третият континентален първенец . Не обичам да казвам , че има лесни върхове, но съдейки по височината за последните 6 дни,вече съм го изкачила 3 пъти …
Може би Ви разочаровах, може би не съм вашата героиня и не успях да стъпя на върха, но понякога пътят, който ни води до там е онова, което ни прави силни,смели и РЕШИТЕЛНИ!
За мен беше най-трудното решение да се върна назад , малко преди успеха … но понякога трябва да умеем да вземаме и такива решения, които противоречат на нашето ЕГО, но кореспондират с нашият разум!
Разплаках се, прегърнах всички , предадох флага на България на Любо и потънах в тъмнината..
Само вятърът и звездите бяха моите истински спътници!!!
Ваша Ваня ?¦?

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Път

Пламъците правят невъзможно преминаването на Камино

Пътят Камино затворен заради огромни пожари - там ли е Деси Радева?

Малкото островче Капрера, където умира Гарибалди
Снимки: Инстаграм

Вижте райския остров Капрера, където преди 140 г. умира Джузепе Гарибалди

Екип от пожарникари достигна до купола, за да извади американския турист
СНИМКИ: Италиански пожарникари

Турист изкачи 463-те стъпала на купола на Брунелески във Флоренция и почина

Остров "Света Анастасия" Снимка:Архив

На остров Света Анастасия ще има тридневен "Биле фест"

Доскоро за лечебните свойства на извора са знаели само жителите на района, но през последните години Чамурлу бунар добива все по-голяма популярност.

Странното село Стоманци - има стар лековит извор, тайни пещери утроби

Египет Снимка: Pixabay

По-евтини билети за забележителности и музеите в Египет до края на август

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Път

Ивинела Самуилова и Венци на нулевия километър, т.е. на края на Камино
СНИМКИ: АВТОРКАТА И ЛИЧЕН АРХИВ

В края на Камино човек се разплаква (Снимки)

Зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева (вдясно) с посланика на Сърбия у нас д-р Желко Йович и представителите на сръбската туристическа агенция.

Бум на български туристи в Сокобаня

Британският музей разполага с над 92 000 квадратни метра изложбена площ, но тя е недостатъчна, за да бъдат показани всичките му експонати.

Британският музей пази най-дълго използваната ни двулевка

СНИМКИ: НАЙДЕН ТОДОРОВ.
ВИДЕО: ГЕОРГИ КЮРПАНОВ

Силвия Аздреева: На върха си покорил себе си! Щастлива съм за Петрич и България!(Видео)

Орвието се намира в центъра на Италия и през него минава всеки маршрут, който води от Рим. СНИМКИ: ВИОЛИНА ХРИСТОВА

Орвието в Умбрия е на 3000 г. и е прелестен като Рим, но двойно по-евтин

Мисия на покрива на света

Мисия на покрива на света

Последно от

Последно от

Най-важното