Полярниците ни се връщат, следващата експедиция - за първи път с наш кораб, ще плава 45 дни до Антарктида

https://www.24plovdiv.bg/ojivlenie/article/11086423 Полярниците ни се връщат, следващата експедиция - за първи път с наш кораб, ще плава 45 дни до Антарктида Полярниците ни се връщат, следващата експедиция - за първи път с наш кораб, ще плава 45 дни до Антарктида www.24plovdiv.bg
Проф. Христо Пимпирев
Проф. Христо Пимпирев СНИМКА: Архив

Втората група от 30-ата българска антарктическа експедиция се завръща в България на 13 март с полет от Амстердам.

Сега българските полярници са в Сантяго де Чили и в събота тръгват към Европа, а в неделя се прибират в България, съобщи в интервю за БТА проф. Христо Пимпирев - ръководител на българските антарктически експедиции и директор на Българския антарктически институт.

Проф. Пимпирев сега не е във втората група на българските антарктици, които се прибират. Първата група от юбилейната 30-а експедиция се върна у нас в края на януари.

Две бяха основните цели на 30-ата българска антарктическа експедиция, като първата от тях беше свързана с полагането на основите на новата научна лаборатория на българската полярна база "Св. Климент Охридски" на остров Ливингстън, каза проф. Пимпирев. Той подчерта, че се модернизира научната инфраструктура на българската полярна база на Антарктида, която е част от Националната пътна карта за научна инфраструктура към Министерството на образованието и науката. "Трябва да се модернизира нашата научна инфраструктура, защото това е приоритет за целия Европейски съюз. България, като полярна държава, трябва да има научна база, която да отговаря на съвременното ниво на науката в Антарктида, защото на нашата антарктическа база са работили учени от САЩ, Япония, Южна Корея, Канада и от много други страни по света", отбеляза проф. Христо Пимпирев.

Той обясни, че основите на новата ни научна лаборатория са почти изградени, но припомни, че имаше закъснение от 20 дни на пристигането на Антарктида на първата група от 30-ата българска полярна експедиция. Затова първата задача на следващата българска експедиция ще е свързана с довършването на основите на научната лаборатория и с изграждането на конструкцията на лабораторията.

Седем научни проекта изпълняваха българските полярници от 30-ата ни експедиция и откриха мед и молибден в района на полярната ни база на Антарктида.

Българските полярници, които се завръщат в България в неделя, изпълняваха на Ледения континент седем научни проекта, които са част от Националната програма за полярни изследвания към Министерството на образованието и науката. Проектите са в областта на медицината, геофизиката - за сеизмологията, на геологията и биологията, съобщи проф. Пимпирев.

Той подчерта, че особено интересен е геоложкият проект, защото по него са изследвани минерализациите в околностите на българската полярна база на Антарктида, като нашите учени са установили, че те са богати на мед и на молибден.

Антарктиците ни изследваха и ледниците, които са на остров Ливингстън. Сега на българската полярна база почти няма сняг, а промените в климата и глобалното затопляне оказват влияние най-вече на района в Западна Антарктида, където е и българската полярна база "Св. Климент Охридски", каза проф. Христо Пимпирев. Той отбеляза, че е имало и други години, в които около нашата база на остров Ливингстън не е имало много сняг. Наблюдава се обаче една цикличност и преди седем-осем години постройките в нашата полярна база почти били затрупани със сняг. "При сегашната 30-ата българска антарктическа експедиция времето беше доста по-топло, но е съизмеримо с миналогодишните температури. Но, ако се проследи тенденцията през последните 30 години, се наблюдава общо затопляне на времето и отдръпване на ледниците на Антарктида", обясни проф. Пимпирев.

Той каза, че в биоложкия проект е изследвана уникалната флора и фауна на Ледения континент. Научните проекти бяха осъществени успешно, а нашите полярници бяха подпомагани от логистиците в експедицията ни, които им помагаха при придвижването на Антарктида, отбеляза проф. Христо Пимпирев.

На българските полярници от втората група на експедицията ни голяма помощ оказаха антарктиците от турската полярна програма, които бяха наели чилийски кораб за един месец - в района на остров Хорсшу. Там турските полярници имат изключително модерна станция. На връщане от там турските антарктици минаха покрай българската полярна база и взеха нашите полярници, за да продължат те после с пътуването си със самолет до България, обясни директорът на Българския антарктически институт.

Очаква се 31-ата бълга рска полярна експедиция да плава 45 дни до Антарктида сбългарския научноизследователски кораб "Св. св. Кирил и Методий"

"Ремонтът на българския научноизследователски кораб "Св. св. Кирил и Методий" вече започна, осъществява се по план и ако горивото не достигне космически цени, се очаква корабът да отплава с участниците в следващата българска антарктическа експедиция през октомври 2022 г. за Антарктида. Предвижда се участниците в 31-ата българска експедиция да отплават в края на октомври с българския научноизследователски кораб "Св. св. Кирил и Методий" от Варна и плаването до Антарктида да продължи 45 дни", обясни проф. Пимпирев.

Той коментира, че това ще е историческо плаване, защото за първи път български изследователски кораб ще плава в световния океан и ще достигне до Антарктида. Това ще стане за първи път в морската история на България.

За момента са заделени 3 милиона лева за ремонта на българския научноизследователски кораб "Св. св. Кирил и Методий". Той се ремонтира в България, от фирмата, която спечели обществената поръчка, каза проф. Христо Пимпирев.

Той е построен в норвежка корабостроителница през 1984 г., има и засилен корпус за плаване при зимни услови. Проф. Пимпирев даде пример, че корабът "Есперидес" на испанските полярници е построен почти по същото време - през 1989 г.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Път

Пламъците правят невъзможно преминаването на Камино

Пътят Камино затворен заради огромни пожари - там ли е Деси Радева?

Малкото островче Капрера, където умира Гарибалди
Снимки: Инстаграм

Вижте райския остров Капрера, където преди 140 г. умира Джузепе Гарибалди

Екип от пожарникари достигна до купола, за да извади американския турист
СНИМКИ: Италиански пожарникари

Турист изкачи 463-те стъпала на купола на Брунелески във Флоренция и почина

Остров "Света Анастасия" Снимка:Архив

На остров Света Анастасия ще има тридневен "Биле фест"

Доскоро за лечебните свойства на извора са знаели само жителите на района, но през последните години Чамурлу бунар добива все по-голяма популярност.

Странното село Стоманци - има стар лековит извор, тайни пещери утроби

Египет Снимка: Pixabay

По-евтини билети за забележителности и музеите в Египет до края на август

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Път

Ивинела Самуилова и Венци на нулевия километър, т.е. на края на Камино
СНИМКИ: АВТОРКАТА И ЛИЧЕН АРХИВ

В края на Камино човек се разплаква (Снимки)

Зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева (вдясно) с посланика на Сърбия у нас д-р Желко Йович и представителите на сръбската туристическа агенция.

Бум на български туристи в Сокобаня

Британският музей разполага с над 92 000 квадратни метра изложбена площ, но тя е недостатъчна, за да бъдат показани всичките му експонати.

Британският музей пази най-дълго използваната ни двулевка

СНИМКИ: НАЙДЕН ТОДОРОВ.
ВИДЕО: ГЕОРГИ КЮРПАНОВ

Силвия Аздреева: На върха си покорил себе си! Щастлива съм за Петрич и България!(Видео)

Орвието се намира в центъра на Италия и през него минава всеки маршрут, който води от Рим. СНИМКИ: ВИОЛИНА ХРИСТОВА

Орвието в Умбрия е на 3000 г. и е прелестен като Рим, но двойно по-евтин

Мисия на покрива на света

Мисия на покрива на света

Последно от

Последно от

Най-важното