17 уикенда - от Кайнарджа до края на лятото

https://www.24plovdiv.bg/ojivlenie/article/11637529 17 уикенда - от Кайнарджа до края на лятото 17 уикенда - от Кайнарджа до края на лятото www.24plovdiv.bg
СНИМКИ: Кристиян Минчев
СНИМКИ: Кристиян Минчев

Книга с маршрути по общини, замислена от Максим Минчев, довършена от сина му Кристиян и журналиста Пламен Старев

Били ли сте някога в Кайнарджа? Този край е известен като Крайдунавска Добруджа, защото хем е сред Добруджа, хем е край Дунава. А в същото време е известен и с друго име - Сухоречието - заради уникален природен феномен. Преди много години там е минавала голяма река – Табан, но по незнайни причини изчезнала. Останали обаче нейните брегове. Това са огромни отвесни скали, целите “продупчени” от малки и големи пещери. В някои от тях навремето се заселили първите християни по българските земи, вероятно приели кръщение от самия свети апостол Андрей Първозвани и неговите ученици.

Останките от скални манастири в меандрите на Сухоречието са обект на сериозни проучвания и все по-често се радват не само на научен, но и на туристически интерес. 

Затова общината в Кайнарджа се е заела да развива пешеходни маршрути, за да могат повече хора и по-лесно да ги посещават и да се възхищават на природните образувания.

За чудесата на Кайнарджа - една от най-малко известните и популярни общини в България, разказва книгата “17 уикенда” на Пламен Старев и Кристиян Минчев. Както предполага името на книгата, в нея са събрани историите на още 16 общини - всичките прелюбопитни дестинации за туризъм през почивните дни.

Ако започнете още следващата седмица

с Кайнарджа или някоя от другите препоръчани посоки, времето до края на лятото и началото на учебната година тъкмо ще ви стигне, за да ги обиколите всичките.

Защитената територия “Суха река” – интересна с причудливите си скални образувания - е край село Краново. В отвесните скали – бившите брегове на изчезналата река, има множество пещери, някои от които са ползвани през вековете за убежища по време на неприятелски нашествия. 

3-километровата екопътека “Крановски скален лабиринт” улеснява достъпа до тези впечатляващи по своите размери и по екзотичната си красота образувания.

Край село Каменци е разкрита Надгробна могила от раннобронзовия период, изследвана от археолозите Людмил Вагалински и Сирма Александрова. До същото село е комплексът Чобан махала с къщи за гости в добруджански стил.

Близо до Каменци, по поречието на река Табан, има следи от късноантична и средновековна крепост. Тя е съществувала до края на VІ век. По-късно (ІХ-ХІ век) тук е възникнало средновековно българско селище. 

Високо в скалите има пещера, която е била ползвана за църква

По стените има издълбани кръстове.
Край село Поп Русаново е пещерата Киринджика, която е скално светилище. Тя представява голям скален навес по десния бряг на река Табан, където е оформена зала с размери 9х7х4,5 м. Над нея има още една по-малка зала. Вдясно има полукръгла ниша, а над нея има галерия, по която се стига до шахта с дълбочина около 5 метра. Тя води до естествен лабиринт от помещения, за които се предполага, че са били обитавани, тъй като там е намерената керамика от V век пр. Хр. и V век сл. Хр.

Най-значимото от всички скални обители по протежението на древната река Табан е Баджалията. По намерената керамика специалистите му определят възрастта на повече от 5000 години, от каменно-медната епоха. В късната бронзова епоха траките го ползват за свои култови ритуали.

Смята се, че е било централно светилище на Залмоксис - митичен цар, жрец и бог на тракийското племе гети. Светилището датира от VI век пр. н. е. и е част от скален култов комплекс. Скалният храм е оформен в голяма пещера, до която се достига по изсечен в скалата тунел. До него е голяма олтарна ниша, под която има площадка, за която се предполага, че е била център на култови мистерии. По-късно светилището е ползвано от християнски монаси до ІV в.

Баджалията е малко известна, но много интересна и атрактивна туристическа дестинация. В скалния храм и под него са открити артефакти от халщадската и латенската култура, тракийска и римска керамика, елински съдове и амфори от Егейския басейн.

До село Голеш има останки от късноантична римска крепост. Старото име на селото е Кьосе Айдън. Така се е казвал турчинът, който е бил сред първите заселници. Нямал е брада (бил е кьосе) и от там – първото име на Голеш, като може да се направи паралел между двете имена.

Крепостта е разположена на възвишение по десния ръкав на река Суха. Според намерените артефакти археолозите предполагат, че тя е построена в началото на V век и разрушена в края на века при хунските нашествия. Сред по-интересите находки е каменна икона на Богородица с младенеца в ръце, седнала на трон. Има и следи от мартириум на неизвестен светец. По фасадата му има рисунки с червена боя и равнораменни кръстове с триъгълни краища. 

Южно от Голеш, по руслото на р. Суха, започва колония от скални монашески обители. Тя включва 7 манастира с множество църкви, крипти, килии и параклиси. Те са сред най-ранните скални манастири в България и на Балканите, може би и в Европа. Колониите скални манастири са изоставени при нашествията на печенегите в средата на ХІ век.

През годините на Османската империя Кайнарджа е едно от най-големите села в Североизточна България и Добруджа. Най-ранното писмено сведение за селото под името Кючук Кайнарджа се намира в турските данъчни регистри от 1583 г.

В името си селото закодира една от своите характеристики – изворите наоколо

(Кайнак от тур. - извор). Съвсем естествено изворите и чешмите имат своето обособено място в картата на забележителностите на Кайнарджа. 

Освен история, в книгата си “17 уикенда” авторите Пламен Старев и Кристиян Минчев описват и местните обичаи, легенди и рецепти за храни и напитки, които хората са запазили от години.

Идеята за книгата е на покойния шеф на БТА Максим Минчев, който приживе започва работата по проекта с дългогодишния си приятел и съмишленик - журналиста и пътешественик Пламен Старев. След кончината на Максим синът му Кристиян Минчев продължава идеята и се включва в работата със свои авторски фотографии на забележителностите по описаните маршрути.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Път

Пламъците правят невъзможно преминаването на Камино

Пътят Камино затворен заради огромни пожари - там ли е Деси Радева?

Малкото островче Капрера, където умира Гарибалди
Снимки: Инстаграм

Вижте райския остров Капрера, където преди 140 г. умира Джузепе Гарибалди

Екип от пожарникари достигна до купола, за да извади американския турист
СНИМКИ: Италиански пожарникари

Турист изкачи 463-те стъпала на купола на Брунелески във Флоренция и почина

Остров "Света Анастасия" Снимка:Архив

На остров Света Анастасия ще има тридневен "Биле фест"

Доскоро за лечебните свойства на извора са знаели само жителите на района, но през последните години Чамурлу бунар добива все по-голяма популярност.

Странното село Стоманци - има стар лековит извор, тайни пещери утроби

Египет Снимка: Pixabay

По-евтини билети за забележителности и музеите в Египет до края на август

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Път

Ивинела Самуилова и Венци на нулевия километър, т.е. на края на Камино
СНИМКИ: АВТОРКАТА И ЛИЧЕН АРХИВ

В края на Камино човек се разплаква (Снимки)

Зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева (вдясно) с посланика на Сърбия у нас д-р Желко Йович и представителите на сръбската туристическа агенция.

Бум на български туристи в Сокобаня

Британският музей разполага с над 92 000 квадратни метра изложбена площ, но тя е недостатъчна, за да бъдат показани всичките му експонати.

Британският музей пази най-дълго използваната ни двулевка

СНИМКИ: НАЙДЕН ТОДОРОВ.
ВИДЕО: ГЕОРГИ КЮРПАНОВ

Силвия Аздреева: На върха си покорил себе си! Щастлива съм за Петрич и България!(Видео)

Орвието се намира в центъра на Италия и през него минава всеки маршрут, който води от Рим. СНИМКИ: ВИОЛИНА ХРИСТОВА

Орвието в Умбрия е на 3000 г. и е прелестен като Рим, но двойно по-евтин

Мисия на покрива на света

Мисия на покрива на света

Последно от

Последно от

Най-важното