Бум на български туристи в Сокобаня

https://www.24plovdiv.bg/ojivlenie/article/11766540 Бум на български туристи в Сокобаня Бум на български туристи в Сокобаня www.24plovdiv.bg
Зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева (вдясно) с посланика на Сърбия у нас д-р Желко Йович и представителите на сръбската туристическа агенция.
Зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева (вдясно) с посланика на Сърбия у нас д-р Желко Йович и представителите на сръбската туристическа агенция.

 Българите са номер едно чуждестранни туристи в Сокобаня, като за изминалата година е отчетен много голям ръст на посещения от България. Това обявиха на конференция в София представители на сръбската туристическа агенция, които заедно с български колеги под егидата на двете министерства на туризма обсъждат възможности за взаимно опознаване и стимулиране на пътуванията с цел почивка и туризъм.

В момента Сърбия е на четвърто място след Гърция, Турция и Румъния по брой на български туристи, като се надяваме съвместната ни работа да даде още по-добри резултати в бъдеще, каза зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева.

Сокобаня е най-известният в Сърбия курорт с минерални извори. Намира се на 215 км от София, на 40 минути път с коля от Ниш. Българите харесват Сокобаня не само заради минералната вода, но и заради района в който се намира - заобиколен от планини, реки с водопади, езера и гори. Има и части от град, запазен от Средновековието, както и места за религиозен туризъм.

Български и сръбски туроператори вече са разработили пакети за организирани пътувания, но голяма част от българите, които вече са посетили Сокобаня, са го направили самостоятелно.

"Знам, че българите харесват много сръбската храна, музиката и разбира се добрата ни ракия. Без значение дали става дума за Белград, или за нашите зимни или балнеокурорти, българите просто обичат нашето гостоприемство и това е, което ни сближава. Като посланик мога да говоря за политика или икономика, но туризмът е нещо, на което заслужава да се обърне специално внимание, защото той оказва благотворно влияние върху политиката и нашите двустранни отношения, а също и за икономиката. Ние сме повече от съседни народи, ние сме братски народи, но въпреки това имаме нужда да се опознаем по-добре и двустранния туризъм помага също за това. А чрез по-доброто познанство и много от натрупаните предразсъдъци между нас ще отпаднат. Затова се радвам, че можехме да организираме тази конференция и да допринесем за бъдещи по-интензивни контакти между нас", каза сръбският посланик д-р Желко Йович.

След края на официалното откриване и презентации на Белград и летните фестивали в сръбската столица, крепоста Голубац, селски туризъм в Мокра гора и различните програми за гурме пътувания в Сърбия, форумът продължи в двустранни срещи между туроператори от двете страни.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Път

Китове във водите на Антарктида

Учен сравни Антарктида с джунглите в Бразилия

Мачу Пикчу

По стъпките на инките в Перу (Видео, снимки)

Перперикон е една от забележителностите, които ще бъдат представени в предаването

България ще бъде включена в предаването на National Geographic "Европа отвисоко"

Египет Снимка: Pixabay

Египет откри реставрирания храм в Планината на птиците, където е отсядал Исус

Калифорния се опитва да направи невидимо най-високото дърво в света

Калифорния се опитва да направи невидимо най-високото дърво в света

Замъкът Алнуик крие в градините си над 100 вида зелени
убийци.
СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

В най-смъртоносната градина в Европа растат над 100 вида, които убиват

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Път

Копието на оригиналната статуя на Марк Аврелий на кон Палацо Нуово (вляво) 
СНИМКИ: АВТОРЪТ

Капитолийските музеи показват шедьоври около площад на Микеланджело

Първите изумителни гледки в Перу бяха на лагуната Парон с този тюркоазен цвят на водата.
Белият връх, който се вижда в средата, се казва Пирамид и е използван от кинокомпанията “Парамаунт Пикчърс” за нейното лого.

Кордилера Бланка - перлата на Перуанските Анди

Яхти от цял свят акостират в родния Миконос

Яхти от цял свят акостират в родния Миконос

Димитровград ще бъде домакин на Национална Киноложка изложба за породисти кучета

Димитровград ще бъде домакин на Национална Киноложка изложба за породисти кучета

Модерният Дубай – парите работят за бъдещето на планетата

Модерният Дубай – парите работят за бъдещето на планетата

Остров Пафос СНИМКА: Архив

Православна църква в Кипър вдига 5-звезден хотел

Последно от

Последно от

Най-важното