Турист изкачи 463-те стъпала на купола на Брунелески във Флоренция и почина

https://www.24plovdiv.bg/ojivlenie/article/11877108 Турист изкачи 463-те стъпала на купола на Брунелески във Флоренция и почина Турист изкачи 463-те стъпала на купола на Брунелески във Флоренция и почина www.24plovdiv.bg
Екип от пожарникари достигна до купола, за да извади американския турист СНИМКИ: Италиански пожарникари

67-годишен американски турист изкачи 463-те стъпала на купола на Брунелески във Флоренция и припадна. По-късно почина на път за болницата, съобщиха италианските медии.

Мъжът изкачил купола до самия му връх, където има панорамна тераса, въпреки предупрежденията, че това не се препоръчва на хора със сърдечни проблеми. Същото важи и за намиращата се наблизо камбанария на Джото. И двете забележителности са сред най-предпочитаните от туристите.

Американецът, който се качил във високия 91 м. купол, се почувствал зле още след като спрял на терасата. Намиращият се там персонал извикал Бърза помощ. Намесили се и пожарникари със специална апаратура и въздушна стълба. Туристът бил извозен с линейка до болницата, но издъхнал по пътя.

Куполът на Брунелески на катедралата “Санта Мария дел Фиоре” във Флоренция е сред най-големите шедьоври на архитектурата.

Навремето конкуренцията между градовете се водела и чрез архитектурата. Размерите на сградите и на куполите на черквите съответствали на мощта и грандиозността на градовете и на техните управи.

По тази причина било поставено и началото на амбициозния и революционен проект за купола на катедралата “Санта Мария дел Фиоре” във Флоренция. Той е по идея и проект на Филипо Брунелески (1377-1446) и вътрешният му диагонал достига 45 м.

Дълго време изследователите се опитват да разкрият тайната на изграждането на купола – не е останал никакъв документ, нито пък скица, свързани с проекта за него.След години на изучаване италианският архитект Масимо Ричи успява да достигне до техниката, използвана от флорентинския гений на архитектурата Брунелески. Изглежда, че тайната се крие в ориентирането на тухлите по подобие на рибена кост.

Именно това позволило на Брунелески да вдигне огромен купол без носещи структури. Архитектът реализирал купола без никаква броня, само с помощта на двойни арки с междинно пространство. Вътрешната с дебелина от 2 м. е направена от дялани камъни, поставени като рибена кост. Тя е носещата структура, докато външната е само фасадна. В горната част на купола има фенер под формата на рог. Той е по проект на Брунелески, но е реализиран след смъртта му.

По-късно е поставена и топка от позлатена мед с кръст, съдържаща свещени реликви – тя е дело на Андрея дел Верокио.Декорацията и фреските на купола са осъществени между 1572 и 1579 г. от Джорджо Вазари и Федерико Дзукари.

Но каква е историята на купола?

Осмоъгълният купол е вдигнат между 1420 и 1434 г. Това става, след като проектът на Брунелeски е представен на конкурс през 1418 г. и приет след много полемики през 1420 г. За неговото реализиране после са необходими още 14 г. Официално изграждането на купола започва на 7 август 1420 г. Той е осветен през 1436 г. от папа Евгений IV.

Експертите са категорични – това е шедьовър, който е в състояние да устои на земетресения, светкавици и на всякакви природни бедствия в продължение на векове. Куполът е прелестен, откъдето и да се погледне. Неговият диаметър е 45,5 м.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Път

В Хонконг може да се опита не само традиционната кантонска кухня, но също и японска, корейска, индийска, тайландска и дори европейска.

Източникът на разнообразието в кухнята на Хонконг

Пламъците правят невъзможно преминаването на Камино

Пътят Камино затворен заради огромни пожари - там ли е Деси Радева?

Малкото островче Капрера, където умира Гарибалди
Снимки: Инстаграм

Вижте райския остров Капрера, където преди 140 г. умира Джузепе Гарибалди

Екип от пожарникари достигна до купола, за да извади американския турист
СНИМКИ: Италиански пожарникари

Турист изкачи 463-те стъпала на купола на Брунелески във Флоренция и почина

Остров "Света Анастасия" Снимка:Архив

На остров Света Анастасия ще има тридневен "Биле фест"

Не стихва интересът към покупка на ваканционен имот по Черноморието

Не стихва интересът към покупка на ваканционен имот по Черноморието

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Път

Египет Снимка: Pixabay

По-евтини билети за забележителности и музеите в Египет до края на август

Ивинела Самуилова и Венци на нулевия километър, т.е. на края на Камино
СНИМКИ: АВТОРКАТА И ЛИЧЕН АРХИВ

В края на Камино човек се разплаква (Снимки)

Зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева (вдясно) с посланика на Сърбия у нас д-р Желко Йович и представителите на сръбската туристическа агенция.

Бум на български туристи в Сокобаня

Британският музей разполага с над 92 000 квадратни метра изложбена площ, но тя е недостатъчна, за да бъдат показани всичките му експонати.

Британският музей пази най-дълго използваната ни двулевка

СНИМКИ: НАЙДЕН ТОДОРОВ.
ВИДЕО: ГЕОРГИ КЮРПАНОВ

Силвия Аздреева: На върха си покорил себе си! Щастлива съм за Петрич и България!(Видео)

Орвието се намира в центъра на Италия и през него минава всеки маршрут, който води от Рим. СНИМКИ: ВИОЛИНА ХРИСТОВА

Орвието в Умбрия е на 3000 г. и е прелестен като Рим, но двойно по-евтин

Последно от

Последно от

Най-важното