С 388 хиляди лева от Министерството на културата отварят за туристи "чинията" на Бузлуджа (Обзор)

https://www.24plovdiv.bg/ojivlenie/article/11903738 С 388 хиляди лева от Министерството на културата отварят за туристи "чинията" на Бузлуджа (Обзор) С 388 хиляди лева от Министерството на културата отварят за туристи "чинията" на Бузлуджа (Обзор) www.24plovdiv.bg
Кметът на Казанлък Галина Стоянова получи днес грамотата и медала на достойна българка, с които бе отличена миналата година от вестник "24 часа" като една от осиновителките на мозайка от външния кръг на "чинията" на Бузлуджа. Снимка: Ваньо Стоилов

Очакванията са това да стане до Нова година

Областната управа на Стара Загора, като собственик на бившия Дом-паметник на БКП на връх Бузлуджа, спечели проект за 388 хиляди лева пред Министерството на културата. С парите, които са от сесията на Министерството на културата за извършване на специализирани консервационно-реставрационни дейности за недвижими културни ценности в рамките на средствата, предвидени по бюджетна програма: "Опазване на недвижимото културно наследство - 2022 г.", паметникът ще бъде обезопасен и отворен за туристи до края на годината. Това съобщи днес за "24 часа" арх. Дора Иванова, председател на фондация "Проект Бузлуджа", която заедно с община Казанлък е партньор на областната управа по този проект.

Очакванията са обектът да бъде отворен до края на годината за туристи, тъй като изразходването на средствата по проекта с МК трябва да бъдат отчетени до 15 ноември т.г. Входът ще бъде с билети, вероятно на цени между 10 и 30 лева.

Сега отпуснатите пари ще стигнат, с тях трябва да се направят основно три неща: чрез алпийски способ да се отстранят падащите предмети от покрива на сградата и така той да бъде обезопасен, да се довърши консервацията и реставрацията на куполната мозайка, като над нея бъде изградено защитно покритие, и да бъдат монтирани пътеки с парапети за посетителите, обясни арх. Иванова.

По-рано бе съобщено, че за обезопасяването на покрива, който е с обща площ 2500 квадратни метра, са необходими по 75 лева на квадрат или общо 187 500 лева. На по-късен етап следва и ремонт на целия покрив, който ще струва 5 милиона лева. Парите за него ще се осигуряват тепърва.

Договорът за новия проект между Министерството на културата и областната управа в Стара Загора тепърва ще бъде подписан, за него първо съобщи на сайта си културното ведомство. Помощта на държавата стана възможна, след като най-после миналата есен "чинията" получи статут на недвижим паметник на културата с национално значение.

Едновременно с това продължават и акциите за набиране на доброволци и на дарения за сградата. Сред най-важните инициативи тази година е второто издание на фестивала "OPEN BUZLUDZHA 2022". Сега той ще се проведе на 19, 20 и 21 август на старопланинския връх под мотото "Ти си ключът. Отвори Бузлуджа" с участието над 40 музиканти. В рамките на кампанията желаещите граждани и фирми могат са станат собственици и на ключ за "чинията" на връх Бузлуджа. Ключовете са 4 вида - железен, бронзов, златен и мастерик /шперц/, с който могат да бъдат отключени всички врати. Цената на тези ключове е между 6 и 48 хиляди лева. Акцията е подобна на миналогодишната за осиновяването на мозайките от външния кръг на сградата, благодарение на която с помощта на щедри дарители те бяха консервирани и запазени от по-нататъшни атмосферни влияния.

Всички дарители бяха отличени от вестник "24 часа" в кампанията "Достойните българи" на 2021 година. Сред тях е и кметът на Казанлък Галина Стоянова, която не успя да получи лично отличието си по време на церемонията през януари т.г. в София. Днес арх. Дора Иванова връчи грамотата и медала на г-жа Стоянова, която призна пред медиите, че цени най-много това си отличие сред многобройните, които получава, защото то й е присъдено лично, а не в качеството й на кмет на общината. Стоянова изрази увереността си, че когато "чинията" на връх Бузлуджа бъде отворена за туристи, тук ще се качат и тези, които не я харесват, за да се насладят на един уникален обект за туризъм, който не е натоварен с идеология.

Община Казанлък е включила паметника, който е на нейна територия, в концепцията си за устойчив туризъм, която е част от програмата на ЕК "Градски дневен ред", в която общината участва от 2019 година. "В европейската програма се включихме с монумента, който е част от темата за дисонантното /противоречивото/ наследство. Неотдавна той беше представен на конференция в Рим и предизвика огромен интерес. Имаме покани да представим проекта в Германия, Белгия и Португалия", допълни главният архитект на общината Георги Стоев.

Казанлък е единствената българска община, която участва в програмата с концепция за устойчив туризъм, която е част от партньорството за култура и културно наследство.

Програмата "Градски дневен ред" се наблюдава пряко от Министерството на външните работи на Германия и на културата на Италия, а включените в нея инициативи могат по-лесно да получат европейско финансиране, стана ясно на пресконференция днес в община Казанлък.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Култура

Салман Рушди
СНИМКА: РОЙТЕРС

Салман Рушди да получи Нобелова награда за литература, призова френски философ

Джулия Мурат. Снимка: newscutters.com

Филм на Джулия Мурат взе голямата награда на фестивала в Локарно

Камелия Тодорова с наградата от кмета на Банско Иван Кадев.

Камелия Тодорова с плакет за участията си в джаз феста в Банско

Васил и Велизар с една от групите на обиколка в София

СНИМКА: ФЕЙСБУК

Турове с таен маршрут показват най-добрите образци на БГ архитектурен модернизъм

Лили Иванова

Над 6 хил. ще слушат Лили Иванова в Античния театър

Снимки Радио Китай

Започна 12-ият международен филмов фестивал в Пекин

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Култура

Кадър от прословутия филм "Оркестър без име"

Защо Георги Мамалев е звезда, но не може да стане министър-председател

Медалионът от 11 век, намерен от археолози начело с проф. Николай Овчаров в Месионис, Търговище.

Медальон, открит в Търговище, е част от сребърна епископска огърлица от XI век

Министърът на културата Минеков със зам.- министрите доц. д-р Славов и проф. Танева

Минеков: Следващият министър ще бъде длъжен да изпълни всичко, което ще започна

Рачков се завръща на сцената

„С Рачков всичко е възможно“ - най-новият телевизионен формат на NOVA

Среща на Минеков и зам.-министрите на културата доц. д-р Славов и проф. Танева с председателя на Съюза на народните читалища  д-р Николай Дойнов и членове на Съюза

Минеков ще готви промени в Закона за читалищата

Койна Русева изигра мъжката роля на Воланд в “Майстора и Маргарита”, за която бе удостоена с театралната награда “Икар”. 
СНИМКА: МЛАДЕЖКИ ТЕАТЪР

Николай Поляков - единственият от модерните режисьори, който не се опита да заснеме филм

Последно от

Последно от

Най-важното