Картина на 17-годишна българка с търновски корени ще краси Капитолия

https://www.24plovdiv.bg/ojivlenie/article/11930640 Картина на 17-годишна българка с търновски корени ще краси Капитолия Картина на 17-годишна българка с търновски корени ще краси Капитолия www.24plovdiv.bg

Съревнованието се провежда във всички щати на страната и конкуренцията е огромна, става ясно от публикациите за успеха на Валентина Асенов в американската преса

През 2014 г. друга нейна картина бе изпратена в Космоса в рамките на мисия на НАСА

Уникална картина, рисувана с въглен от 17-годишната художничка с български произход Валентина Асенов, ще бъде изложена в Конгреса в САЩ. Тя ще краси сградата на Капитолия за цяла година, а самата талантлива ученичка е поканена на официален прием в столицата Вашингтон, пише bg-voice.com.

Вратите за реализация за момичето се отварят, след като преди броени дни спечели първо място в конкурс за изкуство. Вторият окръжен конкурс за изкуство на Конгреса се провежда в цялата страна по региони. Предназначен е за ученици от гимназиалния курс. Победителите се избират по региони и само първите места от всеки щат са поканени на прием в Капитолия с конгресмена на съответния регион, разказа за „Болярски новини“ Детелина Стойкова – майка на талантливото момиче.

„Валентина спечели първо място за нашия Ню Джърси дистрикт, с конгресмен Джеф Ван Дрю. Той лично й се обади да я поздрави с новината“, допълни майката.

За успеха на Валентина разказват редица американски медии, предвещаващи й бляскаво бъдеще, а в България новината съобщи нейната майка Детелина Стойкова.

Валентина в момента е ученичка в 12-и клас в гимназията в Оушън Сити, Ню Джърси. Родена е в САЩ в семейството на емигранти, дошли от Велико Търново през 1998 г. Младата художничка обаче има много силна връзка с корените си и познава отлично старата столица.

Прекарала е годините на пандемията в областния град и пази топли чувства към Велико Търново, които провокират у нея желанието да се занимава по-задълбочено с рисуване.

Докато била в родината на родителите си, тя посещавала уроци при знакови местни художници, които й помогнали да открие своя собствен стил и път в това направление. По думите на майка й Детелина, досегът с тях бил много полезен за дъщеря й и дал силен тласък за развитието й.

Талантът на момичето впечатлява журито на конкурса Congressional Art competition и лично конгресменът Джеф ван Дрю звъни по телефона, за да я поздрави. Картината й е озаглавена Nature Mort и носи енергията на древната римска история.

Съревнованието се провежда във всички щати на страната и конкуренцията е огромна, става ясно от публикациите за успеха на Валентина в американската преса.

Това обаче не е първият голям успех за 17-годишното момиче с български корени. През 2014 г. друга нейна картина бе изпратена в Космоса в рамките на мисия на НАСА. Тогава момичето е едва втори клас и печели националния конкурс за творби за космически експеримент и насърчаване на младото поколение към нови знания за необятната Вселена. В 7 и 8 клас пък получава награда от Ротари клуба в американския град за високи постижения в обучението и отличния си успех в училище.

Валентина говори български и посещава българското неделно училище „Читанка“ в Оушън Сити, в което съосновател е и нейната майка, която преподава на българчетата.

Валентина е внучка на знаковия преподавател от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ доц. д-р Илия Стойков – ръководител на катедра „Психология“. По негова инициатива от 1993 г. в университета е създадена специалността „Психология“. В негова памет бе наименувана аудитория във вуза преди четири години.

Преди няколко години майката на Валентина, Детелина Стойкова, също спечели престижно отличие от Националната асоциация за напредък в психоанализата в САЩ.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Култура

Брюксел
Снимка: Пиксабей

Брюксел ще бъде домакин на първото световно първенство по слам поезия

Мюзикълът „Брилянтин“ открива Банско Опера Фест на 26 август

Мюзикълът „Брилянтин“ открива Банско Опера Фест на 26 август

Софийската опера е домакин на международен конкурс за млади таланти

Софийската опера е домакин на международен конкурс за млади таланти

Накъде с децата (20-21 август)

Накъде с децата (20-21 август)

От ада на войната до ателието на Диор

От ада на войната до ателието на Диор

Той е забравил името си и е просто 17 - страховит наемен убиец

Той е забравил името си и е просто 17 - страховит наемен убиец

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Култура

Отличената с първа награда в Италия "Българска мома" на Емануела ще бъде показана на изложба в Рим за Деня на будителите

Рисунка на 11-годишно българче с първа награда на конкурс в Италия

"Хъшове" се връща на сцената на Народния театър.
СНИМКА: ДЕСИСЛАВА КУЛЕЛИЕВА

“Хъшове” пак на сцената на Народния театър

Таня Иванова и Методи Савов по време на интервю
Снимка: Красимир Андонов

Историите на български алпинисти, разказани във филма на БНР “Оцеляване”

Как се прави успешна сватбена агенция

Как се прави успешна сватбена агенция

Обмислят вдигане на заплатите на служители в музеи и галерии

Обмислят вдигане на заплатите на служители в музеи и галерии

Питагор

Философи будят публиката на изложба

Последно от

Последно от

Най-важното