Модерният Дубай – парите работят за бъдещето на планетата

https://www.24plovdiv.bg/ojivlenie/article/12004714 Модерният Дубай – парите работят за бъдещето на планетата Модерният Дубай – парите работят за бъдещето на планетата www.24plovdiv.bg
Модерният Дубай – парите работят за бъдещето на планетата
СНИМКА: Авторката

Повече от 13 хиляди компании развиват културата и творчеството

Музеят на бъдещето в Дубай е сред най-модерните в света експозиции. Впечатлява не само футуристичното здание, а реалното послание за света в който всеки ден живеем и разкрива активното ни участие в неговото плавно разграждане. И не защото хората искаме да съсипваме планетата, а защото не мислим за това как да я пазим и защото проблемите на ежедневието са твърде всеобхватни.

Музеят е открит 22 февруари, 2022 г. и билетите за посещение бяха разпродадени почти светкавично за половин година напред. Организации и туроператори купиха пакети билети, за да могат да предоставят услугата за бъдещите си гости, които не биха могли да намерят пролука за посещение, ако просто пожелаят да го направят. Образователни институции получиха отделен пакет билети, за да може всеки учащ се да посети групово експозициите.

Стойността на проекта възлиза на USD 136 млн. Външният му овал е като на яйце, а дупката в средата подсказва, че ние все не знаем за сърцевината на нещата, макар да виждаме ясно контурите. В структурно отношение сградата е повече модел, изработен на 3D принтер, отколкото класическо здание с вградена арматура.

Всъщност в цялата конструкция със стълбища и асансьори не е вложена нито една носеща колона. Архитект е жителят на Дубай Шон Кила, чиито проекти вече са отличени за своята модерност и съзвучие с екологията, но сградата на Музея на бъдещето е сред тези, които оставят своя следа в модерната световна архитектура.

Пред зданието на музея ежедневно застават хиляди хора и го снимат от сутрин до мрак. Експозицията на самият музей е всъщност пътят, който населението на земята ще измине до 2050 г. Показаното във всяка зала е свързано с всички други, а информацията е базирана на научни изследвания от големи изследователски колективи, на хиляди часове проучвания сред природата и в космоса и показват какво ще ни се случи, ако живеем все така, както си знаем.

Може би най-съкрушителното място в целия музей е залата на видовете.

Огромната площ е превърната в мрежа от осветени малки цилиндри във всеки от които е поставен модел на растение, насекомо или животно. С дистанционното с екран, което получавате, можете да научите подробности за вида, който гледате и дали той ще продължи да съществува до 2050 година. И това е съкрушителният момент: Насочвате устройството към костенурка, която никога няма и да видите наживо, но се оказва, че тя ще изчезне напълно от лицето на земята само след 12 години.

Следват морски обитатели, растения, пеперуди, паячета, дървета, цветя – след 15-тина минути проучване на бъдещето съзнавате, че парченца от света необратимо си отиват ден след ден, а ние сме твърде заети със себе си, за да мислим за своето бездействие или незнание как да променим каквото и да било. Хората влизат в залата удивени от ефектния и? вид, а след малко замлъкват и почти отчаяно търсят видове, които въпреки нас ще продължат да съществуват.

В музея обаче не опитват да създадат чувство за всемирна вина, защото именно учените показват циклите от развитието на планетата, когато големи групи организми са преставали да съществуват заради термални и други промени. Сега обаче хората са достигнали до знание, което би помогнало да бъдат опазени видове, чиито край вече се вижда. Мотото на музея е: „Виж бъдещето, създай бъдещето!“

Сградата отвън е изписана на арабски с три изречения, изречени от шейха и те гласят:

Няма да живеем стотици години, но можем да създаваме неща, които да издържат стотици години;
Бъдещето ще е на тези, които могат да си го представят, да го проектират и да го построят, бъдещето не чака, но можем да го проектираме и построим днес;

Тайната на обновлението на живота, развитието на цивилизацията и на прогреса на човечеството е в една дума: иновации!

Голямата цел е научният проект да обедини дизайнери, архитекти, учени, предприемачи и финансисти, които да създадат работещи предложения за полезни въведения в света на високите технологии и да ги финансират навреме, а проектите да са с отражение в здравните грижи, транспортните системи, образованието. Идеята е музеят да е място за уроци на ученици, за срещи между младите хора и учените и всяка подобна среща да е двустранно вдъхновение.

Докато обикаля музея, човек не гледа експозиция, а участва в нея – около него се случват неща, които иначе са насред джунглите, в открития космос, дълбоко под земята, в дълбините на океаните. Холограмите пренасят във всяка среда и човек се оказва в центъра на сътворението.

Компетентни и дружелюбни гидове се разпределят между посетителите и когато свърши кратката озвучена презентация на новата зала, всеки може да зададе допълнително въпроси и да получи още по-интересни и изчерпателни отговори.

Целта на правителството е всеки ученик, който се обучава в Обединените Арабски Емирства поне веднъж годишно да посещава този музей, защото експозициите ще бъдат постоянно обновявани с нови данни и приложения.

В същото време на територията на музея технологични компании ще могат да демонстрират свои последни въведения.

Шейхът на Дубай Мохамед бин Рашид ал-Мактум е двигателят на процеси, които да поставят емирството не само в света на модерната архитектура и умението да се градят кули в пустинята, но и да навлезе в света на екологията и опазването на околната среда и видовете, както и на културните събития от световна величина.

И докато мнозина свиват вежди при мисълта, че в Дубай се ходи предимно в мола, то заради комфорта на гостите, между сгради около моловете вече са изградени климатизирани коридори и така посетителите дори няма нужда да вдишват от палещия пустинен въздух.

Макар Дубай да не е Париж, именно в един от големите молове е направено копие на парижкия музей на живите картини Люмиер, където посетителят попада в оживелите краски на световните класици. Невъзможно е посещение набързо, защото играта на стените, подовете и преживяването оставя човек поне за час-час и половина.

Културният и творчески сектор на Дубай генерира около USD 11 млрд. годишно, а само в тези сфери са заети около 110 хил. човека, които представляват около 3,6% от всички работещи в града.

Статистиката и числата сочат най-изчерпателно какви са целите и какво е постигнато. Затова за първи път е публикувано проучване за ефективността на вложените средства в култура и творчески занимания.

„Съзидателният Дубай разкрива неизползвани възможности за подсилване на връзките между културата и търговията. Инвестициите в сферата трябва да открият нови образователни възможности, които да подкрепят местните таланти във всяка сфера на творческата им изява и ги превърне в професионалисти, които да продължат и образователната политика, и да подобрят имиджа на Дубай, за да можем да говорим вече за икономика на креативността.“ Това са думи на младата Латифа Бин Мохамед ал-Мактум, дъщеря на шейха и председател на Комисия за култура и изкуства на Дубай. Понастоящем в Дубай работят над 13 хиляди компании в сферата на изкуствата.

И докато управлението на страната по всякакъв начин превръща пустинята в модерен оазис, то други компании са ангажирани с опазването на самата пустиня.

Посещението в резервата Нара е под строг контрол, движението с джипове е само по строго определени трасета, а площта му е 225 кв.км. Инвестицията в опазването на пустинята е изцяло държавен ангажимент.

На територията на парка живеят над 560 вида застрашени растения, дървета, птици, млекопитаещи и насекоми. Посетителите могат да нощуват в изградените за целта лагери и свободно да се разхождат наоколо, като използват краката си, но е напълно недопустимо да се навлезе с какъвто и да е вид друго транспортно средство, било то и специализиран велосипед.

Още с навлизането в опазената територия ни посрещат антилопи, които пъргаво се скриват зад пясъчните хълмове. Ориксите са били напълно изчезнали и се налага техният вид да бъде възстановен от друг континент.

По залез разходката с боси крака из меките пясъци е изключително приятна, а дивите животни проявяват здравословно любопитство и щом бъдат приближени, с елегантни скокове се отдалечават и поне за малко, под непрестанния повей на вятъра, в пясъка остават рошавите им следи.

Лагерите са предвидени за богати гости, чиито средства за една нощувка се трансформират във продължаващо финансиране по дейности за опазване на естествения вид на пустинния живот.

Докато крача из пясъците, откривам наполовина заровено хартиено пакетче от чай, излетяло от нечия маса. Веднага го прибирам – след часове на обиколки и разговори с хората, които посвещават живота си на опазването на естествената пустиня, дори този миниатюрен боклук е кощунство.

Дубай е планирал своето бъдеще в най-големи детайли до 2050 г., като е заложено на симбиоза между иновации, образование, медицина, транспорт, строителство и екология.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Път

Фонтаните на Bellagio в действие

Лас Вегас - между фонтаните на "Беладжио" и заложната къща "Злато и сребро"

Пампорово пуска в предварителна продажба нов вид ски карта

Пампорово пуска в предварителна продажба нов вид ски карта

Дубай - приключение за всеки джоб

Дубай - приключение за всеки джоб

Комплексът “Кирхенвирт Вахау” е мястото, което местните в Кремс посочват като еталон за прекрасно вино, храна на световно ниво и история, която можеш да разказваш дълго.

Петият сезон във Вахау – бяло вино, печено еленско гръбче и нощ под свод на 500 години

Панорамна снимка на Сан Франциско и излед към моста "Голдън Гейт". Снимки: Авторът

Сан Франциско: 3 желания и две в повече

Станимир Александров живее в Китай от 22 години.

Станимир Александров: Китай - моята втора родина (Видео)

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Път

При корена на първата китайска династия Ся (Видео)

При корена на първата китайска династия Ся (Видео)

Златна почивка за златна възраст в хотел Helios Spa 4*

Златна почивка за златна възраст в хотел Helios Spa 4*

Златна почивка за златна възраст в хотел Apollo Spa Resort 4*+

Златна почивка за златна възраст в хотел Apollo Spa Resort 4*+

Хотел “Ривиера Бийч” – 20 години тишина и комфорт във величествен парк край морето

Хотел “Ривиера Бийч” – 20 години тишина и комфорт във величествен парк край морето

Китове във водите на Антарктида

Учен сравни Антарктида с джунглите в Бразилия

Мачу Пикчу

По стъпките на инките в Перу (Видео, снимки)

Последно от

Последно от

Най-важното