Рокът и диското рязко ускориха местния туризъм в Пловдив и Бургас

https://www.24plovdiv.bg/ojivlenie/article/12079854 Рокът и диското рязко ускориха местния туризъм в Пловдив и Бургас Рокът и диското рязко ускориха местния туризъм в Пловдив и Бургас www.24plovdiv.bg
Хиляди куфяха с Армин ван Бюрен тази събота на Гребната база в Пловдив.

Нощувките само през този уикенд в града под тепетата надхвърлят всички през декември в Банско и Пампорово, взети заедно

Културният туризъм е в небивал възход. Хората пътуват за актуални рок групи, ретро

Всички хотели и квартири в Пловдив са пълни, заети са и всички места за настаняване чак до Пазарджик и Бачково.

Куриозните обяви за 20 хил. лв. на нощ попадат в графата любопитно, но културният туризъм това лято в Пловдив вероятно ще приближи приходите от ски сезона - нощувките през декември в Банско и Пампорово, взети заедно, са по-малко, отколкото ще има през този дълъг уикенд в Пловдив.

Легендарният фестивал Hills of rock триумфално се завръща

в Пловдив след 2-годишна пандемия. В продължение на 3 дни - 21, 22 и 23 юли, градът ще бъде европейска столица на рока. Очакват се около 40 000 посетители, което би било рекорд спрямо предходните издания.

Три дни куфеене, бира и емоции ще завладеят района на Гребната база, където се провежда фестивалът. Билетите са по 120 лева на ден, а за трите дни - 200 лева. Всеки от феновете плаща нощувки, за таксита до Гребната база, плаща и за храна.

Нека не бързаме с цифрите, ще видим в края на уикенда, сдържан е зам.-кметът Стефан Стоянов. По думите му гвоздеят е Slipknot - една от най-големите и актуални метъл банди в света. Тя ще бъде хедлайнер в първия ден - 21 юли. Другите водещи групи са Sabaton и Mercyful Fade.

Шведската Sabaton е записала песен, посветена на битката при Дойран и генерал Вазов, специално за пловдивската публика. Но този фестивал вече измества Exit в Нови Сад. Всички

модерни групи на континента се чувстват длъжни да участват в Пловдив

Заради това тази година имаше и изнесен в София предфестивал. Просто няма как да се вместят всички желаещи групи. Оценките за предфестивала са много добри, защото в района, където се провеждаше, има метро. Феновете се придвижват с него, а после се прибират с първите влакове.

Заради инерцията на пловдивския фестивал в София имаше концерти на Джудас Прийст и Айрън Мейдън.
Никъде няма свободни места в хотелите и квартирите в Пловдив във фестивалните дни, макар цените да са завишени поне двойно.

Справка на “24 часа” в една от най-големите платформи за резервации показва, че посетителят е посрещан с надписа:

“Пловдив не разполага с налични места

за настаняване на нашия сайт”. И съветва да се нощува в съседни населени места. Зает е дори и най-новият хотел в града на тепетата, открит преди дни. Намират се единични стаи в къщи за гости и хотели в Бачково, Асеновград, Хисаря.

Цените в областния град на вече заетите стаи варират от 430 лева за двойна до 1000 - за апартамент в центъра.

В близкото село Белащица се предлага къща с две спални за 367 лева за две нощувки. По-ниски са цените в семейните хотели в Асеновград - по 190-200 лв. на нощ.

Когато свирят повече групи, за тези 3 дни се запълват местата дори в Пазарджик, Хисаря, Асеновград и Бачково. Леглата в Пловдив са около 5 хил., а заедно с тези в региона стигат 8-9 хил., казва Стефан Стоянов. По думите му

подобни фестивали работят много ефективно за туризма

на града, защото вкарват на вечер между 5 и 15 хил. посетители извън Пловдив. А това са милиони приходи на вечер от нощувки, хранене, забавления.

За сравнение, толкова посетители само за тези дни в Пловдив са почти равни на туристите в Банско и Пампорово, взети заедно, за целия декември 2021 г.

Справка в системата за единна туристическа информация на Министерството на туризма показва, че през последния декември в Банско са нощували 37 068 гости, а в Пампорово заедно с Чепеларе - други 16 735.
Стоянов не смее да твърди, че пловдивският Hills of rock е изместил Exit в Нови Сад.

Сръбският е 20-годишен и се харчат много повече пари в него. Би било претенциозно да твърдим, че нашият го превъзхожда. Но реално Hills of rock върви по стъпките на големите фестивали и вече е голямо регионално събитие. Ако се запази в следващите години,

може да се превърне в топ 5 на рок проявите

в Източна Европа, смята зам.-кметът. Макар че рок фенове, които ходят и на двата феста, твърдят, че в Пловдив е по-хубаво. Но не всичко е рок.

В момента много мощно върви и Opera Open на Античния театър, а миналата седмица Армин ван Бюрен, един от най-великите диджеи, събра хиляди на Гребната база.

Като цяло тези фестивали дават голям икономически ефект на града. Преди пандемията 60% от публиката на Opera Open беше външна - истински фестивален туризъм. Hills of rock върви в подобна перспектива - 90% от посетителите са външни. Приходите за Пловдив стигат до 15 млн.а лв. за уикенд, дава пример зам.-кметът.

И пловдивският театър дава своя принос в местната икономика чрез бляскавите си спектакли.

В момента хитът е “Коприна”

на драматурга Александър Секулов и на режисьора Диана Добрева. Преди това творческият тандем сътвори касовата постановка “Одисей”. Хора от цялата страна, от РСМ, Сърбия идват на театър.

Операта и театърът не могат да съберат 20 хил., но техните представления се посещават от по-средната класа хора, които могат да си позволят по-скъпи хотели и ресторанти. Докато Hills of rock събира всякаква публика, но пък масово запълва хотелите в региона, обобщи Стоянов.

Много съществен приток има от Гърция. Като феновете оттам правят по 4 нощувки за трите фестивални дни. А тези от Северна Европа имат дял и за икономиката на София, където кацат. Налага им се междинна нощувка, прехрана и всичко, което прави като разход един турист.

Пловдив е успешен пример, вероятно и заради особеното очарование на Стария град. Но и други места у нас развиват културен туризъм.

Много хора се очакват в Бургас през август заради поредица концерти  

По груби изчисления извън традиционните туристи по морето градът се готви да посрещне още 70-80 хил. меломани. Това са хора от различни възрасти, закупили билети за концерти и които не ги спира скъпият бензин и завишените цени за нощувка.

Всички квартири в центъра на Бургас са резервирани за август, казват брокери. Цените са от 40 лв. за легло и стигат 100 лв. Голям наплив има към хотелите - стаи в тях специално за концертите са запазени и в по-отдалечените квартали “Сарафово” и “Крайморие”.

Ползите за икономиката на града са безспорни

Многото хора означава повече обороти на магазини, кафенета и ресторанти, които във фестивалните дни са претъпкани. Таксиметровите шофьори правят най-големите си печалби - туристите са толкова много, че жълтите коли не смогват да качат всички желаещи.

А тази година се очаква да е пикова за посещаемост през август след падането на COVID мерките. Заради очаквания голям наплив на хора общината предвижда да затвори няколко улици в подстъпите към Морска гара, където се провеждат концертите, а на други булеварди да отцепи цяло платно за паркинг на пристигащите с коли.

Пиронът в програмата е тридневният фестивал “Спайс мюзик”,

който събира световните звезди от 90-те. Допреди години в пристанището се влизаше само с паспорт през КПП, но след като местната власт извоюва част от него за пешеходна зона, сега там гъмжи от хора и почти през ден се провеждат културни мероприятия.

Специални гости на тазгодишното издание - на 5, 6 и 7 август, са “Джипси кингс”. На сцената ще излязат над 20 топизпълнители. За първи път идват и изпълнителите на тоталния хит от края на 80-те “Макарена” - Los del Rio, публиката ще види и емблематичната Хедър Смоп от M People.

Най-много зрители в Бургас се очакват на 12 август, когато световната група Arctic Monkeys идва за първия си концерт в България. Той ще е на пристанището и билетите от 120 и 200 лв. са изкупени още през зимата буквално за два дни.

Същия ден в града се открива за втора поредна година и най-мащабният фестивал за електронна музика у нас Solar Summer, като на пулта две вечери край Морската гара ще излязат световни имена. Заради всички тях утрояваме заявките за продукти в кухнята, кеговете с бира и наемаме допълнително персонал в концертните дни, казват ресторантьори в Бургас.

Според икономисти Бургас се е превърнал във фестивална морска столица заради прекрасната атмосфера край морето и заради добрата инфраструктура, която коренно се промени през последните години.

Чуждите туристи у нас са били максимум 12,5 милиона, сега ще са към 8 милиона

ХРИСТО НИКОЛОВ

Чуждите туристи в България са достигали максимум 12,5 милиона, но това стана през рекордната 2019 г. В първата година на пандемията те паднаха рязко до 4,7 млн., на следващата 2021 г. се увеличиха до 7,1 млн., а тази година се очаква да достигнат и дори да минат 8 милиона.

За сравнение, ние сме на трето място на Балканите по брой чужди туристи, ако изключим Турция, която все пак е разположена и в Азия.  

На първо място е Гърция, която в най-добрите години е посрещала 40 млн. чужди туристи. Там също усетиха много сериозно пандемията - през 2020 г. южната ни съседка е посетена от 14 милиона чужденци, а тази година се очакват 33 милиона.

Веднага след нея е Хърватия, която е успявала да посрещне и 20 милиона чужденци на година, но в пандемията те намаляха до 8 милиона. Сега само за първото полугодие държавата е посетена от 5,7 милиона чужди туристи, т.е. ако темпът се запази, тази година ще посрещне над 11 милиона.

Потокът от чужди туристи към трите държави обаче се различава съществено. Общото са германците и британците. В Гърция обаче има и много голям дял американски туристи - към една шеста от всички, докато в Хърватия са по-малко, а у нас - не повече от 20-30 хиляди на година.

В България след отлива на руските туристи, който започна още през 2018-2019 г., най-многобройни са румънците, следвани от украинците, англичаните и германците.

През зимата на първо място също са румънците, но има и значителен брой гърци, северномакедонци, сърби и турци.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Култура

6-те секунди протест като самоубийство

6-те секунди протест като самоубийство

Георги Господинов, носителят на "Букър" и преводачката на романа му Анжела Родел на премиерата на лентата на БНТ "Георги Господинов  в  убежището на времето" във вторник в Дома на киното в София

Георги Господинов: Българите сме пълни с планини от неслучили се неща, трупаме залежи от тъга

Музиканти също участваха в кинофестивала в Кан Снимка: Instagram/theweeknd

Музиканти също участваха в кинофестивала в Кан

Георги Господинов СНИМКА: INTERNATIONAL BOOKER PRIZE

Георги Господинов: Литературите на малки езици могат да говорят за големите неща

Пласидо Доминго СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Пласидо Доминго с концерт у нас през септември

Премиерът Гълъб Донев си купи книгата на Кисинджър от шатра 4 на Пролетния панаир на книгата. Зам.-министърът на културата доц. Пламен Славов му помогна в избора.

Гълъб Донев си купи "Лидерство" на Хенри Кисинджър на Панаира на книгата

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Култура

Ценни книги пред НДК с марка “Труд” и с 20% отстъпка

Ценни книги пред НДК с марка “Труд” и с 20% отстъпка

Държавна опера - Русе Снимка: Уикипедия

Русенската опера с концерти за 100-годишнината на "Уолт Дисни" във Великобритания

Георги Господинов в предаването "120 минути". Кадър bTV.

Георги Господинов: Старините си ги представям така - малка къща и ще гледам пчели

Актьорът Любен Чаталов вече има своя звезда и дръвче в Алеята на златните липи в Стара Загора.
Снимка: Ваньо Стоилов

Любен Чаталов откри своя звезда и посади дръвче в Алеята на златните липи в Стара Загора

Боян Ангелов е председател на Съюза на българските писатели.
СНИМКА: САЙТ НА СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ПИСАТЕЛИ

Турски автори на гости на Съюза на българските писатели

Ваклуш Толев
Снимка: Архив

Показват днес филм за Ваклуш Толев на фестивала "Златната липа" в Стара Загора

Последно от

Последно от

Най-важното