Истина или лъжа: Българите не сме дебили със средно айкю 3 % над болестната норма

https://www.24plovdiv.bg/ojivlenie/article/12110880 Истина или лъжа: Българите не сме дебили със средно айкю 3 % над болестната норма Истина или лъжа: Българите не сме дебили със средно айкю 3 % над болестната норма www.24plovdiv.bg
Момичето се води умствено изостанало
Момичето се води умствено изостанало

Българите не сме със среден коефициент на интелигентност 83, само с 3 единици на болестната норма на леката умствена изостаналост. Това е вирулентна тема преди няколко дни, споделяна и ретуитвана многократно. Журналистката от БНР Елизабет  Радкова си е направила труда да установи истината, а тя всъщност не е такава.

"Ако има някаква апокалиптична опасност за България, тя е в апокалиптично падналата интелигентност на популацията ни. Според изследване на Р. Лин и Бъркли, от 2019-та, средното IQ на България е ударило кошмарните 83 точки, най-ниското в Европа (зад нас са само Македония и Албания, което едва ли е случайно). За сравнение средното IQ в Турция си е все така 87, в Англия и Германия е 100, във Финландия е 102, в Чехия и Унгария 95-6 и т.н.)

Да осъзнаем какво означава 83 точки IQ. Медицинската граница за моронизъм е 80! Що е моронизъм - буквално - лека идиотия, мека форма на интелектуален дефицит.

Лице с IQ под 80 може да претендира за недееспособност при извършване на престъпление и да бъде поставяно под запрещение, защото е опасност за себе си или за другите... Това е официално призната медицинска и съдебна граница. А ние сме на 3 (три) пункта от нея.

За който още не е разбрал - тези показатели означават, че един средно интелигентен българин е в най-общи линии медицински идиот, според стандартите на запад от Калотина...“, пише в мемето, което завладя социалните мрежи.

В него има чисти лъжи и поредица от неверни твърдения като например, че  "Българинът е с IQ 83, тоест, с три точки по-интелигентен от дебил (морон)" 

Преди да коментираме колко точно е коефициентът на интелигентност на българина, трябва да коригираме малко автора на публикацията. Моронизъм или дебилност е лека степен на умствена изостаналост (IQ = 50-70). Имбецилитетът е умерена до тежка степен на умствена изостаналост (IQ = 20-50), а идиотизмът е най-дълбоката умствена изостаналост (IQ под 20), пише Елизабет Радкова.

В популярната в социалните медии статия като основен източник е посочена публикация на Ричард Лин и Дейвид Бекер от 2019 г. Става дума за книгата "Интелигентността на нациите", издадена от Института за социални изследвания в Ълстър - мозъчен тръст, базиран в Северна Ирландия и ръководен от самия Лин. При по-внимателен поглед в текста на изследването става ясно, че цитираното IQ 83 е обикновена техническа грешка на авторите.

Ето скрийншот на pdf на статията, в който се вижда, че данните за Бразилия са директно копирани в графата за България:

От таблица и графика в същото издание се вижда, че България е с коефициент на интелигентност над 90, пише Елизабет Радкова.

Доказателство, че става дума за печатна грешка е и публикация на Ричард Лин още от 2006 г., където можем да прочетем, че "средният коефициент на интелигентност за балканските страни - Сърбия, Хърватия, Румъния, България, Гърция и Турция - е съответно 89, 90, 94, 93, 92 и 90, което дава по-ниска средна стойност (IQ = 91) от IQ 100 за останалата част от Европа (Lynn, 2006)". Но дори и тези цифри са със съмнителна точност, тъй като между тях и цитираните в световната информационна банка World data има известно разминаване: Сърбия - 89, Хърватия - 95, Румъния - 90, България - 91, Гърция 92, Турция – 89. (Данните на World data са усреднен коефициент от резултатите на 9 международни проучвания за периода 1990-2010 г.)

В "Интелигентността на нациите" авторите разсъждават защо IQ-коефициентът на балканските народи е значително по-нисък от този на държавите от Западна Европа и донякъде обясняват феномена с исторически събития, като турското присъствие.

От друга страна Лин и колегата му заключават че интелигентността на една нация зависи също така от икономическия просперитет. Ето какво пише Лин:

"Като цяло нациите с по-висок коефициент на интелигентност имат по-силни икономики, по-здрави, по-богати и по-образовани са, по-модернизирани са, политически стабилни и мирни (изключение прави броят на самоубийствата в страната: самоубийствата са по-редки в страните с нисък коефициент на интелигентност). Както се вижда от картата, съществуват силни положителни корелации между националния коефициент на интелигентност и средната яркост на кожата на населението на дадена страна, както и между националния коефициент на интелигентност и средната географска ширина на страната".

Трудовете на Ричард Лин често са критикувани от научната общност за липсата на научна безпристрастност и подвеждащо представяне на данните. Нещо повече - той е обвиняван в разпространяване на расистки и сексистки възгледи. Критика за изследването може да прочетем на английски тук.

"Тук оценявам най-новата версия, изготвена през 2019 г. от Лин и Бекер, и показвам, че този набор от данни не е подходящ за целта – пише авторката на статията Ребека Сиър. - Основните източници на данни са неподходящи за оценка на "националния коефициент на интелигентност". По-голямата част от включените данни произхождат от извадки, които са напълно непредставителни за националното население. Много от тях са удобни извадки с малки размери, които често включват само деца и често включват лица, избрани поради това, че притежават определени характеристики (т.е. извадки, които са умишлено избрани така, че да не са представителни). Данните са събирани с помощта на редица различни когнитивни тестове и от толкова разнообразни популации, че е невъзможно да се генерира съпоставим измерител на когнитивните способности... Следователно този набор от данни за "национален коефициент на интелигентност" не предоставя съпоставими, точни и безпристрастни мерки за когнитивните способности в световен мащаб и не трябва да се използва за изводи относно глобалните различия в интелигентността.

Твърдението, че българинът е с IQ 83, тоест с три точки по-интелигентен от дебил (морон) е НЕВЯРНО. Цифрата 83 е плод на техническа грешка. България е със среден коефициент на интелигентност 91. За моронизъм може да се говори при IQ 70-50.

По отношение на меродавността на проучването за интелигентността на нациите можем само да посочим един красноречив пример. Става въпрос за резултатите от Световните олимпиади по математика от 1959 до 2010, посочени в изследването "Резултати от Международната математическа олимпиада, като показател на нивото на когнитивните способности на интелектуалните категории“ (Results in the International Mathematical Olympiad (IMO) as Indicators of the Intellectual Classes’ Cognitive-Ability Level, 2011 г) от Хайнер Риндеман – тук.

Ето заключението на автора: "Без да се отчита броят на населението, Китай е с най-добрите математици. След тях се нареждат Русия (2), САЩ (3), Виетнам (4), Румъния (5) България (6), Южна Корея (7), Унгария (8), Иран (9) и Япония (10). Индия, Турция и Израел също излъчиха голям брой ученици с най-високи резултати по математика

Фактът, че по-малки държави (Румъния, България, Унгария и Израел) се класират толкова високо, е забележителен.

Когато се коригират по отношение на броя на населението, резултатите се променят и по-малките държави се издигат на върха: (1) България, (2) Унгария, (3) Сингапур, (4) Израел, (5) Словакия, (6) Беларус, (7) Хонконг, (8) Монголия, (9) Румъния и (10) Югославия (Сърбия).“

Излиза че една от най-ниско интелигентните нации в Европа дава най-добрите математици в света.

Оригиналният фактчекинг на БНР може да видите на адрес

https://bnr.bg/post/101677763/srednniat-koeficient-na-inteligentnost-na-balgarite-ne-e-83

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Истина или лъжа

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Истина или лъжа

Последно от

Последно от

Най-важното