Сватба или раздяла - вижте дали се карате или дискутирате

https://www.24plovdiv.bg/ojivlenie/article/12160654 Сватба или раздяла - вижте дали се карате или дискутирате Сватба или раздяла - вижте дали се карате или дискутирате www.24plovdiv.bg
"Ризата на пода" е новата рубрика на "24 часа" за секс.
"Ризата на пода" е новата рубрика на "24 часа" за секс.

"Ризата на пода" е новата рубрика на "24 часа" за секс. Вдъхновена от популярната мъжка реплика за свалка "Ризата ми изглежда най-добре на пода в спалнята ти", в нея се поглежда към мъжката гледна точка. Тя ще излиза всяка събота с автор Мартинов.

Когато двама души заживеят заедно, обикновено изходите са два - след време или се женят, или се разделят. Разбира се, животът на семейни начала е опция, но той де факто не се различава особено от брака. Въпросът, който мнозина си задават, е накъде върви тяхната връзка.

Понякога изглежда, че всичко е наред, но двойката се разделя, в други случаи е точно обратното. Ключът в тези ситуации е да не се поддавате на моментната емоция, а да разгледате нещата, съветват експертите. И посочват, че има някои сравнително надеждни знаци, по които да се ориентирате за бъдещето ви като двойка.

Един от тях е дали често имате дребни спорове. Те може да са съвсем незначителни и да продължават няколко минути. Въпросът е в тенденцията. Такъв бил случаят с Марио и Диди, които били двойка още от училище. След университета заживели заедно. “Още тогава почнахме да имаме дребни препирни, но за сметка на това чести”, разказва Марио. Въпреки това двамата се оженили след година съвместен живот. “Разведохме се след няма и година. Просто мислехме, че препирните ще изчезнат с брака, а те се превърнаха в скандали”, казва мъжът. И добавя, че са решили да се оженят вероятно не толкова от любов, колкото че не са познавали друго и ги е било страх от непознатото.

Да дискутирате, е съвсем различно, казват експерти. Според тях това е разликата между успешните и неуспешните двойки. Точно такъв бил случаят с младото семейство на Албена и Константин. Двамата живеели заедно 4 години, преди да се венчаят. “Да, случва се да се скараме, но обикновено дискутираме и така изглаждаме различията”, посочва Албена.

Ако се улавяте, че вземате решения сами, това е друг знак, че няма да имате бъдеще като семейство. Дори половинката ви да няма особен проблем с това, накрая ще ядоса вас. Защото си търсите партньор/ка, а не последовател. Разбира се, съвсем друго е, когато сте си поделили отговорностите - вие избирате местата за почивка, а тя отговаря за това къде да вечеряте навън, когато сте в града например. Точно заради такива неща се разделили Стоян и Нина. “Аз вечно решавах и в един момент осъзнах, че той дори не проявява интерес. Сякаш искаше някой да го ръководи”, посочва жената.

Да търсиш мнението на другия, е точно обратното и говори за здрава връзка. Може да е за нещо дребно и незначително, но показва, че разчитате на партньора си. Пример е диалог между героинята на Рийс Уидърспун и най-добрата ѝ приятелка във филма “Това значи война”. “Как решаваш, когато си объркана”, пита Уидърспун. “Питам Боб”, отвърща нейната приятелка. “Съпръгът ти? Но ти постоянно се оплакваш от него”, продължава Уидърспун. “Да, той е дебел, той е грозен, той е плешив, но е моят дебел, грозен и плешив”, отвръща жената.

Двойка не значи прилепени един за друг, е друго важно нещо, по което може да се ориентирате. Ако не можете да се отделите един от друг, то това не е нормално, освен в първите седмици на нова връзка. Щастливите двойки прекарват време, в което всеки обръща внимание на себе си, своите приятели и хобита.

А донякъде парадоксално, но от друга страна, потвърждаващо максимата, че противоположностите се привличат, то двойките с различни интереси, се оказват тези, които издържат. “Всъщност така двамата си откриват нови хоризонти, показват си нови неща”, обяснява психоложката Елиът Маргарет в свое изследване. И добавя, че това в никакъв случай не значи, че всеки ще придобие хобитата и интересите на другия. По-скоро става дума за това, че от време на време ще се разнообрази и ще му е интересно да види защо дадено нещо кара половинката му да се чувства щастлива.

Обратното, при хората с еднакви интереси се оказвало, че когато правят това, което допада и на двамата, всеки пренебрегва другия. Не му обръща внимание и гледа собствения си кеф. А при двойките с различни интереси се наблюдава обратният ефект. Когато половинката им дойде на тяхното хоби, човекът се старае да покаже на партньора/рката си защо това му харесва и как и тя/той може да се наслади.

Финансите са друг ориентир в бъдещите ви отношения. Двойките, които са обсъждали и дори са имали спорове за това, впоследствие имат по-стабилен брак. Обърнете внимание дали с половинката си си делите всичко, или само задължителните неща като наем и сметки. Според американския тв водещ Стив Харви трябва да имате точно 4 сметки. Всеки от вас има по една. В третата вкарвате парите за общите разходи - дали ще е наем/ипотека, храна или почивки, покрива се оттам. А в четвъртата са спестяванията ви. Така всеки ще разполага с парите от личната си сметка.

По тези показатели може да направите добър и информиран избор дали да се сгодите, или да се разделите. Но дори да сгрешите, помнете - годежът не е брак, а раздялата не е задължително да е вечна.

А дали да се върнете при старото си гадже, или да продължите напред, четете в следващия брой на “Ризата на пода”

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Оживление

Снимка: Радио Китай

Филм за евакуацията на китайски граждани от чужбина оглави боксофиса по време на почивните дни за Националния празник

Фабрицио Паризи (вдясно) и The Editor
СНИМКА: ИВАН ЕРМЕНКОВ

"Васко Жабата" вече и с официален ремикс от италианския диджей Фабрицио Паризи (Видео)

Извънредното положение и епидемиите - в 8-ото издание на юридически учебник

Извънредното положение и епидемиите - в 8-ото издание на юридически учебник

Хилари Суонк СНИМКА: instagram/hilaryswank

48-годишната Хилари Суонк ще става майка на близнаци (Видео и снимки)

Еднакви ли са всички изневери

Еднакви ли са всички изневери

Изящен роман за сляпо момче, което разбира живота чрез музиката

Изящен роман за сляпо момче, което разбира живота чрез музиката

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Оживление

Галин Никифоров в София за премиерата на “Черна светлина”

Галин Никифоров в София за премиерата на “Черна светлина”

Деян Донков и Ненчо Костов по време на репетиция на спектакъла "Орфей"

Много провокативен ще е “Орфей” на Йерней Лоренци, репетициите са в пълна тайна

Мартин Гор и Дейв Геън по време на пресконференцията в Берлин.

“Депеш Мод” с турне догодина, най-близо до нас - в Букурещ

Йосиф Сърчаджиев

Йосиф Сърчаджиев разследва криминално изчезване на богата наследница

Филмът “Васил” с Иван Бърнев ще има световна премиера на фестивала във Варшава

Филмът “Васил” с Иван Бърнев ще има световна премиера на фестивала във Варшава

10 000 лв. спечели от “Стани богат” пресаташето на  “Лудогорец”

10 000 лв. спечели от “Стани богат” пресаташето на “Лудогорец”

Последно от

Последно от

Най-важното