Фестивалът на факлите на етноса И води туристите на културно пътешествие

https://www.24plovdiv.bg/ojivlenie/article/12183273 Фестивалът на факлите на етноса И води туристите на културно пътешествие Фестивалът на факлите на етноса И води туристите на културно пътешествие www.24plovdiv.bg
Фестивалът на факлите на етноса И води туристите на културно пътешествие
Фестивалът на факлите на етноса И води туристите на културно пътешествие СНИМКА: Радио Китай

Напоследък туристическият пазар в провинция Юннан се възстанови и много забележителности посрещат голям поток от посетители. По данни на Юннанският център по туризъм, през юли броят на хората от други места на страна, които са пристигнали в провинцията с цел туризъм, е надвишил 1 милион, което е увеличение от 80,13% в сравнение с предходния месец. Туристическият пазар се възстановява постепенно като не малка заслуга за това има най-важните събития в Юннан – Фестивалът на факлите.

Като най-популярния проект за културен туризъм в Юннан, Фестивалът на факлите привлича традиционно множество посетители от страната и чужбина.

В него туристите може да станат част от тази уникална традиция, да запалят своят факла, да на се насладят на състезания по стрелба с лък, борби и, разбира се, да опитат местната кухня. В известен смисъл огънят стои в основата на човешката цивилизация. Независимо на Изток или Запад, той символизира светлина и надежда, затова по света има много празници и ритуали, свързани с огъня.

Съпреживявайки различни елементи от този фестивал като церемония по преклонение пред огъня, фойерверки, народни песни, танци и дори безплатна била, туристите могат да се запознаят от първо лице с културата на етноса И и местното гостоприемство.

Фестивалът на факлите е изключително почитан от три етноса - И, Бай и Наси. Той се провежда през втората половина на месец юли и продължава цели три дни и нощи. Най-пищно го празнуват хората от етноса И, която се нарича още „огненият народ“. Ритуалите, които са запазили те показват голямото преклонение през огъня и природата, които са изпитвали техните предци.

Чусюн е една от двете автономни префектури на етноса И в Китай, където Фестивалът на факлите е най-впечатляващ. През 2005 г. той дори бе включен като едно от първите подобни събития в списъка на национално нематериално културно наследство и оттогава насам самият фестивал и съпътстващата го Ориенталска карнавална нощ се радват на огромен интерес. Също така, заедно с Фестивала на водата на етноса Дай, този на факлите е най-автентичният местен празник в провинция Юннан.

Фестивалът на факлите се отбелязва всъщност от представителите на няколко малцинства в Китай, но този на етноса И от Чусюн е най-тържествен и популярен. Заради епидемията от COVID-19 обаче тържествата в Чусюн бяха спрени през последните две години и сега и участници и туристи бяха нетърпеливи да се включат отново в него.

Най-важна церемония по оказване на почит към Огъня се води от шаман, наречен Бимо, а участниците пеят песни, принасят жертви на Бога на Огъня, запалват свещения Огън и отправят молитви за благополучие. Около пламъците на буйния огън стотици хора играят „танца на левия крак“, който символизира надежда и пожелания за по-добър живот.

В последните години бирата и модерната музиката се превърнаха в неизменна част от събитията по време на Фестивала на факлите. Това е така, за да бъдат привлечени повече млади хора от една страна, а от друга всички да почувстват максимално удоволствието от това събитие.

Местни жители и туристи държат факли и танцуват около огньове, потопени в празничния дух, а множество ослепителни светлини осветяват нощното небе. Всички пеят, танцуват и се забавляват, а очарованието на традиционната музиката на етноса И добавя нотка екзотика към фестивала.

Фестивалът на факлите е ярък израз на самобитната култура на етноса И, като същевременно насърчава дълбоката интеграция между нея и туризма и така допринася за икономическото и социално развитие на местните жители.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Път

Хотел “Ривиера Бийч” – 20 години тишина и комфорт във величествен парк край морето

Хотел “Ривиера Бийч” – 20 години тишина и комфорт във величествен парк край морето

Китове във водите на Антарктида

Учен сравни Антарктида с джунглите в Бразилия

Мачу Пикчу

По стъпките на инките в Перу (Видео, снимки)

Перперикон е една от забележителностите, които ще бъдат представени в предаването

България ще бъде включена в предаването на National Geographic "Европа отвисоко"

Египет Снимка: Pixabay

Египет откри реставрирания храм в Планината на птиците, където е отсядал Исус

Фестивалът на факлите на етноса И води туристите на културно пътешествие

Фестивалът на факлите на етноса И води туристите на културно пътешествие

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Път

Замъкът Алнуик крие в градините си над 100 вида зелени
убийци.
СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

В най-смъртоносната градина в Европа растат над 100 вида, които убиват

Копието на оригиналната статуя на Марк Аврелий на кон Палацо Нуово (вляво) 
СНИМКИ: АВТОРЪТ

Капитолийските музеи показват шедьоври около площад на Микеланджело

Първите изумителни гледки в Перу бяха на лагуната Парон с този тюркоазен цвят на водата.
Белият връх, който се вижда в средата, се казва Пирамид и е използван от кинокомпанията “Парамаунт Пикчърс” за нейното лого.

Кордилера Бланка - перлата на Перуанските Анди

Яхти от цял свят акостират в родния Миконос

Яхти от цял свят акостират в родния Миконос

Димитровград ще бъде домакин на Национална Киноложка изложба за породисти кучета

Димитровград ще бъде домакин на Национална Киноложка изложба за породисти кучета

Модерният Дубай – парите работят за бъдещето на планетата

Модерният Дубай – парите работят за бъдещето на планетата

Последно от

Последно от

Най-важното