Илияна Йотова подкрепи инициатива за скулптурна композиция в град Левски

https://www.24plovdiv.bg/ojivlenie/article/12212869 Илияна Йотова подкрепи инициатива за скулптурна композиция в град Левски Илияна Йотова подкрепи инициатива за скулптурна композиция в град Левски www.24plovdiv.bg
Илияна Йотова
Илияна Йотова

Вицепрезидентът Илияна Йотова подкрепи инициативата за създаване и поставяне в град Левски на скулптурна композиция „Земляците“, посветена на Георги Парцалев, Дончо Цончев и Григор Вачков, съобщи БТА. Тя беше гост на общоградското събрание за учредяване на инициативен комитет за реализиране на идеята.

Вицепрезидентът е патрон на инициативата по покана на кмета на Община Левски Любка Александрова. Автор на проекта е скулпторът Борис Борисов.

„Няма българин, малък или голям, който да не обича тези три велики личности“, посочи Йотова. Тя разказа лични спомени от познанството си с Дончо Цончев. „Рядка привилегия е човек да общува с него. Няма да забравя думите му, че е добре да се стремиш да се развиваш и да вървиш нагоре в професионалния път, но най-важно е израстването на душата ти“, сподели Илияна Йотова. „Парцалев умееше да ни разсмива, но през смеха и чудесните му роли прозираха доста горчивина и истини за живота“, изтъкна тя. „Човекът ураган Григор Вачков влизаше със своите роли във всеки български дом и ставаше част от всяко българско семейство“, посочи още вицепрезидентът.

Илияна Йотова благодари на кмета Любка Александрова за инициативата и на всички, които я подкрепят. Те, от своя страна, благодариха на президентската институция и на вицепрезидента за ангажираността към развитието на българската култура. „Последните седем месеца бяха загубени за българската култура. Кризите не са оправдание за липсата на грижа за българската култура. Българската нация е жива повече от 13 века заради духовността и културата. Нямаме право да прекъсваме тази традиция“, коментира Йотова.

В учредения инициативен комитет влязоха кметицата Любка Александрова, Вежди Рашидов - скулптор, Ангел Симеонов – поет, колекционер, член на Съюза на българските писатели, Боян Ангелов – председател на Съюза на българските писатели, проф. Валери Стефанов – председател на Съюза на колекционерите и преподавател в СУ „Климент Охридски“, Георги Янков – председател на Общински Ловно-рибарски съюз, Димитър Томов – писател и издател, член на Съюза на българските писатели, чл. кор. Иван Гранитски – издател, инж. Иван Петков – бивш председател на УС на НЛРС-СЛРБ, Дочко Дочев – общински съветник в Община Левски, Мариана Петрова – родственица на Георги Парцалев, Павлина Терзийска – представител на кметство с. Трънчовица, Румен Петков – председател на ПП АБВ, Илиян Йорданов – художник, обществени и други.

Любка Александрова посочи, че Левски е роден град на много изявени творци и артисти, но безспорно емблематични за града и общината са Георги Парцалев - театралната усмивка на България, Григор Вачков, Гришата, роден в с. Трънчовица, община Левски - с кратък, но ярък живот, останал завинаги в сърцата на поколения българи, и Дончо Цончев - писател с многообразен творчески талант и светоусещане, приживе сравняван с класици като Джек Лондон и Ърнест Хемингуей.

Александрова изтъкна, че е отговорност към паметта на поколенията, чрез скулптурните фигури, тези личности да живеят сред хората. Предварителната идея за скулптурната композиция „Земляците” е на твореца Борис Борисов, който през последните години е изваял знакови паметници - на Цар Калоян във Варна, на Иван Хаджийски в Троян, на братята Евлоги и Христо Георгиеви в Карлово и на Алеко Константинов в центъра на София, и много други паметници, подчерта кметицата на Левски.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Култура

"Хъшове" се връща на сцената на Народния театър.
СНИМКА: ДЕСИСЛАВА КУЛЕЛИЕВА

“Хъшове” пак на сцената на Народния театър

Таня Иванова и Методи Савов по време на интервю
Снимка: Красимир Андонов

Историите на български алпинисти, разказани във филма на БНР “Оцеляване”

Как се прави успешна сватбена агенция

Как се прави успешна сватбена агенция

Обмислят вдигане на заплатите на служители в музеи и галерии

Обмислят вдигане на заплатите на служители в музеи и галерии

Питагор

Философи будят публиката на изложба

Снимки на морското крайбрежие показват на изложба в Бургас

Снимки на морското крайбрежие показват на изложба в Бургас

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Култура

Джейсън Деруло

Хиляди пяха с Джейсън Деруло край морето в Бургас

Кадър от филма "Петя на моята Петя"

Кинофестивалът “Филмирай” в Плевен представя четири нови български филми

Стоян Радев получи наградата „Варна” за ролята си на Салиери в „Амадеус”.

На опера през август и на театър през септември

Салман Рушди
СНИМКА: РОЙТЕРС

Салман Рушди да получи Нобелова награда за литература, призова френски философ

Джулия Мурат. Снимка: newscutters.com

Филм на Джулия Мурат взе голямата награда на фестивала в Локарно

Камелия Тодорова с наградата от кмета на Банско Иван Кадев.

Камелия Тодорова с плакет за участията си в джаз феста в Банско

Последно от

Последно от

Най-важното