Изложба в галерия "Академия" за 90-годишнината на Румен Скорчев

https://www.24plovdiv.bg/ojivlenie/article/12588858 Изложба в галерия "Академия" за 90-годишнината на Румен Скорчев Изложба в галерия "Академия" за 90-годишнината на Румен Скорчев www.24plovdiv.bg
Акад. Румен Скорчев

Той е българският художник, първи направил пробив на "желязната завеса"

Петелът на Румен Скорчев, който превзе Флоренция през 1970 г.
Петелът на Румен Скорчев, който превзе Флоренция през 1970 г.

Юбилейна изложба "90 години от рождението на акад. Румен Скорчев" беше открита на 20 септември в Националната художествена академия (НХА).

Корица на книгата на Радичков
Корица на книгата на Радичков "Малки жабешки истории", илюстрирана от Румен Скорчев

В експозицията, подредена в галерия "Академия", има произведения на акад. Скорчев от всички жанрове, в които той твореше: графика, рисунки, илюстрации, живопис.

Включени са творби от цикъла "Закуска на тревата", илюстрации към "Рубайят" от Омар Хайям, "Приказки" на братя Грим, албум с авторска поезия и др.

Куратор на изложбата е Сузана Николова, автор на монографията "Визуалният език на Румен Скорчев". Изданието е осъществено по повод изложбата и с финансовата подкрепа на Националния дарителски фонд "13 века България", както и по програмата за научна и художественотворческа дейност на НХА за 2022 г.

Съпругата на художника - Ели Скорчева, съобщи къде в страната ще бъдат неговите следващи изложби,  с които ще бъде почетена 90-та му годишнина. 

Румен Скорчев е роден на 7 октомври 1932 г. в Търговище, но израства в с. Марийно, сега квартал на Димитровград, и Перник, където баща му Деньо Скорчев е финансов директор на мините. След завършване на гимназиалното си образование Румен е арестуван за тежко политическо провинение - нарисувал е карикатура на Сталин. Работи в мините до 1952 г. Приятел на баща му му казва да се "покрие" в София.

През 1957 г. се дипломира като инженер паркостроител, но заради голямата си любов към рисуването кандидатства и е приет в Художествената академия. През 1964 г. завършва по специалността "Илюстрация" в НХА при големите художници проф. Петър Чуховски и проф. Веселин Стайков. Специализирал е във Франция, Холандия и Италия.

През 1970 г. за графиката си "Надежда" Скорчев получава Златния медал на Второто международно биенале на графиката във Флоренция и творбата му по регламент влиза в една от най-престижните световни галерии - "Уфици". Този успех се смята за първи пробив на българското изобразително изкуство отвъд "желязната завеса" след 1945 г.

Негови картини представят България в музея "Албертина" - Виена, "Виктория и Алберт" - Лондон, Националната галерия във Вашингтон, "Дордрехт музеум" - Холандия и много други музеи и частни сбирки по света.

От началото на 70-те години той участва във всички общи художествени изложби у нас, както и в международните биеналета във Флоренция, Краков, Биела и др.

Стипендиант е на японската фондация Kokusai Koryu Kikin. Включен с творби в двутомното японско издание за 300 графици на ХХ век. Има над 40 международни и национални награди. Пет пъти са му присъждани големи български и международни награди за изобразително изкуство.

От 1977 г.  ръководи ателие в специалността "Илюстрация и художествено оформление на книгата" в НХА. От 2009 г. е академик.

Илюстрирал е над 200 книги по класически литературни произведения на Йордан Радичков, Пушкин, Яворов, Омар Хайям, Шарл Бодлер, Карел Чапек, Асен Разцветников и др.

В интервю през 2013 г. акад. Скорчев ми каза:

- Светът е в разруха. Купонът, който се вихри, е нещо като "пир по време на чума". Тъмна тъма. Живеем в епохата на малкия човек, време на политическия комедиант, на самоосъзнатото нищожество, което жадува за творческа слава, жадува с цялата си противна безплодност да се изравни с недостижимите, да им отмъсти за своята непълноценност.

И обявява цинизма си за изкуство.

Акад. Румен Скорчев почина на 6 септември 2015 г. в София.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Култура

Кубрат Пулев подари амфора от Тракийското златно съкровище на Лили Иванова

Кубрат Пулев подари амфора от Тракийското златно съкровище на Лили Иванова

Георги Господинов

"Времеубежище" е сред най-добрите книги на 2022 г. в класация на "Гардиън"

ЛУИЗА ГРИГОРОВА-МАКАРИЕВ

Актрисата Луиза Григорова-Макариев събира дарения за нуждаещи се перничани

Джордж Клуни

Джордж Клуни и Гладис Найт ще бъдат почетени от центъра "Кенеди"

В очакване на Венецианското биенале
Снимки: Фейсбук/La Biennale di Venezia

Биеналето във Венеция превърна зрителя в елемент от творбата

Атина 
СНИМКА: Pixabay

Британският музей води тайни преговори с Гърция

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Култура

Георги Господинов. Кадър БНТ

Георги Господинов: Всяка намеса на властта в изкуството е пагубна

„Фестивалът на китайското кино“ в ЮНЕСКО

„Фестивалът на китайското кино“ в ЮНЕСКО

Юлиан Вергов, Иван Радоев, Георги Къркеланов и Моню Монев на сцената на Армията
Снимка: Театър "Българска армия"

Смешно и умно "В очакване на Годо" на Армията

Автопортрет на Васил Бараков

"Изоставените" - 120 години от рождението на художника Васил Бараков

Вижте детската програма в Софийската опера през декември

Вижте детската програма в Софийската опера през декември

През 2005 г. учени също реконструираха лицето на Тутанкамон.

Антрополог реконструира главата на Тутанкамон (Видео)

Последно от

Последно от

Най-важното