Показват черно-бели филми от 30-те години на XX век

https://www.24plovdiv.bg/ojivlenie/article/13161577 Показват черно-бели филми от 30-те години на XX век Показват черно-бели филми от 30-те години на XX век www.24plovdiv.bg
Показват черно-бели филми от 30-те години на XX век

Черно-бели филми от 30-те години на XX век ще бъдат показани от 7 до 12 декември в Дома на киното, съобщават организаторите от "Гьоте институт". По думите им програмата, наречена "Три от 30-те", представя подема на германската киноиндустрия, съобщава БТА.

"30-те години на 20-и век са особен период. Време на политическо, социално, идеологическо напрежение. В изкуството от това десетилетие продължава да надделява основно темата за травмата от Първата световна война и последиците от нея. Берлин става новата културна столица на Европа, а киноиндустрията на Германия привлича хора от различни националности и събира всякакви странници в своите редици. Киното все още не е утвърдено пълнокръвно изкуство, но вече се е заявило. Редица артисти започват своите опити, други доразвиват артистичните си търсения", разказват от "Гьоте институт".

"През перспективата на три филма - всеки в различен жанр, с отделна тема и режисьорски поглед – ще се опитаме да конструираме и разсъждаваме за обществените вълнения и сътресения от това време. Какво вдъхновява режисьорите след бурното и експресионистично десетилетие в киното от 20-те години? Кои теми намират място на екрана? Как еволюира кино езикът? Какви са техническите новости? Какво може да изрази този нов медиум?", разказват от "Гьоте институт".

"Георг Вилхем Пабст вече има десет филма зад гърба си. Фриц Ланг е на върха на славата си и за дълго ще остане с етикета "режисьора, направил най-скъпия филм в историята" - "Метрополис". А третият филм, чийто режисьор е българинът Златан Дудов, чества деветдесет години от своята премиера през 1932 г. в Берлин. Освен, че се смята за "първия пролетарски филм" в Западна Европа, кинолентата привлича с името на един от сценаристите - Бертолт Брехт, поканен от Златан Дудов да се включи в проекта след няколкогодишно успешно театрално сътрудничество между двамата", разказват от "Гьоте институт".

По думите им перспективите, през които могат да се разглеждат трите подбрани филма, са много и различни, като дават възможност да се разбират и като частици от културната история.

За всеки филм е предвиден кратък увод, а след прожекцията - дискусия. Всички филми са с български субтитри.

На 7 декември "Westfront 1918" (1930) на режисьора Георг Вилхелм Пабст ще бъде представен от Александър Въчков - историк, художник, специалист по униформи. "Westfront 1918" е военен филм, чието действие се развива предимно в окопите на Западния фронт по време на Първата световна война. Филмът е по сценарий на Ладислав Вайда, по романа "Vier von der Infanterie" на Ернст Йохансен. Участват актьорите-ветерани Фриц Камперс и Густав Дизл.

На 10 декември Светослав Драганов - режисьор и преподавател в НБУ, представя "М" (1931). Криминалният трилър е първият звуков филм на режисьора от австрийски произход Фриц Ланг. Сценарият се основава на действителен случай и е написан от Ланг и съпругата му Теа фон Харбоу. Той описва преследването на сериен убиец на деца едновременно от полицията и от престъпен картел, действащ в същия град. Главните роли се изпълняват от Петер Лоре, Ото Вернике и Густаф Грюндгенс.

На 11 декември "Kuhle Wampe" (1932) на режисьора Златан Дудов ще бъде представен от Александър Донев - кинокритик, режисьор, сценарист и преподавател в НАТФИЗ. "Kuhle Wampe" е филм за безработицата, бездомността и лявото движение във Ваймарската република. Филмът е по идея на българина Златан Дудов, който е един от сценаристите, макар името му да не присъства в надписите. Той кани Брехт да участва като сценарист, а Дудов е посочен само като режисьор. Музиката е композирана от Ханс Айслер.

Заглавието "Kuhle Wampe" е наименование на палатков лагер за безработни край Мюгелзее, близо до Берлин. Wampe е берлински диалект за "стомах", така че заглавието може да се предаде като "Празен стомах". Филмът дълго не е разрешен за прожекции в Германия през 1932 г. поради обвинения, че представя президента, правната система и религията в негативна светлина, но след масови протести забраната е отменена, но са направени известни съкращения на най-проблемните епизоди, разказват от "Гьоте институт".

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Култура

Художествената галерия "Борис Денев" ще представи 100 творби на своя патрон

Вадят непоказвани творби за 140 г. на Борис Денев във Велико Търново

Четенето ще се превърне в луксозно занимание за хора, които имат интелект, каза в интервю за БТА Людмил Станев. Снимка: Пиксабей

Людмил Станев: Четенето ще се превърне в луксозно занимание за хора с интелект

„Kато птиците“ ни среща с хората, които говорят „птичия език“

„Kато птиците“ ни среща с хората, които говорят „птичия език“

Подписът на Пабло Пикасо. Илюстрация: Pixabay

Наследници на еврейско семейство, продало картина на Пикасо, претендират за нея

Великолепната експозиция в Бургас представя 43 творби на Майстора, създадени в различни периоди от живота му.

Подредиха шедьоври на Майстора в градската галерия на Бургас (Снимки)

Емил Янев е носител на наградата на БНР "Сирак Скитник" за 2022

Емил Янев е носител на наградата на БНР "Сирак Скитник" за 2022

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Култура

1 килограм и 270 грама: най-тежката книга е за театъра в Пловдив

1 килограм и 270 грама: най-тежката книга е за театъра в Пловдив

5 минути на ден за магически живот

5 минути на ден за магически живот

Уж искрено приятелство се превръща в психологическа драма

Уж искрено приятелство се превръща в психологическа драма

Опашката пред Народния е отпреди отварянето на касите за билети.

Две трети от билетите за Малкович в Народния театър продадени за 2 часа, останаха само най-скъпите

Опашка пред Народния театър за билети за Джон Малкович

Опашка пред Народния за скъпи билети за Малкович, сайтът на театъра блокира (Снимки)

Сградата на БНР

БНР отбелязва 88-ия си рожден ден

Последно от

Последно от

Най-важното