Звезди, които Стефан Данаилов роди, му се обясняват в любов - II част

https://www.24plovdiv.bg/ojivlenie/article/13217742 Звезди, които Стефан Данаилов роди, му се обясняват в любов - II част Звезди, които Стефан Данаилов роди, му се обясняват в любов - II част www.24plovdiv.bg
Ненчо Илчев и Ламбо на маса, празнуват рождения ден на Данаилов. СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ НА НЕНЧО ИЛЧЕВ

София Бобчева: Беше му много важно

да сме щастливи 

Всички спомени на актрисата София Бобчева със Стефан Данаилов са свързани с магически случки. “Бяхме завършили вече и аз сънувах, че пия кафе с него в ресторанта на Народния театър. Тогава бях в Ловешкия театър и въобще не можех да си представя да пием кафе заедно. Но стана така, че ме поканиха мои колеги, които вече бяха назначени на работа в Народния, да се видим. Отидох и влязох в кафето, а взема едно кафе, а там беше той. Каза ми: “Стой малко да изпием едно кафе” и аз не можах да повярвам, че наистина стана, както се случи в съня ми.

Тогава той разпитва София как е, какви роли има в Ловешкия театър. Не само професионално, но и в личен план му беше много важно да сме щастливи.

Преди да стане майка, актрисата репетирала в Народния театър постановката “Чудесна неделя за Крев Кьор”. “Режисьорът проф. Здравко Митков ми каза: “Отиди си намери обувки от гардероба, защото трябва да са стари, мъжки”. В гардероба на Народния театър има много обувки, там стоят от много години от различни поколения. Аз отидох, погледнах ги, хванаха ми погледа едни обувки, обърнах ги отдолу и пишеше Стефан Данаилов. После говорих с неговата племенница Росица Обрешкова и разказах тази история, тя ми каза: “Да си ги вземеш тия обувки, той носеше само едни обувки, когато играеше, не искаше други, а само тези”, разказва София Бобчева. Според нея ролята се получила страхотно.

Филип Буков: Караше се, ако не сме си свършили работата, иначе забавляваше много 

Филип Буков, който е от последния клас на Стефан Данаилов, разказва, че Мастера им се карал тогава, когато не са си свършили работата. “Не сме си набавили реквизита или не сме си научили текста. Иначе за шеги той също се забавляваше много”, спомня си Буков.

Така се сеща за забавна случка в НАТФИЗ.

Репетираме на голяма сцена и има дупка, където е склад. Ние с едно момче го използвахме, защото правихме салта и скачахме долу, а там са сложени дунапрени. Едно момиче казва монолог, а пред нея е дупката. И аз и момчето сме легнали долу и сме голи. Тя излиза и ни вижда, и млъква.

- Текста ли си забрави? - пита Мастера.

- Ама, Мастер, тук Филип и еди-кой си са чисто голи - обяснява тя.

- Е, ти с мъж не си ли била? Това те уплаши ли, вместо да те мотивира?

Актьорът си спомня друг случай от репетициите на представление. Тогава Буков трябвало да танцува с девойка, която имала цепка на роклята.

Трябваше да я гушна и да я наведа. Навеждам я и Мастера гледа-гледа и казва:

- Спри, спри. Няма да е тази жена, друга ще е.

- Що бе, Мастер?

- Тя е дебела, как ще ѝ показваме дебелия крак на сцената. Не може. Сменяме те, като отслабнеш, пак ще се върнеш за ролята.

Ненчо Илчев: С “Актрисата”

 обиколихме страната, за да се сбогува -

разказваше от сцената спомени за всеки град“ 

“Голям късмет, шанс и изпитвам благодарност към съдбата и Господ, че ме е срещнал с такъв велик човек.” Това казва ученикът от втория випуск на Стефан Данаилов - Ненчо Илчев.

“Колкото и нескромно да звучи, той самият ни наричаше “златния му випуск”. Много ни обичаше, защото най-много внимание и време отдели на нас. В онези трудни години на демокрация той беше изолиран и от театъра, и от киното, и от политиката. Имаше много свободно време. Беше денонощно с нас. Това време не успя да го отдели на другите випуски, за съжаление. Неслучайно от нашия всички се занимават с тази професия”, разказва Ненчо Илчев. Той си спомня всеки един момент с Мастера с ведро чувство и усмивка. Ненчо е и един от хората, които до смъртта са до Ламбо. Той играе в последната пиеса на Стефан Данаилов - “Актрисата”.

“С този спектакъл обиколи България, за да се сбогува със своята публика. Огромна любов имаше към него. След всяко представление, колкото и да му беше трудно да стои прав, след аплодисментите оставаше още дълго, за да разговаря с публиката. Разказваше спомени за града, в който играем,"спомня си Ненчо. Както всички негови ученици, той също описва учителя си като много “широкоскроен и ларж” човек. 

Бяхме 3-и курс и репетирахме пиеса, а Ивайло Христов беше режисьор. Една сутрин Христов дойде и видя, че половината закъсняват. Обидихме човека, макар и без да искаме. После Ламбо дойде, скара се, вика ни. А в 11 погледна часовника и пита дали сме обядвали. Заведе ни на обяд. Направи се маса, каквато само той умееше. Всичко от менюто се поръчваше по 3 пъти. От 12 на обяд до 8 вечерта седяхме на масата. Тогава той каза: “Ах, деца, айде ще ви водя у нас”. Ние отидохме и стояхме до сутринта. Направихме къщата на нищо, унищожихме я. След два дни ни разказа, че жена му Мария се е прибрала след нашия купон и видяла цялата ситуация. Попитала го какво е станало. А той ѝ казал: “Почерпих децата с тортичка”. разказва Ненчо Илчев. Според него е бил много добър с всички и дори “когато се караше, го правеше с обич”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Възход и падение

Орлин Павлов

Орлин Павлов и Стефан Илчев пеят на концерт за любовта в Музикалния театър

Дженифър Лопес Снимка: Instagram/@jlo

Джей Ло скастри Бен Афлек на наградите "Грами" (Видео)

Вицепрезидентът Илияна Йотова с книгата на Иван Гарелов в ръка благодари на учителя си за съветите, които продължава да  дава.

Гарелов на 80: як купон и вицепрезидент, който за часове бе само ученичката на Мистър Панорама (Снимки)

Статуетката "Грами" очаква по-добри времена.

Компютърна игра, създадена в България, спечели награда "Грами"

Барбра Стрейзанд

Мемоарите на Барбра Стрейзанд излизат през ноември

Джон Малкович и Ингеборга Дапкунайте в спектакъла "В самотата на памуковите полета" СНИМКА: ВЛАДИМИР БУРЦЕВ

Джон Малкович пресъздава емблематични образи във фотографска изложба (Снимки, видео)

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Възход и падение

Наградите "Грами" Снимка: Twitter/@AFP

Над 12 млн. гледали наградите "Грами", интересът се връща след пандемията

Любо Нейков стяга багажа за Англия

Любо Нейков стяга багажа за Англия

Киану Рийвс Снимка: Instagram/@offical_keanu_reeves_fanpage

Киану Рийвс издействал ограничителна заповед срещу фен, спал в задния му двор

Виктор Ангелов

Война на поколенията в новия сезон на “Хелс Китчън”

Блек Чайна и Денсия
СНИМКА: Ройтерс

Блек Чайна и Шаная Туейн - най-зле облечени на наградите „Грами“ (Снимки)

Президентът поздравява Иван Гарелов за книгата му "Неизпратени писма до Маргарита", издадена преди година от КК "Труд".

Румен Радев към Гарелов: Превърнахте истината в своя кауза, а "Панорама" - в институция

Последно от

Последно от

Най-важното