Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“За Никулден изпращам интересна рибна рецепта за печен сафрид вместо пържен - по-здравословно, но не по-малко вкусно”, ни пише Марияна Бончева.
ПРОДУКТИ
1 кг сафрид (може замразен)
200 г фино царевично брашно
100 мл олио
1 - 2 стръкчета пресен розмарин по желание
прясно изцеден лимонов сок или от лайм
сол
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Размразяваме рибата в хладилника за една нощ. Почистваме я от вътрешностите, измиваме я добре и я осоляваме.
Оставяме я да престои около два часа. След това слагаме всички риби в полиетиленов плик заедно с брашното, затваряме плика и започваме да го въртим във всички посоки. Когато рибата е оваляна добре от всички страни, я изваждамe. Изтръсквамe я леко една по една и редим в тава върху хартия за печене.
Поливаме всяка рибка с олио и по желание прибавяме клончетата розмарин. Слагаме тавата в загрята на 170 градуса фурна. Печем до получаване на приятен загар.
Поднасяме рибата топла, поръсена със сок от лайм или лимон и с гарнитура по желание.