Валери Йорданов е решен да играе своя "Караконджул" въпреки болестта

https://www.24plovdiv.bg/ojivlenie/article/13278844 Валери Йорданов е решен да играе своя "Караконджул" въпреки болестта Валери Йорданов е решен да играе своя "Караконджул" въпреки болестта www.24plovdiv.bg
Валери Йорданов е решен да играе своя "Караконджул" въпреки болестта

Филмът му “Шекспир като улично куче” печели 6 награди

на фестивала във Варна

Валери Йорданов е в най-тежката си и отговорна роля. Или може би това не е роля, а той играе себе си? От няколко дни актьорът лежи в Клиниката по ендокринология, която се намира в сградата на “Майчин дом”.

Той откровено и яростно защити Александър Морфов, след като режисьорът призна, че е надраскал вратата на кабинета на пиара и зам.-директор Велислава Кръстева. Надписите са срещу нея, ДПС и Доган.

Валери Йорданов острига демонстративно косата си и пусна подписка в защита на Морфов. От преживения стрес и напрежение Йорданов, който е диабетик, вдига кръвната захар до опасни стойности.

В спектакъла “Хъшове” на режисьора Александър Морфов Валери играе ролята на Бръчков. Може би знаете, че в този образ Иван Вазов вгражда собствени черти и характеристики. Актьорът няма дубльор в представлението и заради болестта му във вторник то беше отложено.

Валери Йорданов е роден на 22 февруари 1974 г. в София, но израства в плевенското село Горник. Завършва актьорско майсторство в НАТФИЗ в класа на проф. Стефан Данаилов.

Има една

впечатляваща

история между

студента Йорданов

и Мастера:

“През 1993 г. изпаднах в страшна криза: душевна, финансова, любовна... - разказва Валери. - Реших да се откажа от НАТФИЗ. Отидох при Мастера, благодарих му за всичко и му казах, че напускам. Той сложи ръка на рамото, прегърна ме и каза:

- Виж сега, мойто момче. Отиваш си в къщи, взимаш си раничката и заминаваш в планината. И там на спокойствие трябва да вземеш това важно решение. Сам!

След няколко дни отивам в академията и надниквам в стаята, където колегите ми репетираха:

- Може ли?

Мастера хвърля един поглед към мен и най-небрежно ми казва:

- Айде влизай бе, ку.е, и не ми губи времето...”

Валери Йорданов тренира бокс и кикбокс, плуване, яздене, стрелба. Професионален ловец. Свири на китара, хоби му е въздушната акробатика.

Той няма харизмата на Ламбо, осанката на Апостол Карамитев или йерихонския глас на Стефан Гецов. Но има талант, който кара режисьорите често да го ангажират в театралните си постановки или във филмите си.

Снимал се е в около 45 филми и сериали, по-известни от които са “Хайка за вълци”, “Хъшове”, “Откраднати очи”, “Раци”, “Воевода” и др. Изключително успешен е филмът “Емигранти” на режисьора Людмил Тодоров.

На Международния “София филм фест” през 2003 г. “Емигранти” печели награда на публиката за най-популярен български игрален филм и Специалната награда на ФИПРЕССИ за изпълнителите на трите главни мъжки роли - Деян Донков, Иван Радоев и Валери Йорданов.

“Емигранти” получава и Голямата награда “Златна роза” във Варна през 2002 г. - “за хуманноста на посланието и талантливо пресъздадения свят на младите и техните проблеми”. Тримата актьори са отличени със “Златна роза” за най-добра мъжка роля.

През 2011 г. написва сценарий за филм, който кръщава “Кецове”. Режисира го заедно с Иван Владимиров.

Не влага нищо особено като смисъл в заглавието. В деня, в който сяда да запише идеята за бъдещия филм, си купува кецове. “Рядко купувам нещо за себе си - казва Валери. - Може би, ако има някакъв символ, той е дошъл от тая покупка. По-късно открих няколко жаргонни израза от английски, свързани с кецове, които, казани на улицата, пасват идеално с героите на филма. To sneak out и Sneaks. Изнизвам се, измъквам се и горе-долу съм добре, не ми пука.”

Героите във филма са шестима младежи, които бягат от агресията на града и личните си проблеми и се усамотяват на отдалечен плаж на Черноморието. Сред девствената природа те намират временен рай и жадуваната свобода. Пресъздават чувствата, възгледите и вълненията, свързани с приятелството и любовта, на новото поколение. Това е филм за младите - такива, каквито са. Щури, плътни и мислещи. Хора, които не се отказват. Тук и сега. Авторите на филма го определят като романтичен екшън.

На 17 август 2009 г. е първият снимачен ден на “Кецове”.

На 29 май 2010 г. край сервиз за гуми в Горни Богров Валери Йорданов удря с джипа си “Муцибуши” двама мъже.

На 21 юни 2010 г. на церемония в НДК Валери Йорданов е обявен за най-добър киноактьор за 2009 г. - за участието си в телевизионния сериал “Хъшове” и филма “Раци” на Иван Черкелов. Посвещава наградата си на мъжете, които е ударил с джипа си.

Актьорът преживява

много тежко този

екзистенциален

Бермудски

триъгълник

Дори обявява, че може би вече няма да се върне на театралната сцена. През тази една година отказва ангажименти в театъра и в киното.

Не прави планове и не взема предварителни решения. Спира да монтира филма “Кецове”, който вече е завършен снимачно. Дори си мисли, че никога няма да може да го довърши. Но с подкрепата на семейството, приятелите и колегите успява да се съвземе.

Довършва “Кецове”, който на фестивала “Златна роза” печели Специална награда на Варна. За най-добър актьор е избран Филип Аврамов за ролите си в “Кецове” и “№ 1”.

През юли 2011 г. на 33-ото издание на Международния кинофестивал в Москва филмът обира овациите на публиката още с премиерата му.

Той получава отличието “Бодлив поглед”, което се присъжда от 8-членно международно жури от Федерацията на руските киноклубове.

Жералдин Чаплин, която е председател на журито, се появява на сцената обута в кецове, за да изрази подкрепата си за филма на Валери.

А вицепрезидентът на федерацията Лариса Островская аргументира избора така: “Хареса ни това, че в такава образна форма всеки един от персонажите отразява съвременните проблеми на младежката субкултура. Филмът размишлява каква голяма цена сме принудени да плащаме за неограничената свобода, граничеща с анархия. И това е предупреждение, което е споделено от екрана без назидание в игрова образна форма...”

След Москва филмът бере отличия и признание на кинофестивали в Маракеш, Карлови Вари, Манхайм, Прага. Валери става член на Европейската филмова академия.

Още по-голям фурор предизвика най-новият филм на актьора режисьор Валери Йорданов на кинофеста във Варна тази есен. Филмът с впечатляващото заглавие “Шекспир като улично куче” спечели 6 (шест!) награди: за сценарий, режисура, най-добър филм според младежкото жури на фестивала, наградата на Съюза на българските филмови дейци и приза на Варна.

С нетърпение очаквам филмът на Валери да бъде пуснат по екраните на страната.

Театралната кариера на Валери Йорданов започва в Младежкия театър, където дебютира в ролята на Валер от “Тартюф” на Молиер. След това играе в няколко постановки на Театралната работилница “Сфумато” и от 2004 г. е в трупата на Народния театър. Същата година получава наградата на фондация “Иван Димов” за най-добър млад актьор.

Участва в постановките “Хъшове”, “Крал Лир”, “Пушката ще гръмне след антракта”, “Смъртта на търговския пътник”, “Йестърдей”, “Алхимикът”, “Френският квартал”, “Дон Жуан”, “С любовта шега не бива”, “Големанов” и др.

Неговото автентично искрено и дълбоко почувствано изпълнение в “Хъшове” е отличено през 2005 г. с “Аскеер”. Актьорът може да постави статуетката до спечеления “Икар” за участието си в “Ничия земя”, също в Народния театър. Печели престижната театрална награда и през 2014 г. за ролята на Хауи в “Заешка дупка” на режисьора Ивайло Христов в Театър 199.

Най-новата театрална изява на Валери Йорданов е моноспектакълът “Караконджул” по разкази на Хайтов. В началото представлението се играе на малката сцена на 4-ия етаж, но поради големия зрителски интерес го местят в голямата зала. Казват, че за “Караконджул” няма билети с месеци напред.

През септември Валери се прояви и като белетрист. Неговата дебютна книга с разкази “Гризачи” е представена за първи път на читателите на 38-ите празници на изкуствата “Аполония”.

Издателството, чието дело е книгата, го представя като ХЪШ, актьор, сценарист, режисьор. Вече можем да добавим - и писател.

Не се колебал дълго за заглавието на книгата. “Не повече от минута или 7 свои вдишвания”, уточнява новозпеченият писател.

Така се казва последният разказ и точно той дава асоциацията за “татус” ... на всички останали и недоразказани съдби в книгата и около нас.

“Да, “гризачи” сме! И

ако нещо нас “гризе”,

значи сме хора

Някои може и да не са съгласни с автора, защото понякога ни гризе съвестта. Но когато започнат да четат разказите му, няма спиране. На мен те ми напомниха “Диви рзкази” на Николай Хайтов.

Също истории, написани в първо лице или “аз стил”. Валери признава, че обожава истории, разказани така.

“И в киното, и в театъра, и на книга те ме карат да се чувствам “главно действащо лице” и по този начин по-инстинктивно и реално усещам случващото се. То става мое. Става по-лично и за читателя, когато историята му е близка и асоциира в нея собствения си живот...”, обяснява магията авторът. Макар че може ли да се обяснява магия?!

А най-важното му послание към читателите е, че българинът трябва да спре да се самосъжалява и отново да събуди паметта си, за да събере в нея спомените за хората преди нас, за техния път в живота...

P.S. Докато броят беше под печат Валери Йорданов напусна болничната стая с катогоричното решение да играе моноспектакъла си в неделя на сцена “Апостол Карамитев”.

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Култура

6-те секунди протест като самоубийство

6-те секунди протест като самоубийство

Георги Господинов, носителят на "Букър" и преводачката на романа му Анжела Родел на премиерата на лентата на БНТ "Георги Господинов  в  убежището на времето" във вторник в Дома на киното в София

Георги Господинов: Българите сме пълни с планини от неслучили се неща, трупаме залежи от тъга

Музиканти също участваха в кинофестивала в Кан Снимка: Instagram/theweeknd

Музиканти също участваха в кинофестивала в Кан

Георги Господинов СНИМКА: INTERNATIONAL BOOKER PRIZE

Георги Господинов: Литературите на малки езици могат да говорят за големите неща

Пласидо Доминго СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Пласидо Доминго с концерт у нас през септември

Премиерът Гълъб Донев си купи книгата на Кисинджър от шатра 4 на Пролетния панаир на книгата. Зам.-министърът на културата доц. Пламен Славов му помогна в избора.

Гълъб Донев си купи "Лидерство" на Хенри Кисинджър на Панаира на книгата

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Култура

Ценни книги пред НДК с марка “Труд” и с 20% отстъпка

Ценни книги пред НДК с марка “Труд” и с 20% отстъпка

Държавна опера - Русе Снимка: Уикипедия

Русенската опера с концерти за 100-годишнината на "Уолт Дисни" във Великобритания

Георги Господинов в предаването "120 минути". Кадър bTV.

Георги Господинов: Старините си ги представям така - малка къща и ще гледам пчели

Актьорът Любен Чаталов вече има своя звезда и дръвче в Алеята на златните липи в Стара Загора.
Снимка: Ваньо Стоилов

Любен Чаталов откри своя звезда и посади дръвче в Алеята на златните липи в Стара Загора

Боян Ангелов е председател на Съюза на българските писатели.
СНИМКА: САЙТ НА СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ПИСАТЕЛИ

Турски автори на гости на Съюза на българските писатели

Ваклуш Толев
Снимка: Архив

Показват днес филм за Ваклуш Толев на фестивала "Златната липа" в Стара Загора

Последно от

Последно от

Най-важното