Забравени художници, сред които Вукадинов и Бояджиев, в изложбата “Зимни акценти”

https://www.24plovdiv.bg/ojivlenie/article/13497883 Забравени художници, сред които Вукадинов и Бояджиев, в изложбата “Зимни акценти” Забравени художници, сред които Вукадинов и Бояджиев, в изложбата “Зимни акценти” www.24plovdiv.bg
“Пловдив” от Златю Бояджиев СНИМКА: Снимка: Галерия "Нюанс"

Това е първата експозиция за новата година на галерия “Нюанс”

Български художници, добили голяма популярност извън предела на страната ни, но останали неизучавани и дори забравени у нас, са представени в изложбата “Зимни акценти”. Това е и първата експозиция, с която галерия “Нюанс” дава началото на новата година.

Няколко живописни платна, част от изложбата, правят силно впечатление. Едно от тях е пейзаж от Пловдив на Златю Бояджиев от 1954 г.

Картината е част от втория му период, в който се вижда колко добре е успял да овладее четката с лявата си ръка. Отличават се и типичните за него експресия и феерия от багри, с които пресъздава емоциите си върху платното.

Един от акварелните пейзажи е дело не на кого да е, а именно на най-добрия ни акварелист от ХХ век Константин Щъркелов. Ненадминат майстор на акварела, той оставя многобройни пейзажи, пресъздаващи красотата на българската природа. Част от изложбата е и рисунка на Владимир Димитров - Майстора, пейзаж от Истанбул от времето, когато художникът е пребивавал в града.

Неслучайно в настоящата изложба присъстват и две живописни платна на Иван Вукадинов и Илия Пейков. И двамата са високо ценени в Италия, но все още не толкова у нас. За разлика от Илия Пейков, който заедно с брат си - известния скулптор Асен Пейков, твори през целия си живот в Рим, Вукадинов успява да плени италианската публика с няколко изложби. През 1975 г. от Ватикана пожелават да откупят една от картините му за колекцията си от съвременно изкуство - “В памет на героите” (“Чили”). Тогава художникът среща отказ - картината му не може да бъде нито продадена, нито дори подарена. Поводът за това решение е, че тя е културно наследство. И до ден днешен причината за категоричния отказ все още не е напълно ясна. Спекулира се обаче с вариантите, че случилото се е или ревност между колеги, или просто нелепа случайност.

Почти половин век по-късно се стигна до положителен край. На 10 октомври миналата година картината “В памет на героите” най-после достига Ватиканските музеи. И 90-годишният художник успя да почувства това щастие, от което е бил лишен.

Иван Вукадинов е мистичен, а според критиците е един от най-големите български художници на всички времена. Много от произведенията му въздействат като икони. Художникът използва сложната техника енкаустика (позната и като “восъчна живопис”, тъй като боите са пигмент, разтворен във восък. Различните цветове на боите непрекъснато се подгряват до температура над точката на топене на восъка).

Това, което свързва Вукадинов и Пейков, е, че двамата художници са единствените българи, които имат картини в колекцията от съвременно изкуство на Ватикана.

Пейков е създател на т.нар. космическа живопис и заедно с брат си са увековечени в Рим чрез кръщаването на площад и улица с техните имена. А този вид композиции наричаният “пионер на космическата живопис” Илия Пейков рисува с пръсти. Негови произведения са притежание на музеи и частни колекции в Европа, Бразилия, Венецуела, Коста Рика, Палестина, САЩ и Хондурас. Във Ватикана също има негова картина, дарена от художника, за която получава лично благодарствено писмо от папа Йоан Павел II. 

Произведения на Атанас Яранов, Борис Денев, Васил Стоилов, Давид Перец, Димитър Казаков - Нерон, Йордан Гешев, Никола Михайлов, Никола Танев, Пьотър Стоянов, Ярослав Вешин и други също са включени в изложбата.

“Зимни акценти” може да бъде видяна до 5 февруари 2023 г. в галерия “Нюанс”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Култура

Майор Сергей Деянов (Стефан Данаилов)  и Богдан Велински (Георги Черкелов) в кадър от "На всеки километър" нямат участие в гафа с възкръсналия партизанин

Сериал по БНТ възкреси убит партизанин и той хукна да превзема София

Започва литературният конкурс за млади поети "Владимир Башев"

Започва литературният конкурс за млади поети "Владимир Башев"

Рядък вид камелия определя съдбата на две жени

Рядък вид камелия определя съдбата на две жени

Историите на Нери влизат за ден в Софийската галерия

Историите на Нери влизат за ден в Софийската галерия

Силвия Лулчева като госпожа Масларска и Александър Григоров като Христо Кондов в “Милионерът”.

Силвия Лулчева взима ролята на Татяна Лолова в “Милионерът”

Marilyn Invitation Card (Castelli Gallery), Andy Warhol
СНИМКИ: Галерия "Виваком Оборище 5"

Грабнахме вниманието на Щатите, техни артисти правят изложба у нас

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Култура

Акрил върху дървесновлакнеста плоскост  със средна плътност, Стилиян Дичев 
СНИМКА: Галерия "Нюанс"

Да видиш измисленото като истинско, целят платната на Стилиян Дичев в галерия “Нюанс”

Акад. Пламен Карталов поднесе плакет на световноизвестния тенор Калуди Калудов.

Световноизвестният тенор Калуди Калудов с почетен плакет за 45 г. на сцена

“База и надстройка (здрач)”, Красимир Терзиев, 2023 г.

Как ни вижда светът? Това разказват платната, които ще заминат за “Помпиду” в Париж

"Невидимият Тонино"

Къде да заведем децата този уикенд? (25-26 март)

В последните си години Георги Чаушов не рисува, а чете и пише философски книги

В последните си години Георги Чаушов не рисува, а чете и пише философски книги

"Реквием" на Джузепе Верди на 13 април в Софийската опера

"Реквием" на Джузепе Верди на 13 април в Софийската опера

Последно от

Последно от

Най-важното