Молят чудотворна икона в плаващ манастир срещу рак

https://www.24plovdiv.bg/ojivlenie/article/13515013 Молят чудотворна икона в плаващ манастир срещу рак Молят чудотворна икона в плаващ манастир срещу рак www.24plovdiv.bg
Около чудотворната икона на Богородица Пантанаса богомолци поставят метални фигурки, които показват болните части на тялото. СНИМКА: Ненко Станев

Все повече българи посещават святото място в Северна Гърция на 50 км от Маказа

Чудотворна икона на Св. Богородица Пантанаса (Всецарица) в манастира “Св. Николай” край малкото градче Порто Лагос в Северна Гърция лекува ракови заболявания. В това вярват богомолците, посещаващи православната обител. През последните години тя доби популярност и сред българите, които все по-често се отбиват на святото място. То се намира само на 50 км от граничния пункт Маказа между България с Гърция. Манастирът е леснодостъпен, защото е край стария път между Комотини и Ксанти, а пред него има голям безплатен паркинг.

До плаващия манастир се стига по дървени мостчета.
До плаващия манастир се стига по дървени мостчета. СНИМКА: Ненко Станев

Наричат “Свети Николай” плаващ манастир, понеже е разположен на два малки острова в лимана Порто Лагос и отстрани изглежда

В църквата е изрисувана сцена, при която Божията майка предупреждава отряд от гръцката съпротива за предстоящо нападение.
В църквата е изрисувана сцена, при която Божията майка предупреждава отряд от гръцката съпротива за предстоящо нападение. СНИМКА: Ненко Станев

сякаш се носи върху водата

Посетителите достигат дотам по дървени мостчета. Върху по-големия остров се издигат църквата “Свети Николай” и други постройки на обителта.

По-голяма част от втория остров е почти изцяло заета от храм, посветен на Света Богородица Пантанаса. В църквата има нейна икона, която е копие на икона от Ватопедския манастир в Света гора. Според местните християни копието в Порто Лагос е чудотворно също като оригинала. Това е и причината храмът да се посещава всеки ден от стотици християни. Те се молят пред иконата и писмени послания. Много от тях слагат край иконата метални фигурки, които показват болните части от тялото, за които се отправят молитви за изцеление - ръце, крака, глава.

На 15 август, когато се отбелязва Успение Богородично, през 2005 г. на мостчето към по-малкото островче

се появила Светата Дева, хванала за ръка малко момиченце

Случаят беше широко отразен от гръцките медии. Според публикации мъж от Кавала отишъл да се поклони в храма “Св. Богородица” и на излизане срещнал монахиня, която водела за ръка малко момиче. Двете влезли в храма. Мъжът решил да я попита от кой манастир е и изчакал петнадесет минути тя да излезе. Като видял, че се бави, влязъл в църквата, но монахинята и детето били изчезнали. Той огледал навсякъде, дори в олтара, но напразно.

След това отишъл при един от монасите и разказал за случилото се. Монахът разпитал как е изглеждало детето и му показал снимки на 9-годишно момиче от Кипър, болно от рак на белите дробове, за което монасите се молили да оздравее, но то починало предишния ден. На снимката мъжът от Кавала разпознал детето, което срещнал малко по-рано. Според монасите монахинята трябва да е била самата Богородица.

С Божията майка е свързана и една от легендите за основаването на манастира. Според преданието той е построен по заповед на византийския император Аркадий като знак на благодарност, че

на това място се спасява от корабокрушение,

докато пътувал от Рим към Константинопол.

Друга легенда свързва основаването на манастира с времето на Османската империя. В района на Порто Лагос живеел ватопедски монах отшелник. Той излекувал болната дъщеря на местен бей, който след това дал средства за изграждането на манастира.

Постройките, които съществуват днес на двата острова, са изградени в първите години на XX в. Изследователи допускат, че сред дарителите има и българи, които по това време са живели или са търгували в района. В Порто Лагос в началото на века родопските рибари основават и развиват свои риболовни кооперации. Със сигурност българите са били съпричастни към изграждането на храмовете в района.

Най-популярното чудо, извършено от Богородица Пантанаса, е свързано със спасяването на отряд от гръцката съпротива по време на Втората световна война, когато районът е бил под българска окупация. Божията майка се явила насън на един от партизаните и го предупредила, че отрядът им ще бъде обсаден от войска и унищожен. Мъжът събудил съратниците си и им разказал за съня, след което всички бързо напуснали мястото, на което се намирали. Докато се изнасяли, установили, че наистина били обграждани от врага. В чест на това чудо сцена от съня е изобразена в самия храм. На нея се виждат Богородица, застанала пред мъже в униформи, които държат оръжие, а зад тях е военен джип.

Въпреки спомена за времето на Втората световна война отношението към българите, които посещават плаващия манастир, не се различава от това към гърците. Обитателите на скита посрещат радушно всеки посетител и дори черпят с локум или сладки. В църковния магазин на голямото островче могат да се купят икони, различни сувенири, както и продукти, приготвени от монаси в Атон - зехтин, домашни сапуни, мехлеми.

Районът, в който се намира манастирът “Свети Николай”, е изключително живописен. Лиманът, в който е разположен ватопедският скит, свързва Бяло море с езерото Вистонида, наричано от българите Буругьол. През 1996 г. е обявен за резерват, а от 2008 г. - и за национален парк. Разположен е на площ от 42 000 дка. Цялото езеро е обградено от тръстикови масиви. Водоемът е слабосолен, което в съчетание със средиземноморския климат го прави изключително подходящ за развитието на разнообразни екосистеми. Срещат се много видове риби, земноводни, влечуги и бозайници.

Вистонида е истински рай за птиците. Тук се размножават или намират зимно убежище 422 вида. Влажните зони в района се обитават от

розово фламинго, пеликани, лебеди, корморани

и други морски и сладководни птици.

Близкото градче Порто Лагос от години е популярно сред рибари от България, които често го посещават, за да упражняват хобито си.

Селището е известно и с неделния си пазар. Той е разположен на самото пристанище. Тук може да се купят прясна риба и октоподи направо от лодките на рибарите. Местни земеделци предлагат произведени от тях плодове и зеленчуци. Разнообразието на домашно приготвени маслини и зехтин е изумително, а цените в определени случаи дори са по-ниски от тези в България. Част от пазара в Порто Лагос е за промишлени стоки и дрехи. Любопитното е, че по сергиите могат да се купят на безценица изчезналите вече от българските битаци ментета на маркови дрехи и обувки.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Път

Най-новият хотел в Пловдив - The Emporium Plovdiv-MGallery

Най-новият хотел в Пловдив - The Emporium Plovdiv-MGallery

Дубай събира вкусове от цял свят

Дубай събира вкусове от цял свят

Линда в  пустинята Сахара в Мароко. СНИМКА: Инстаграм

Линда обикаля света от 10 години - сама и само с раница на гърба

Свети Валентин през цялата година - открийте любовта в Дубай

Свети Валентин през цялата година - открийте любовта в Дубай

Ски писта

Условията за туризъм в планините са добри, температурите остават ниски

Най-дългият речен круиз в света поставя нова ера за туризма
(Видео)

Най-дългият речен круиз в света поставя нова ера за туризма (Видео)

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Път

Остров Пукет в  Тайланд.

От юни Тайланд въвежда туристическа такса от 9 долара

Деветашката пещера СНИМКА: ОБЩИНА ЛОВЕЧ

Без да иска, овчар спасил Деветашката пещера от взривяване през есента на 1944-а

Летище Снимка: Pixabay

Изследване: Хората, които пътуват надалеч, са по-здрави от домошарите

Внушителната каменна Цитадела, от която има 360-градусова гледка към Анкара.

В 100-годишната Анкара за 100 часа преминаваш през епохи

Круизен кораб

СНИМКИ: БУЛФОТО

Наеми и жилища в САЩ са по-скъпи от купуването на апартамент на круизен кораб

Незабравими празници? Само в Дубай

Незабравими празници? Само в Дубай

Последно от

Последно от

Най-важното