Людмил Станев: Четенето ще се превърне в луксозно занимание за хора с интелект

https://www.24plovdiv.bg/ojivlenie/article/13627674 Людмил Станев: Четенето ще се превърне в луксозно занимание за хора с интелект Людмил Станев: Четенето ще се превърне в луксозно занимание за хора с интелект www.24plovdiv.bg
Четенето ще се превърне в луксозно занимание за хора, които имат интелект, каза в интервю за БТА Людмил Станев. Снимка: Пиксабей
Четенето ще се превърне в луксозно занимание за хора, които имат интелект, каза в интервю за БТА Людмил Станев. Снимка: Пиксабей

Четенето ще се превърне в луксозно занимание за хора, които имат интелект, каза в интервю за БТА Людмил Станев. Според писателя прогнозата, че след време четенето ще е изключение, вече започва да се сбъдва.

„Аз мисля, че на литературата й пречи това неистово желание за показване по медии, тупкане в гърдите… Това не са важни работи. Важен е смисълът на посланията“, смята Людмил Станев и предлага илюстрирането на това интервю със снимка на приказния герой Пинокио.

Този месец писателят издаде сборника с разкази „Избрано“, в който има творби от „Няма такава книга“, „Неприятният татарин“, „Ненакърнимо“, „По-малко“, „Приятели мои“ и „Рязко“. Публикувани са и неиздавани до този момент в книга четири разказа от последните години.

Относно подбора на разказите казва: „Прочетох ги отново наум и оставих тези, чиято мелодия ми се стори, че е свежа. И второ – махнах текстове, в които има нещо, което тръгва от социалната среда, която беше преди време. Нея младежите няма как да я знаят и да не дава Господ да научават".

Пред БТА Людмил Станев говори още за бунта, от който би имало смисъл в наши дни, какво би казал Федерико Фелини за неговите разкази и кога е последният път, в който си е казал на глас „Ах“. И още: За какво пише днес? Кое е по-спешно – бърза помощ за медицината или бърза помощ за културата?

Господин Станев, важно ли е една книга да бъде не само добра като текст, но и удобна за четене?

- И двете неща са важни. Те взаимно си помагат.

Как избирате кои свои лични истории да пресъздадете в разказ?

- Това са историите, които сензитивно са ме докоснали. Те се усещат подсъзнателно.

Какво би казал Федерико Фелини за разказите Ви?

- Предполагам, че би ги харесал, защото аз винаги се съобразявам с начина на разказване – той е като на малко дете, което си спомня. Така си мисля аз.

Във филма „Амаркорд“ (Федерико Фелини е режисьор и съавтор на сценария – бел. а.), който съм гледал стотици пъти, главният герой разказва детството си и по-точно – как свършва детството му, когато почива майка му и се случват другите събития във филма. Той осъзнава, че вече е голям и трябва сам да се справя с проблемите и въобще с живота, да го вижда със своите очи.

От какъв интелектуален бунт би имало смисъл в наши дни, сега, през 2023 година?

- Отказ от потребление и известност. Тоест, да не се използват толкова много медиите. И отказ от това неистово лакомо потребление – да има по-смирено използване на ресурсите.

Продължавате ли да вярвате, че след време четенето ще е изключение?

- Както виждам, това почти се сбъдва. То ще стане за една определена каста, едно луксозно занимание за хората, които имат ум и интелект, и разбират прочетеното.

Коя е последната дума, която написахте на ръка?

- Името на Атанас Далчев. Сега правя една програма, свързана със записване от професионални актьори на текстове на български класици. Аз много обичам да чета Далчев – голяма личност, която е излязла извън сферите на суетата и публичността. А това, което е написал, остава.

А кога за последно си казахте на глас „Ах“?

- А, аз често си го казвам. Наблюдавам едни малки котета, които живеят до ресторант „Хоризонт“. Те са градински котета, в Морската градина живеят (Людмил Станев живее във Варна – бел. а.). И, когато имам време, минавам да ги храня. Но последния път нямах нищо в себе си, защото идвах от друго място. Въпреки всичко, те много всеотдайно подскачаха около мен и ме изпроводиха поне двайсет метра до спирката.

За какво пишете днес?

- В момента се занимавам с други проекти, които не са чиста литература, но са за популяризиране на литературата. Но съм започнал една детска приказка, която отлежава тук. Тя отново е за котки. Тя ще бъде отново в рими – като „Малка нощна приказка“, на която предстои преиздаване.

Бърза помощ за медицината или бърза помощ за културата – кое е по-спешно?

- По-спешно е за медицината. За да можем да четем, трябва да сме живи. Културата е в такова състояние – на хронично изострено боледуване. Аз мисля, че на литературата й пречи това неистово желание за показване по медии, тупкане в гърдите… Това не са важни работи. Важен е смисълът на посланията, които се пишат. Но всеки човек е възпитан различно и така се възприема.

Как бихте продължили изречението „Аз съм човек, който обича...“?

- … да обича.

Людмил Станев е роден през 1959 г. във Варна. Той е писател, публицист и сценарист, медик по образование.

Автор е на книгите с разкази „Ненакърнимо“ (1998), „Малка нощна приказка“ (1998), „Неприятният татарин“ (2003), „По-малко“ (2004), „Няма такава книга“ (2004), „Приятели мои“ (2008), „Няма такава книга и други разкази“ (2010), „Рязко“ (2015).

Работил е и като сценарист по епизоди на „Улицата“, за шоуто „Как ще ги стигнем“ на Тодор Колев, в сериала „Клиника на третия етаж“. По негов сценарий е заснет късометражният игрален филм „Концерт за кларинет и оркестър“ (2019), получил специална награда на XVIII фестивал на червенокръстките и здравни филми и първа награда на конкурса за късометражно кино „Синелибри 2019“.

Работи като лекар към спешна помощ във Варна. Носител е на награда „Варна“ и национални отличия за литература.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Култура

Рядък вид камелия определя съдбата на две жени

Рядък вид камелия определя съдбата на две жени

Историите на Нери влизат за ден в Софийската галерия

Историите на Нери влизат за ден в Софийската галерия

Силвия Лулчева като госпожа Масларска и Александър Григоров като Христо Кондов в “Милионерът”.

Силвия Лулчева взима ролята на Татяна Лолова в “Милионерът”

Емил Марков като Иван Вазов на сцената на Плевенския театър

Емил Марков влиза в ролята на Иван Вазов тази вечер в "Елате ни вижте"

Marilyn Invitation Card (Castelli Gallery), Andy Warhol
СНИМКИ: Галерия "Виваком Оборище 5"

Грабнахме вниманието на Щатите, техни артисти правят изложба у нас

Акад. Пламен Карталов поднесе плакет на световноизвестния тенор Калуди Калудов.

Световноизвестният тенор Калуди Калудов с почетен плакет за 45 г. на сцена

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Култура

“База и надстройка (здрач)”, Красимир Терзиев, 2023 г.

Как ни вижда светът? Това разказват платната, които ще заминат за “Помпиду” в Париж

"Невидимият Тонино"

Къде да заведем децата този уикенд? (25-26 март)

В последните си години Георги Чаушов не рисува, а чете и пише философски книги

В последните си години Георги Чаушов не рисува, а чете и пише философски книги

"Реквием" на Джузепе Верди на 13 април в Софийската опера

"Реквием" на Джузепе Верди на 13 април в Софийската опера

Бони Петрунова Кадър: БНТ

Доц. д-р Бони Петрунова е преизбрана за директор на Националния исторически музей

Софийската опера и балет ще представи "Електра" от Рихард Щраус

"Електра" от Рихард Щраус отново на сцена

Последно от

Последно от

Най-важното