Бил ли е Антон Прудкин шпионин като Джеймс Бонд

https://www.24plovdiv.bg/ojivlenie/article/13660940 Бил ли е Антон Прудкин шпионин като Джеймс Бонд Бил ли е Антон Прудкин шпионин като Джеймс Бонд www.24plovdiv.bg
Бил ли е Антон Прудкин шпионин като Джеймс Бонд

Проф. Недю Недев разкрива истината за живота на авантюриста, чийто баща е украинец, а той самият – близък приятел на Стамболийски, в издание на КК “Труд”

Има в българската история лица, за които се пише и говори противоречиво. Днес те биха изглеждали като Джеймс Бонд или като герой от филма “Бандата на Оушън”, но са били реални хора със семейства и трагични съдби.

Такава енигматична личност е Антон Прудкин – роден в Русе, с баща украинец и майка българка. Авантюрист, приключенец, художник, моряк, носител на ордена “За храброст”.

Защо избира да живее в България? Защо и как спасява хиляди евреи? Има ли шпионски период в живота му? И най-вече защо през целия си живот приема мисълта за своята принудителна смърт като нещо неизбежно?

На тези въпроси отговаря проф. Недю Недев в новата си книга “Антон Прудкин. Човекът смъртник” (от Книгоиздателска къща “Труд”), написана в типичния му интересен и сензационен стил.

Събрал в проучванията си ценна информация, проф. Недев описва подробно дружбата, която свързва Антон Прудкин и Александър Стамболийски. Двамата споделят килия и общи идеи в затвора. Стамболийски спасява Прудкин, когато той се опитва да сложи сам край на живота си. Впоследствие стават приятели. Прудкин споделя в своите записки от това време: Стамболийски идваше през свободното си време и обичаше, седнал в работилницата ми, да ме наблюдава както работя. При това обичаше да му разправям за мореплаването и за руското революционно движение… Стамболийски, наблюдавайки ме, като правя гимнастика и водообливания, ми се присмиваше и дори наричаше това лудешка работа, обаче, когато му доказах как благотворно действа върху здравето и самочувствието ми този режим, и сам той под мое ръководство започна гимнастиките и обливането със студена вода. Убедил се веднъж в полезността на нещо – така лесно и бързо го възприемаше и удвояваше, което доказваше, че беше за новаторството.

Всичко в живота на Прудкин се случва като в съвременен екшън филм. След затвора той се замогва не без подкрепата именно на Стамболийски. Но съдбата му поднася още падения, за които проф. Недев пише, подкрепен с доказателства от различни достоверни източници. Антон Прудкин по нареждане на Стамболийски организира атентат с провокационна цел. Той взривил железопътния мост при с. Надежда, Софийско. Това било направено със знанието на земеделското ръководство – така твърди Прудкин. Целта била да се инсценира атентат, в който да няма жертви, но да бъде използван срещу стачниците, като им се припише за тяхно деяние и послужи за претекст при ликвидиране на транспортната стачка, пише авторът.

През целия си живот Прудкин страда от своите “приятелства” с лица от властта.

Но все пак има нещо, което го тласка напред, и това е вярата. Без вяра човек е нищо. Вярата издига човека над животните, че дори над всичко. Вярата планини движи!. Дори когато членовете на саботажната група, на която той е начело, са арестувани и осъдени на смърт, Прудкин вярва, че е действал за добро. Основното обвинение е “снабдяване с продоволствие на германските войски”, а дори в последните си часове той е спокоен: Спокойно ми е на душата, а другото... е в ръцете на съдбата. И досега не ми е известно решението на Касационния съд, но ми е ясно, че делото е приключено неблагоприятно за мен. Ах, нека бъде така, обаче с това не се допринася за истината. Историята се повтаря.

Проф. Недю Недев е автор на редица изследвания на историческа и политическа тематика. Задълбочените му проучвания са подкрепени от снимкови и документални доказателства. А сред бестселърите му под логото на издателство “Труд” са: “Дворцовият преврат срещу Тодор Живков”, “Людмила Живкова. Александър Фол и другите”, “Никола Гешев: убит край с. Куклен”, “Инж. Георги Вълков” и др.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Култура

Джералдин Чаплин снимка Архив "24 часа"

Джералдин Чаплин: Баща ми беше по строгата дисциплина

Народният театър СНИМКИ: Архив

Народният театър подкрепи „Музикаутор“ за авторски права на музиката в театрите

Софийската опера СНИМКА: АРХИВ

Софийската опера и балет обявява летните си фестивали

Ваньо Стоилов

Ваньо Стоилов представи втората си книга „Сплав човешка“ в Стара Загора

Премиера на операта „Лето 893“ от Парашкев Хаджиев и Банчо Банов на 27 април в Русенската опера

Премиера на операта „Лето 893“ от Парашкев Хаджиев и Банчо Банов на 27 април в Русенската опера

Лили Иванова Снимка: Facebook/Lili Ivanova

Лили Иванова с бутиков концерт в Народния театър през май

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Култура

Клод Моне 1872 г. Снимка:wikiart

Изложба в САЩ събира известни картини на Клод Моне и Джоан Мичъл

Мария Бакалова Снимка: Instagram/mariabakalovaofficial

Мария Бакалова се снима в българския късометражен филм "Това, което остава"

Майор Сергей Деянов (Стефан Данаилов)  и Богдан Велински (Георги Черкелов) в кадър от "На всеки километър" нямат участие в гафа с възкръсналия партизанин

Сериал по БНТ възкреси убит партизанин и той хукна да превзема София

Започва литературният конкурс за млади поети "Владимир Башев"

Започва литературният конкурс за млади поети "Владимир Башев"

Рядък вид камелия определя съдбата на две жени

Рядък вид камелия определя съдбата на две жени

Историите на Нери влизат за ден в Софийската галерия

Историите на Нери влизат за ден в Софийската галерия

Последно от

Последно от

Най-важното