Морфов и Будинов - кой какво казал преди скандалния запис и след това (Обзор)

https://www.24plovdiv.bg/ojivlenie/article/13699594 Морфов и Будинов - кой какво казал преди скандалния запис и след това (Обзор) Морфов и Будинов - кой какво казал преди скандалния запис и след това (Обзор) www.24plovdiv.bg
Евгени Будинов

Това, което е на видеозаписа, е горе-долу истината. Просто не съм очаквал такива епитети. Това ми прилича на онези - социалистическите - времена, защото аз съм такъв набор, за които само съм чувал.

Така актьорът Евгени Будинов коментира видеозаписа, на който режисьорът Александър Морфов го нарича “гербаджийски боклук”.

Видеото е от първата репетиция в края на август на представлението “Хъшове” с режисьор Александър Морфов, което се завърна на сцената на Народния театър по покана на директора Васил Василев. Премиерата му беше на 9, 10 и 11 септември.

Записът е направен преди 5 месеца от фотографа Стефан Н. Щерев, който снимал всичко заради документален филм за завръщането на “Хъшове”. Поискани са му всичките материали, записът се използва с политически цели, казва актьорът от трупата Валери Йорданов.

Видеото изтече в публичното пространство преди два дни. Първо във фейсбук го сподели Тома Биков, който беше колега с Будинов в 44-ото народно събрание като част от парламентарната група на ГЕРБ.

Имаме още едно отсъствие. Един гербаджийски боклук, който изхвърлихме от представлението, казва във видеото Александър Морфов пред актьори в Народния театър. Съжалявам, но никога не съм крил своите антипатии към Банкя, Борисов и сие. Не може човек с тези разбирания и тази позиция в живота да е част от нашето представление обяснява режисьорът своето решение да отстрани Будинов от “Хъшове”.

Причината за това решение според “хъша” Валери Йорданов е липса на дисциплина. Първо, г-н Евгени Будинов, няма значение от коя партия е, на няколко представления не идваше, защото имат партийни събрания. И сме играли без него и никой от зрителите не е забелязал, че го няма. Йорданов разказа, че имат “актьорски закон”, който гласи всички актьори, участващи в представлението, да са в театъра един час преди постановка. Но няколко пъти се случвало Евгени Будинов да закъснява и точно половин час преди постановка да предупреждава колегите си, че няма да може да играе, защото има политически ангажименти.

В тези ситуации останалите “хъшове” разпределяли репликите на Будинов помежду си.

“Александър Морфов като режисьор има право да отстрани някого поради липса на дисциплина”, казва Йорданов.

За решението на Морфов Евгени Будинов разбрал от колегите си, след като повече от 15 години участва в “Хъшове”. Неговата роля зае Леарт Докле.

След като научил, актьорът звъннал на Морфов да го пита дали наистина го маха от “Хъшове”, като режисьорът му отговорил: “Да, защото си от ГЕРБ”. Ако аз се отрека публично да известя навсякъде, че се отказвам от това, бях принуден, всеки прави грешки, ще има ли някакъв шанс аз някога да работя с теб, защото ти си ми любимият режисьор? - така Морфов пресъздава разговора си с Будинов във видеото.

Според актьора обаче не всичко, което казва Морфов, е вярно. Като това, че не му се е молил да се върне. 

“Има някои неистини в това - не съм му се молил и не съм му казвал, че ще си поръсвам главата с пепел и ще се отричам публично от партия ГЕРБ, за да ме върне в представлението”, коментира Будинов пред “24 часа”.

Записът, който изтече в публичното пространство, е манипулиран. А причината е политически пиар и линч. Това твърди Валери Йорданов, който добавя, че има целия вариант. “Изрязана е финалната част на разказа на Сашо”, казва актьорът. В тази част от репетицията на “Хъшове” Морфов разказал, че съжалил и звъннал обратно на Будинов десет минути след първия им разговор. Казал му, че може би ще го върне в представлението. Тогава актьорът му отговорил, че е кандидат-депутат на ГЕРБ. Морфов обаче му поставил ултиматум да избира: “или “Хъшове”, или в листите”.

“Избирам Бойко Борисов”, му отговорил Евгени Будинов.

По думите на Валери Йорданов обаче Морфов казал по телефона: Геца, ела, братче, ще те вкарам. Толкова години сме заедно, толкова години играеш. Но Будинов го предупредил: Ама ако ми се обадят обратно, че им трябвам за депутат или за изборите, аз няма да мога да откажа. Разбери ме, ти си свободен човек, ти си голям творец. Аз не съм свободен, аз съм финансово зависим, пресъздава разговора Валери Йорданов.

Според Будинов отношението на Морфов се влошило, когато станал депутат от ГЕРБ. “И на част от колегите в “Хъшове” им е писнало неговото отношение и това, в което се е превърнал той”, казва актьорът. Колеги от “Хъшове” му се обадили, за да го подкрепят, но според Будинов не искат да го заявят публично, защото “може би се страхуват”. “Такава е нашата гилдия. Те тайно ме подкрепят като истински хъшове”, обяснява актьорът.

На записа се чува и как актьорите се смеят, докато Морфов пресъздава телефонния разговор с актьора. На два метра зад Александър Морфов стои директорът Васил Василев, усмихнато и възторжено му ръкопляска. Сашо беше основната му креативна точка в кандидатдиректорската му кампания, разказва Валери Йорданов.

Василев обаче отказа коментар за “24 часа”, защото е в болнични от миналата седмица.

Заради обидните квалификации на Морфов към Будинов председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова ще подаде жалба до Комисията за защита от дискриминация. Будинов обаче не е решил дали ще се включи в оплакването, защото иска да мине премиерата на режисираната от него постановка “Вечеря за глупаци” в Хасково на 8 февруари.

“Още тогава можеше да направя скандал и да избухна, когато той ме махна, но никога не ми е било това целта. Това, което ме възпламени е, че той говори неистини в този запис, и отношението му, че ме нарича гербаджийски боклук и какво ли още не, казва Будинов.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Култура

Майор Сергей Деянов (Стефан Данаилов)  и Богдан Велински (Георги Черкелов) в кадър от "На всеки километър" нямат участие в гафа с възкръсналия партизанин

Сериал по БНТ възкреси убит партизанин и той хукна да превзема София

Започва литературният конкурс за млади поети "Владимир Башев"

Започва литературният конкурс за млади поети "Владимир Башев"

Рядък вид камелия определя съдбата на две жени

Рядък вид камелия определя съдбата на две жени

Историите на Нери влизат за ден в Софийската галерия

Историите на Нери влизат за ден в Софийската галерия

Силвия Лулчева като госпожа Масларска и Александър Григоров като Христо Кондов в “Милионерът”.

Силвия Лулчева взима ролята на Татяна Лолова в “Милионерът”

Marilyn Invitation Card (Castelli Gallery), Andy Warhol
СНИМКИ: Галерия "Виваком Оборище 5"

Грабнахме вниманието на Щатите, техни артисти правят изложба у нас

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Култура

Акрил върху дървесновлакнеста плоскост  със средна плътност, Стилиян Дичев 
СНИМКА: Галерия "Нюанс"

Да видиш измисленото като истинско, целят платната на Стилиян Дичев в галерия “Нюанс”

Акад. Пламен Карталов поднесе плакет на световноизвестния тенор Калуди Калудов.

Световноизвестният тенор Калуди Калудов с почетен плакет за 45 г. на сцена

“База и надстройка (здрач)”, Красимир Терзиев, 2023 г.

Как ни вижда светът? Това разказват платната, които ще заминат за “Помпиду” в Париж

"Невидимият Тонино"

Къде да заведем децата този уикенд? (25-26 март)

В последните си години Георги Чаушов не рисува, а чете и пише философски книги

В последните си години Георги Чаушов не рисува, а чете и пише философски книги

"Реквием" на Джузепе Верди на 13 април в Софийската опера

"Реквием" на Джузепе Верди на 13 април в Софийската опера

Последно от

Последно от

Най-важното