Джон Малкович като Мерилин Монро в изложба на Сандро Милър

https://www.24plovdiv.bg/ojivlenie/article/13705907 Джон Малкович като Мерилин Монро в изложба на Сандро Милър Джон Малкович като Мерилин Монро в изложба на Сандро Милър www.24plovdiv.bg
Джон Малкович влиза в образа на Мерилин - Анди Уорхол / Зелената Мерилин (1962), 2014 Снимка: Sandro Miller / Courtesy Gallery FIFTY ONE Antwerp

Националната галерия представя "Майстори на фотографията" с участието на американския фотогра Сандро Милър. Откриването е на 17 февруари от 18,00 часа, а презентацията на Милър ще се случи на 18 февруари от 11,00 до 12,30 часа в Квадрат 500.
Амeриканският фотограф Сандро Милър и холивудският актьор Джон Малкович пресъздават най-емблематичните образи във фотографията от XX и XXI век в серията "Малкович, Малкович, Малкович: Почит към майсторите на фотографията". Вернисажът включва 61 цветни и черно бели фотографии, в които Джон Малкович се превъплъщава в образите на известни личности.
През 2013 Сандро Милър решава да осъществи проект, който да отдаде почит на авторите, които повлияват на собствената му кариера. Избира 35 фотографии, които да възпроизведе. Сред тях са снимката на Ървинг Пен, показваща свития в ъгъла Труман Капоти; Мерилин Монро от Бърт Стърн; образът на мигрантката с деца, уловен от Доротея Ланг; автопортретът с автомат на Робърт Мейпълторп; иконичната снимка на Джон Ленън и Йоко Оно от Ани Лейбовиц; класическата фотография на Даян Арбъс на момчето с играчка ръчна граната; пчеларят на Ричард Аведoн и други.
Сандро Милър се свързва с Джон Малкович, който веднага се съгласява да участва. Говорейки за него, Милър отбелязва: "Джон е най-талантливият и творчески неуморим човек, когото познавам. Неговата гениалност не познава граници. Мога да му предложа някакво настроение или идея и само след миг той буквално се превъплъщава в дадения образ пред очите ми. Той вярва безрезервно в работата ми… Наистина съм благословен с приятел и сътрудник като него."
Успехът на Сандро Милър в света на рекламата му позволява да реализира и личните си проекти, включващи работата му в Куба, заснемането на американски блус музиканти и танцувални трупи, както и частично представеното тук дългогодишно творческо сътрудничество с Джон Малкович, негов стар приятел и съмишленик. За първи път Милър се среща с Малкович в края на 1990-те, докато работи по задача, възложена му от Театър Steppenwolf. 16 години по-късно Сандро и Джон отново работят заедно, доказателство за което е серията "Малкович, Малкович, Малкович: Почит към майсторите на фотографията".
Сандро Милър e американски фотограф, двукратен носител на международната награда за фотография на фондация Lucie. През 2014 е удостоен за постиженията му в областта на фотографията като "Международен фотограф на годината", а през 2015 за серията "Малкович, Малкович, Малкович: Почит към майсторите на фотографията", редица професионални конкурси нареждат Милър сред 200-те най-добри рекламни фотографи в света.
След като вижда творбите на Ървинг Пен, Сандро Милър разбира, че иска да стане фотограф още на 16-годишна възраст. В голяма степен самоук, Милър черпи знания от албумите, публикувани от множество велики артисти, добили култов статус в историята на фотографията. Чрез техните снимки, той усвоява изкуството на композицията, осветлението и портрета. С многобройни награди в своето портфолио, днес Сандро е един от най-изявените фотографи в света.
Джон Малкович е смятан за един от най-великите американски актьори на XXI век. В серията "Малкович, Малкович, Малкович: Почит към майсторите на фотографията", той демонстрира хамелеонските си способности, влизайки безпроблемно в образите на Алберт Айнщайн, Че Гевара, Джон Ленън и Анди Уорхол. Благодарение на неговия огромен талант и удивителният фотографски подход на Милър, портретите поглеждат с уважение към историята на това изкуство чрез гения на един фотограф и неговия вдъхновител.

Сандро Милър
Снимка: архив
Сандро Милър Снимка: архив

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Култура

"Реквием" на Джузепе Верди на 13 април в Софийската опера

"Реквием" на Джузепе Верди на 13 април в Софийската опера

Бони Петрунова Кадър: БНТ

Доц. д-р Бони Петрунова е преизбрана за директор на Националния исторически музей

Софийската опера и балет ще представи "Електра" от Рихард Щраус

"Електра" от Рихард Щраус отново на сцена

Борислав Йорданов

Борислав Йорданов: С очила за виртуална реалност туристи ще се разхождат на Царевец и ще гледат “Звук и светлина” през деня

Вицепрезидентът Илияна Йотова

Илияна Йотова откри изложбата "Посоки" на художници от франкофонски страни

„Монолозите на старата тетрадка“

Новата стихосбирка от Станимир Димитров носи името „Монолозите на старата тетрадка“

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Култура

Къщата на Димитър Талев в град Прилеп Снимка: Facebook/Костадин Николов

Наследниците на Димитър Талев призоваха държавата да купи къщата му в Прилеп

Световноизвестният диригент и настоящ министър на културата Найден Тодоров СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Министър Найден Тодоров: Защо всички протестират срещу директора на Народния театър, а не за връщането на режисьора?

Апостол Карамитев като Радосвет и Радослав в “Любимец 13”

Апостол Карамитев в 100 снимки пред Народния театър

Diablo Swing Orchestra Снимка: Facebook/Diablo Swing Orchestra

Diablo Swing Orchestra ще има концерт в София

Културният център “Жорж Помпиду” в Париж

В "Помпиду" пак искат български творби на стените си

От 24 март до 23 юли 2023 г. колекция от 43 икони на Банската иконописна школа ще бъде експонирана в Националния музей в Краков.

43 икони от Банската школа гостуват в Националния музей в Краков

Последно от

Последно от

Най-важното