Борислав Йорданов: С очила за виртуална реалност туристи ще се разхождат на Царевец и ще гледат “Звук и светлина” през деня

https://www.24plovdiv.bg/ojivlenie/article/14044325 Борислав Йорданов: С очила за виртуална реалност туристи ще се разхождат на Царевец и ще гледат “Звук и светлина” през деня Борислав Йорданов: С очила за виртуална реалност туристи ще се разхождат на Царевец и ще гледат “Звук и светлина” през деня www.24plovdiv.bg
Борислав Йорданов
Борислав Йорданов

Хората искат да пътуват. Подновихме договорите с международни и местни партньори, казва управителят на “Царевград Търнов”

- Г-н Йорданов, представихте Велико Търново на големите изложения в Букурещ, Белград, Берлин. Как се приема старата ни столица и ще има ли повече туристи?

- След тази двегодишна пауза заради ковид пандемията, инфлацията и войната, които рефлектираха върху туризма, се вижда, че

браншът се отърсва и има желанието да работи

Хората искат да пътуват. Подновихме договорите с международни и местни партньори.

“Царевград Търнов” работи с над 80 туроператора всяка година. Важното за тях е, че имаме нови продукти, които можем да покажем. Разширяването на мултимедийния център, който се обогатява с още два етажа, предизвиква голям интерес сред туроператорите.

Планирали сме и нова виртуална разходка, която ще помогне на туристи, които са трудноподвижни, или са за кратко, да опознаят Велико Търново.

От началото на сезона с VR очила (очила за виртуална реалност) ще могат да направят виртуална обиколка на града и по-важните туристически обекти от VIP площадката на спектакъла “Царевград Търнов - звук и светлина”. Също така да гледат и шоуто на Царевец през деня.

- Какви са целите ви за тази година?

- Основното е да продължим да поддържаме нивото на обслужване. Много е важно да представяме нашия град не само с културното наследство и историческите дадености, но и като преживяване.

Когато туристът дойде, трябва да опита хубава храна, да спи в добър хотел, да посети музей, да има нощен живот, да си направи селфи на фона на природния пейзаж - всички тези неща го карат да си създаде преживяването тук - в града.

Хората имат желание да пътуват, ще го правят, важното е ние как ще ги посрещнем, за да се върнат отново. Това е възловият момент, защото

след 2 г. на катаклизми нещата се промениха - намаля персоналът по заведенията

и хотелите. Услугите поскъпнаха, понижи се качеството на обслужването и продуктите, които се предлагат. Всички партньори са настроени позитивно към България и Търново. Градът ни остава целогодишна дестинация и затова всички трябва да дадем по нещо от себе си, за да постигнем добри резултати в туризма.

- Какъв сезон очаквате?

- Очертава се да е добър. Очакваме да подобрим резултатите от 2019 г., когато посрещнахме над 500 хил. гости. Туристите ще дойдат, а ние трябва да се представим добре.

- Какъв ще е фокусът на 18-ото издание на международното изложение “Културен туризъм”?

- Това е единственият формат, специализиран за културен туризъм. Тази година изместваме фокуса. Обръщаме се към кметовете да поканят техни местни производители да се представят на изложението.

Всяка дестинация в България има какво да покаже. Тези изложения са местата, където трябва да се презентират храни, местна бира, винарни. Ние също ще представим винения туризъм, защото това е един от новите интересни акценти.

Разполагаме с винен център. На изложенията в Букурещ и в София направихме мастър клас дегустация на регионалните вина. По този начин се увеличава добавената стойност на крайния туристически продукт.

Туризмът вече е преживяване, което трябва да представим в пълния му капацитет.

- Кога е борсата “Културен туризъм”?

- Ще се проведе от 20 до 23 април, като предварителната програма предвижда дискусии и срещи на бранша. Надяваме се да се случи и среща по линия B40 с кметовете на балкански столици, която подготвяме с Министерството на туризма.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Култура

6-те секунди протест като самоубийство

6-те секунди протест като самоубийство

Георги Господинов, носителят на "Букър" и преводачката на романа му Анжела Родел на премиерата на лентата на БНТ "Георги Господинов  в  убежището на времето" във вторник в Дома на киното в София

Георги Господинов: Българите сме пълни с планини от неслучили се неща, трупаме залежи от тъга

Музиканти също участваха в кинофестивала в Кан Снимка: Instagram/theweeknd

Музиканти също участваха в кинофестивала в Кан

Георги Господинов СНИМКА: INTERNATIONAL BOOKER PRIZE

Георги Господинов: Литературите на малки езици могат да говорят за големите неща

Пласидо Доминго СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Пласидо Доминго с концерт у нас през септември

Премиерът Гълъб Донев си купи книгата на Кисинджър от шатра 4 на Пролетния панаир на книгата. Зам.-министърът на културата доц. Пламен Славов му помогна в избора.

Гълъб Донев си купи "Лидерство" на Хенри Кисинджър на Панаира на книгата

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Култура

Ценни книги пред НДК с марка “Труд” и с 20% отстъпка

Ценни книги пред НДК с марка “Труд” и с 20% отстъпка

Държавна опера - Русе Снимка: Уикипедия

Русенската опера с концерти за 100-годишнината на "Уолт Дисни" във Великобритания

Георги Господинов в предаването "120 минути". Кадър bTV.

Георги Господинов: Старините си ги представям така - малка къща и ще гледам пчели

Актьорът Любен Чаталов вече има своя звезда и дръвче в Алеята на златните липи в Стара Загора.
Снимка: Ваньо Стоилов

Любен Чаталов откри своя звезда и посади дръвче в Алеята на златните липи в Стара Загора

Боян Ангелов е председател на Съюза на българските писатели.
СНИМКА: САЙТ НА СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ПИСАТЕЛИ

Турски автори на гости на Съюза на българските писатели

Ваклуш Толев
Снимка: Архив

Показват днес филм за Ваклуш Толев на фестивала "Златната липа" в Стара Загора

Последно от

Последно от

Най-важното