Недко Кръстев е най-успешният българин в онлайн обученията с над 1 милион студенти

https://www.24plovdiv.bg/ojivlenie/article/8626649 Недко Кръстев е най-успешният българин в онлайн обученията с над 1 милион студенти Недко Кръстев е най-успешният българин в онлайн обученията с над 1 милион студенти www.24plovdiv.bg
Недко Кръстев развива бизнеса с онлайн обучения вече 6 години. СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ

32-годишният предприемач работи почти изцяло за чуждия пазар, иска да направи безплатен курс за българи

Над милион продадени видеоуроци в най-голямата платформа за обучения “Юдеми” (Udemy). С това може да се похвали Недко Кръстев, което го прави най-успешния българин в това. Той е на 32 г. от гр. Търговище. Завършва бакалавър и магистратура “Финанси” в Италия, а след това работи в продължение на 2 години като финансов консултант в голяма фирма там, но избира България. И несигурността пред кариерата.

През 2014 г. той решава да се прибере от Италия и да започне собствен бизнес тук. Първоначалната му идея е да разработи свой сайт за обяви за работа, който да свързва млади специалисти с големи корпорации в областта на финансите. Но със спестените пари, които има, няма как да реализира идеята си. Затова търси в интернет уроци как сам да направи уеб сайт. Така попада на откъс от обучение в сайта Udemy и открива за себе си международната платформа за обучения и онлайн курсовете като начин за изкарване на пари.

“Знания в днешно

време може да се

намерят в интернет

Но най-важното е да не се изгубиш по пътя – някой да ти покаже структуриран подход на това, което е научил. И така за няколко часа ти преподава знания, натрупани с години”, казва той. За разработването на първия курс посвещава два месеца и половина неуморен труд по цял ден. Помага му и фактът, че по това време бил безработен и отдавал цялото си време на новото начинание. За да бъде още по-маркетингово ориентиран към чуждия пазар, Недко наема американец, който да запише обучението.

“Това според мен е една от причините за успеха ми – че използвах американски глас. Така че всичко да е изпипано и да изглежда като изцяло направено за американския пазар. В началото повече от 50% от регистрациите за курса бяха от Америка”, уточнява младият предприемач.

Вижда, че се печелят пари от това, но тези доходи не били достатъчни, за да се издържа сам, затова отново емигрира – този път отива в Англия, където прекарва 8 месеца като финансов консултант на световен гигант за безалкохолни напитки. През това време не зарязва и обученията, а там нещата все повече потръгват и Недко решава отново да се посвети изцяло на бизнеса си, като се върне в родината и продължи с тях.

Създава сайта 365careers.com, като за името наддава на търг. Дълго време обмислял какво име да сложи на идеята си и докато търси домейни, попада на това. Харесва му, създава усещането за завършеност, цялостност и се помни лесно. Обявен е търг за 90 долара, но накрая го печели за 180.

“По-късно “Майкрософт” прекръстиха целия си офис пакет на 365, ние правим курсове за техни програми, но името беше наше много преди тях”, казва той с усмивка.

Започва сам, през първите две години разработва и движи курсовете. Към днешна дата има фирма с 25 служители. Сега правят обучения за бизнес, финанси, офис продуктивност и анализ на данни. Последното в момента е най-големият хит в сферата на онлайн ученето.

“Хората са най-важни. Това, което ни помага да успеем, са вниманието към детайлите и времето, което се отделя за подготвянето на нещата”, казва Кръстев и уточнява, че екипът му е от подбрани специалисти в различните области, с които фирмата се занимава. За 6 години той и екипът му правят 57 курса, като най-продаваното им съдържание е адаптирано на японски, немски, латиноамерикански испански за клиенти от Венецуела и китайски. Работят и с колега от Бразилия за тамошните потребители. Курсовете са изцяло адаптирани за тяхната публика, като изглеждат правени специално за тамошния пазар. На български обаче нямат курсове.

“Нашата амбиция е

да станем една от

водещите компании

за онлайн обучения в света”, казва младият предприемач и уточнява, че само 0,3% от клиентите им са от България. Но пък голяма част от българите вече знаят английски език и екипът му е спокоен, че българската аудитория също може да се възползва от работата им.

Недко е обмислял вариант да направи напълно безплатни клипове на български език, но има две неща, които за момента го спират – липсата на време и наблюденията, че когато нещо е безплатно, аудиторията не гледа сериозно на него.

“Парадоксът е, че когато нещо е безплатно, много трудно набира популярност. Имаме наблюдения, че когато курсът струва дори и малко пари, нивото на завършване е много по-високо”, казва Недко и уточнява, че имат практика да пускат безплатни бройки за свои курсове и тенденцията е, че потребителите, които не са платили, рядко отварят материалите и не консумират съдържанието, което им е достъпно.

Понякога един курс става много скъп – 30-40 хил. лв., защото по него работят по 3-4 човека и отнема доста време създаването му. Но Недко и екипът му го продават на ниски цени и разчитат на продадените бройки, тъй като се записват много потребители за обученията им.

За 6 години са достигнали до почти милион студенти в Udemy и са продали над милион и 400 хил. обучения, като някои от тях са си купили по повече от един курс. Отскоро развиват и собствен сайт, в който дистрибутират обученията си. И забелязват, че

по време на

карантината много

хора започнали

онлайн обучения

“През март заради пандемията бяхме направили безплатна кампания – всичките ни обучения можеше да се гледат напълно безплатно, и се гледаха по един милион урока на ден. В един момент сайтът ни се счупи”, разказва Кръстев и обяснява, че по време на изолацията много хора са инвестирали времето от стоенето вкъщи в учене и самоусъвършенстване. Все неща, които биха им помогнали в труден период на работа, какъвто е в пандемична обстановка.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Оживление

NOVA: Продължаваме да сме  най-гледаната българска телевизия

NOVA: Продължаваме да сме най-гледаната българска телевизия

Кората на динята също се яде

Кората на динята също се яде

Шафранът се отглежда и на балкона, ако има достатъчно светлина

Шафранът се отглежда и на балкона, ако има достатъчно светлина

Маската е за лицето, тя не е лигавник

Маската е за лицето, тя не е лигавник

Ези или тура – избери печелившата страна

Ези или тура – избери печелившата страна

Леонардо ди Каприо СНИМКА: Ройтерс

Леонардо Ди Каприо ще продуцира сериал по книга на Олдъс Хъксли

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Оживление

Хари Потър е най-известният магьосник в света

Кой е най-цитираният роман от поредицата за Хари Потър?

Кои са грешките при консумацията на вино

Кои са грешките при консумацията на вино

Димитър Маргаритов на проверки по морето, но ще почерпи

Димитър Маргаритов на проверки по морето, но ще почерпи

Христо Терзийски първо ще поздрави жена си

Христо Терзийски първо ще поздрави жена си

Днес рожден ден празнува здравният редактор на “24 часа” Любомира Николаева

Днес рожден ден празнува здравният редактор на “24 часа” Любомира Николаева

Петко Николов е на почивка със семейството си

Петко Николов е на почивка със семейството си

Последно от

Последно от

Най-важното