Замерване с дини, надяждане, надплюване със семките, карвинг (изкуството, при което се издълбават фигури в кората) - ето такива забавни неща се правят през август, когато е сезонът на дините.
Няма друг плод, толкова обичан и така разпознаваем в света - динята има 1200 разновидности и вирее в над 96 държави.
Вероятно заради това 3 август е обявен за световен празник на динята. Честват я предимно в САЩ, но и у нас на доста места правят фестивали на динята.
Най-популярният е в с. Никюп, област Велико Търново, тъй като местните хора там имат почти вековна традиция в градинарството и отглеждането на дини.
Карпуз, любеница, бостан - всички тези наименования са синоними на най-сладкия летен плод. Впрочем кората му също става за ядене - у нас по-скоро на туршия, но в Китай я приемат за зеленчук и дори я пържат.