Златимир Йочев минава през 5 телевизии, преди да го харесат от Би Ти Ви

https://www.24plovdiv.bg/ojivlenie/article/9584531 Златимир Йочев минава през 5 телевизии, преди да го харесат от Би Ти Ви Златимир Йочев минава през 5 телевизии, преди да го харесат от Би Ти Ви www.24plovdiv.bg
Златимир Йочев и Биляна Гавазова в студиото на "Тази сутрин" СНИМКА: Би Ти Ви

С Антон Хекимян, който го кани в “Тази сутрин”, се познават от студентските години

Браво, справяш се, зрителите те приемат добре, много отборен играч си - така в Би Ти Ви окуражават Златимир Йочев след първата му седмица на стола на Антон Хекимян в “Тази сутрин”.

А през тези трепетни 5 дни само той с Биляна Гавазова - новата му екранна партньорка, и екипът знаят какво тичане настава из студиото в рекламните паузи. Суматохата е заради променения стил на предаването, което вече е с повече рубрики и с амбицията да използва всички възможности на високотехнологичното студио. И докато свикнат с различните декори, всеки се придвижва на бързи обороти.

“Ще се напаснем и зад кадър, въпрос на съвсем малко време е”, казва журналистът, който само преди 15 дни слезе от екрана на “България он еър” и изгря в едно от най-гледаните тв предавания.

Седмица преди старта в Би Ти Ви Йочев се чувства така,

сякаш всеки ден има

рожден ден

Телефонът му не спира да звъни, след като от телевизията обявяват официално кой е новият им водещ. А той винаги е бил добронамерен, възпитан и общителен, затова се стреми да отговори на всички.

“Много се зарадвах, когато Антон Хекимян ме покани, но през цялото време се опитвах да бъда здраво стъпил на земята и да успея да асимилирам какво ми се случва. Надявам се с времето да покажа, че ходът, който той прави с вкарването на външен човек в тази толкова голяма медия, е добър. Той залага на човек, който си е извървял стъпалата и е стигнал до тази позиция наистина с труд”, казва Йочев.

Двамата с Хекимян всъщност се познават от студентските години, когато учат телевизионна журналистика във Факултета по журналистика и масова комуникация в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Хекимян е с година по-голям, но въпреки това двамата се засичат на някои лекции заради промени в учебната програма. По-късно професията ги среща на едни и същи събития, като най-паметните са на Шипка по време на честванията за 3 март, и всеки от тях ги отразява за телевизията, в която работи.

Въпреки отдавнашното си познанство обаче то сякаш има най-малко значение за поканата към Йочев. За да се стигне до нея, журналистът се е доказал в 5 различни телевизии. “Не знам как ще бъде разтълкувано това, че съм сменял толкова много телевизии, но при мен винаги е било чисто кариерно, търсил съм развитие. Не съм си тръгвал заради конфликти и скандали.”

В крайна сметка той постига това, което много отдавна му казва една режисьорка: “Думата “не мога” не съществува в нашата професия”.

Златимир Йочев е роден в Хасково през 1985 г., но животът му преминава на различни места, тъй като майка му и баща му са от онази голяма вълна българи, потърсили късмета си в Либия. Така

5 години момчето

изкарва в Триполи,

където от 1-и до 4-и клас е в българско училище. Майка му е медицинско лице, акушерка по образование, баща му се занимава със счетоводство. За нещастие, след време умира нелепо в катастрофа в Либия.

Когато семейството се връща в България, Златимир продължава в руска гимназия. И е сериозно увлечен по футбола заради българските национали и успехите им на САЩ'94.

Сравнително рано обаче - на 16-17 години, си дава сметка за футболните си качества. “Не съм блестял с голям талант, по-скоро бях трудолюбив.” И след като не вижда перспектива за себе си в големите отбори, решава, че трябва да учи. "Успях сам да фокусирам усилията си върху това кои са силните ми черти", обяснява той.

С тренировките дотогава обаче е загубил ценно време и за да навакса с учението, цяла година пътува всяка неделя от Хасково до София с автобуса, за да се подготви за кандидатстудентските изпити по журналистика.

Приемат го 5-и по

успех, завършва

курса си 2-и

А избора си на специалност прави още като ученик, когато в училището му имали идея с местна телевизия да правят младежко предаване. Не се получило, но пък гимназистите написали 15 сценария.

Истинската телевизия дошла в началото на 2-и курс по време на лекция. При студентите влязъл режисьор и обявил, че БНТ прави кастинг за туристическо предаване и търси авантюристично настроен човек. Избрали Йочев.

Ето така - още от студент, започва тв кариерата му като водещ на предаването “Пътеводител БГ” по БНТ, което се излъчва и със субтитри на английски език. Междувременно Йочев завършва и магистратурата си, която е в катедра “Психология” към Философския факултет - “Организационно поведение и консултиране на организацията”. С две думи - нещо като мениджър човешки ресурси.

Но и предаването свършва. То е по проект на Държавната агенция по туризъм (по онова време не е министерство) и след като финансирането спира, спира и “Пътеводител БГ”.

Останал без работа, Йочев се явява на нов кастинг в ТВ+, която през 2009-2010 г. се създава като телевизия. И ето го водещ на първия си сутрешен блок, който е повече младежки, а не толкова политически. Решението е съвсем съзнателно, тъй като групата младежи, която го прави, все още няма достатъчно натрупан житейски бекграунд, за да говори на хората и да им вдъхва вяра, че разбира политическите процеси.

В този си вид предаването продължава 2 години и половина, след което сменя водещите.

Впрочем в телевизионния бизнес у нас водещите често имат подобна незавидна съдба - дали заради спирането на предаване, дали заради промяна в програмата, или решение на управата, те често губят работата си или я сменят.

Така и Йочев започва да води ново предаване по ТВ+ - “Златна мисия”. То пак е туристическо и е по негова идея. Тогава за втори път журналистът обикаля България, но и това тв приключение продължава само година.

След края му Йочев става репортер и редактор в потребителското предаване “Баркод” на продуцентската компания “Ноу фрейм”, която беше собственост на Виолета Сечкова - днес почетен консул на Корея у нас, и на сегашния генерален директор на БНТ Емил Кошлуков. Предаването се излъчва по ТВ7 и много прилича по съдържанието си на “Чети етикета” - рубриката на Биляна Гавазова в “Тази сутрин”. “Баркод” обаче е по формат, копиран от руска телевизия, а “Чети етикета” не съществува по онова време.

Там идва

първата му голяма

изненада

- получава покана да води централната емисия “По света и у нас” на БНТ. “Тогава за първи път изживях това, което и наскоро с Би Ти Ви - да получиш обаждане, което знаеш, че няма как да откажеш, защото именно това винаги си си представял”, казва днес журналистът. Поканата идва от Даниел Чипев и Добрина Чешмеджиева, които ръководят дирекция “Информация”. Така Йочев води централните новини заедно с Поли Златарева 3 години.

“Историята винаги е на страната на БНТ. Слушал съм много и съм попивал от хората около мен - как да направиш една новина интересна, за да грабнеш вниманието на зрителя, без да търсиш излишна сензационност. Там придобих умения и знания, които преди това нямах”, казва Йочев.

В един момент обаче не му стига само да чете новини, защото “гладкото четене не е признак на това, че си журналист”. Усещането идва и с предложение от тв BiT (създадена от братята Павел и Румен Вълневи, единият от които - Павел, сега направи партия с Цветан Цветанов). Впрочем медията вече не съществува. Там Йочев отива да прави документални филми, а по-късно става продуцент и водещ на всекидневно публицистично предаване.

Заради краткия живот на телевизията журналистът отново сменя работното си място, още повече че получава покана от “България он еър” да стане водещ на сутрешния блок. За втори път в живота си приема същата позиция, но с много по-голяма отговорност. Предаването е в стила на популярните сутрешни блокове, т.е. предимно с политика и актуални проблеми. След всичките си години в телевизия обаче Йочев се чувства съвсем подготвен за новата си роля.

“Там дадох заявката, че

не съм просто четец,

а мислещ човек,

който може да реагира на всякакви ситуации.” Самочувствието му е заради многото извънредни предавания и ефири - посрещат папа Франциск, отразяват европейски и местни избори, критични ситуации, пандемията. Впрочем заради коронавируса за малко да го карантинират извън нюзрума, тъй като в началото на пандемията миналата година той се връща с жена си от екскурзия на Изток. Слава богу, не се разболели.

По онова време никой от двамата не предполага, че година по-късно ще се съберат и на работното си място. Съпругата му е Марина Цекова - новата водеща на следобедните и късните новини по Би Ти Ви. Поканите към тях обаче идват една след друга и нямат нищо общо със семейното им положение. След раждането на дъщеричката им Тамара (вече на 2 годинки и 2 месеца) Цекова се връща от майчинство в Нова тв, където работи от 10 години, но през декември е поканена в Би Ти Ви и приема.

Според Йочев той самият е забелязан именно през последните 3 години и половина, в които води сутрешния блок на “България он еър”. Да бъдат в Би Ти Ви, разбира се, е голяма промяна, но всекидневието им няма да бъде по-различно. Двамата, както и досега, ще са в различни часови пояси - той е на екрана сутрин, а тя - от късния следобед нататък. Няма да се засичат в нюзрума, но за тях това е по-удобно, за да напаснат графика си с детската градина и с грижите за дъщеря си.

Не професията обаче запознава Златимир и Марина. Срещата им е като по филмите - на сватбата на техен приятел. Започват да си говорят и бързо разбират колко приятно им е заедно. “Много пряма, хубава връзка е нашата, която идва на години, в които човек знае какво иска”, казва Йочев.

Но не заради жена си Йочев се чувства така уютно в Би Ти Ви. По-скоро заради всички места, през които е минал в кариерата си и от които е запазил приятелите си. Затова, когато влиза в нюзрума на Би Ти Ви, се оказва, че познава голяма част от хората.

“В момента обаче съм в етап, в който искам малко да си седна на стола и този период да продължи по-дълго. Надявам се това място да е “Тази сутрин”.” За да го направи, е готов всеки ден да учи нещо ново и да се променя.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Възход и падение

Героите в анимацията "Изкуство с Мати и Дада"

Шест предавания за най-малките в нов забавен и образователен блок

Другарите Тодор Живков (вляво), Антон Югов (още по-вляво) и Димитър Ганев (вдясно) придружават Гагарин на посещение в България.

Първият медал на Гагарин е "За усвояване на целините"

Слави Трифонов

Групата на Слави

Юрий Гагарин летял в Космоса за 15 000 рубли, апартамент и "Волга" (Инфографика)

Юрий Гагарин летял в Космоса за 15 000 рубли, апартамент и "Волга" (Инфографика)

Тина Търнър на концерт в Будапеща през 1996 г.
СНИМКИ: РОЙТЕРС

На 81 г. след битки с Айк, инсулт и рак Тина Търнър сваля завинаги танцувалните си обувки

Клуб „Четвъртък“ - скритият живот на принц Филип

Клуб „Четвъртък“ - скритият живот на принц Филип

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Възход и падение

Васко Кръпката

Васко Кръпката: Оцелял съм при Цола Драгойчева, ще преживея и Слави Трифонов

Луиза Григорова: Педиатърката ни не прегледа Бран, пращаше ни в болница

Луиза Григорова: Педиатърката ни не прегледа Бран, пращаше ни в болница

Поредно признание: Звездата на Виктория Георгиева изгря и в Испания

Поредно признание: Звездата на Виктория Георгиева изгря и в Испания

Лил Нас Екс СНИМКА: РОЙТЕРС

Найки се споразумя с производителя на "сатанинските обувки" на Лил Нас Екс

Поетесата Мирела Иванова вече е млада баба

Поетесата Мирела Иванова вече е млада баба

Златан Ибрахимович СНИМКА: РОЙТЕРС

Златан Ибрахимович ще играе във филм за Астерикс и Обеликс

Последно от

Последно от

Най-важното