Класната стая се пренася за 9 дни в киносалоните - без матури и оценки

https://www.24plovdiv.bg/ojivlenie/article/9908282 Класната стая се пренася за 9 дни в киносалоните - без матури и оценки Класната стая се пренася за 9 дни в киносалоните - без матури и оценки www.24plovdiv.bg
Кадър от наградения на "Берлинале" филм "Класната стая на г-н Бахман"

Открива се Седмия фестивал „Срещи на младото европейско кино“

Кино „Одеон“ ще се превърне в голяма класна стая (на 22 юни, вторник), в която един мъдър учител и ученици от 12 националности с различен произход, различни умения и характери 217 минути ще се опитомяват взаимно, ще търсят път един към друг и ще се учат на разбиране, приемане и толерантност. Между тях са и българчета!

Случайно или умишлено, в края на една предизвикателна учебна година, именно филмът „Класната стая на г-н Бахман“, носител на специалната награда на журито от „Берлинале“, е избран да открие фестивала „Срещи на младото европейско кино“.

Темата за образованието е широко застъпена в цялата програма на културното събитие, която включва и единствения по рода си в България форум „Кино в училище“ с безплатни прожекции, ателиета, работилници и творчески дискусии. Ще бъдат показани някои от първите филми в историята на киното, класики като “Клео от 5 до 7” и “Малката продавачка на слънце”, но също и съвременни творби като “Пей”, Swagger и др.

Организаторите от сдруженията „Арте урбана“ и „Кинематограф“ са горещи застъпници на идеята киното да присъства широко в българската образователна система, както е във Франция, а вече и в други европейски държави. Затова са поканили учители от различни градове, които вече го прилагат като образователен похват. А филмът "Децата на киното" на младата продуцентка и сценаристка Еви Карагеоргу ще разкаже за момчетата и момичетата от основното училище в с. Дерманци, които изучават 3 часа седмично кино, и техния любим учител Даниел Симеонов.

Еви е идеен вдъхновител на още една интересна програма, която ще бъде представена в рамките на фестивала - „Моето място в киното“, която обръща поглед към силните жени в седмото изкуство. Нейната цел е да разпространява филми на жени режисьорки и да създаде он лайн пространство с материали, които да се ползват напълно безплатно от учители, университетски преподаватели, ръководители на школи и момичета с интерес към киноиндустрията.

„Голяма част от филмите свеждат ролята на жената до “приятелката”, “съпругата” или “любовницата”. Това води до изграждането на женски образи в медиите и киното, които често са изпълнени с клишета и нереалистични представи“- казва Еви Карагеоргу. „Избрали сме филми, които по елегантен начин защитават равенството на жените в обществото. Те са по-деликатни във визуално отношение, но киноезикът носи все така мощни послания. Днешните тийнеджъри трябва да се запознаят с млади момичета и жени, които не търсят вниманието на мъжете, за да бъдат себе си, които се вълнуват от музика, политика, история.“- продължава тя.

Фестивалът ще предложи също и късометражна програма, внимателно подбрана от Юлиян Спасов, основател на „Кинематограф“ и съорганизатор на тазгодишното, седмо издание на фестивала. Подбрал е наградени творби от Клермон Феран, ленти на млади режисьори от Русия, под името „Престъпление и наказание в руското късо кино, съвременно португалско кино, студентски филми от Германия.

„Срещи на младото европейско кино“, сред чиито "мотори" е и Ралица Асенова, продължават до 30 юни и очакват своите зрители в кината „Одеон“, „Влайкова“, зала „Славейков“ на Френски институт, Чешки център и Гьоте институт.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Култура

Антология на българската литература излиза на английски

Антология на българската литература излиза на английски

Васил Найденов завладя Слънчев бряг

Васил Найденов завладя Слънчев бряг

13 културни обекта бяха добавени в списъка с наследството на ЮНЕСКО

13 културни обекта бяха добавени в списъка с наследството на ЮНЕСКО

Велислав Минеков: Трябва да се види как е дошла всяка вещ в колекцията на Божков (Видео)

Велислав Минеков: Трябва да се види как е дошла всяка вещ в колекцията на Божков (Видео)

МФГ Годлевски Великден

Звезди от различни поколения и държави на „Пирин Фолк“ Сандански 2021

Филмът „Шибил“ с безплатни прожекции из България

Филмът „Шибил“ с безплатни прожекции из България

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Култура

Искра Радева

Искра Радева: Ние се раждаме, живеем и умираме, само за да изпитаме любовта

Олег Сенцов

Осъденият на 20 г. украински режисьор Олег Сенцов отива на феста във Венеция

Седмото издание на кампанията на Столична библиотека „Зелени библиотеки“

Седмото издание на кампанията на Столична библиотека „Зелени библиотеки“

Весела Казакова и Мина Милева ще са жури на Венецианския фестивал

Весела Казакова и Мина Милева начело на журито на „Венециански дни“

Рихард Вагнер

"Парсифал" от Рихард Вагнер - тази вечер от 20 ч БНТ2

Александрина Михайлова и Райна Кабаиванска

Александрина Михайлова - българският глас, който троши стъкла

Последно от

Последно от

Най-важното