Съдът в Пловдив реши: Предава на Кьовеши Софка от Пещера

https://www.24plovdiv.bg/region/article/10436022 Съдът в Пловдив реши: Предава на Кьовеши Софка от Пещера Съдът в Пловдив реши: Предава на Кьовеши Софка от Пещера www.24plovdiv.bg
Софка Божилова категорично отказа да бъде снимана.


Това за мен е като бомба, нямам нищо общо, заяви пред Апелативния съд в Пловдив обвинената в източване на ДДС през фиктивни сделки с коли българка

32-годишната Софка Божилова от Пещера, задържана преди месец по нареждане на оглавяваната от Лаура Кьовеши европейска прокуратура, ще бъде предадена на германските власти. Тя е с обвинение за участие в организирана престъпна група от трима души, източвала ДДС през фиктивни сделки с коли на територията на Германия, Италия и България, като щетите са за над 340 хил. евро. Европейската заповед за арест на Софка Божилова е издадена от Районния съд в Мюнхен и вече е потвърдена като валидна и от Пазарджишкия окръжен, и от Апелативния съд в Пловдив. Решението на втората инстанция не подлежи на обжалване и оттук нататък предстои българската Върховна касационна прокуратура да договори предаването на жената на германските власти.

По известните до момента от германското обвинение факти става дума 21 сделки с коли, за които са издадени фиктивни фактури. Те са осъществени в периода от 2017 до 2019 г. До 2018-а Софка Божилова е била съпруга на италианеца Габриеле Биньоти, сочен за тартор на престъпната схема, без обаче да фигурира в списъка на тримата души, обявени за организирана престъпна група. „Как Биньоти е сочен за организатор на престъпната група, но не е част от нея”, попита адвокатът на Софка Божилова Борис Велев в пледоарията си пред Апелативния съд в Пловдив. „Тук не се разглежда делото по същество, а само се решава отговаря ли на изискванията Европейската заповед за арест”, репликира го прокурорът Божидара Попова.

Самата Софка е обвинена, че е била управител на фирма в Германия, която е издавала фиктивните фактури, за да се тегли после ДДС. „Това за мен е като бомба, като гръм от ясно небе, нямам нищо общо”, заяви пред съда Софка Божилова и в последната си дума поиска да не бъде предавана на властите в Германия.

„Тя вече живее с друг мъж и има дете на малко над годинка, как ще се грижи баща му за него, ясно е как се справят мъжете с толкова малки деца”, изтъкна и друг аргумент защитникът й Борис Велев.

„Производството по Европейска заповед за арест е напълно формално, ние не преценяваме фактите по делото. Неприятно е, че имате малко дете, но може би и за вас ще е по-добре да отидете в Германия и да се защитите”, обясни председателят на състава съдия Христо Крачолов.

Софка Божилова е с потвърдена мярка „задържане под стража” от две съдебни инстанции от края на октомври, но и да не беше така, тя щеше да бъде арестувана в съдебната зала в Пловдив. Задържането е задължително при уважена Европейска заповед за арест.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Регионални

Атанаска Кузманова

Отиде си пловдивската поетеса Атанаска Кузманова

До 20-ина души компании се събират на този 8-ми декември пловдивски студенти. Снимка: 24plovdiv.bg

Да отпуснем душите, рекоха пловдивски студенти и поеха към вили и хижи

Генералният директор на БТА Кирил Вълчев

Шефът на БТА Кирил Вълчев откри в Бургас пресклуб на Агенцията

Около математическата и френската гимназия се оформя модерен учебен комплекс.

В Бургас ще строят модерно училище - с асансьор и покрив за отдих

Баща не плаща 5 год. издръжка на детето си, осъдиха го на пробация

Баща не плаща 5 год. издръжка на детето си, осъдиха го на пробация

СНИМКА: Pixabay

Няма положителни тестове за Covid-19 в училищата в Добричко

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Регионални

Новото съоръжение за деца със специални потребности в Русе

Ново съоръжение за деца със специални потребности в Парка на възрожденците

Подменената тръба 

СНИМКА: Община Свищов

Оправиха спукания водопровод на Свищов, 40 см процеп зеел на тръбата

15 200 ученици от област Плевен се върнаха в клас

15 200 ученици от област Плевен се върнаха в клас

Спад на заразените, намаляват леглата за ковид болни в Пловдив

Спад на заразените, намаляват леглата за ковид болни в Пловдив

Мартин Сиромахов

Мартин Сиромахов със сребро от национален конкурс за музикално изкуство

В Пампорово очакват до 18-и да натрупа хубава покривка. Ако не - пускат в действие оръдията за сняг. Снимки: "Пампорово" АД.

На 18-и Пампорово отваря пистите, ако няма сняг - пуска оръдията

Последно от

Последно от

Най-важното