БСП - София не подкрепи удължаването на концесията със "Софийска вода"

https://www.24plovdiv.bg/region/article/13153607 БСП - София не подкрепи удължаването на концесията със "Софийска вода" БСП - София не подкрепи удължаването на концесията със "Софийска вода" www.24plovdiv.bg
БСП - София не подкрепи удължаването на концесията със "Софийска вода"

Нашата философия за управлението на града е всички комунални услуги да бъдат в патримониума на Столична община, обясни председателят на БСП - София и на групата на социалистите в СОС Иван Таков

Общинските съветници от групата на "БСП за България" не подкрепиха удължаването на концесията със "Софийска вода" в София за нови 8 години. На сесията на СОС те гласуваха "против" доклада, внесен от съветниците от ГЕРБ-СДС Прошко Прошков и Николай Стойнев.

"От години сме категорични, че всички комунални услуги трябва да бъдат в патримониума на Столична община. Такава е нашата философия за управлението на София, обясни председателят на БСП - София и на групата на социалистите в СОС Иван Таков. - Това, разбира се, не ни попречи месеци наред със заместник-председателя на СОС и на групата на БСП Милка Христова да работим, за да подобрим условията в концесионния договор. Правихме го не заради нас самите, не заради Столична община, а заради софиянци".

Иван Таков отбеляза, че в интерес на истината, концесионерът "Софийска вода" АД се справя добре през последните няколко години. "Направиха услугата за софиянци осезаемо по-добра. Разбира се, има какво още да се желае, добави той. - Мога спокойно да кажа, че "Софийска вода" АД във ВиК сектора се справяше и продължава да го прави много по-добре от Столична община. И точно в това е проблемът на управляващите в София през последните над 10 години".

Като доказателство за думите си Иван Таков посочи един факт, свързан със средствата за водния цикъл на града. "Управляващите в Столична община трябваше да защитят за него едни готови 500 милиона лева. Не можаха да го направят. И останаха само със 150 милиона, които до никъде няма да стигнат, обясни той. - Така водният цикъл на София отново остава на трупчета. Неизвестно до кога. Това за мен е огромен провал на управляващите в Столична община".

Заместник-председателят на СОС от БСП Милка Христова обясни, че позицията на групата на социалистите "против" удължаването на концесията е проява на трайната партийна политика за това, че София трябва веднъж завинаги да аутсорсва комуналните си услуги на външни изпълнители. "В случая имам предвид не само ВиК услугите, но и тези за озеленяване, почистване, осветление, поддръжка на уличната мрежа и други, коментира тя. - На практика се получава така, че управляващите в Столична община си запазват правото единствено и само да разпределят парите на софиянци – обичайно на предизвестени победители в конкурсите. Но не поема отговорност сама да извършва най-важните комунални услуги, което всяка община е задължена да прави".

Милка Христова припомни, че представителите на БСП в СОС винаги са били срещу концесията със "Софийска вода", като тяхната група през 1999 г. единствена е гласувала против сключването на концесионния договор. Тя посочи, че през 2013 г. именно общинските съветници от БСП са инициатори за провеждане на местен референдум в София за прекратяване на неизгодната концесия, но мнозинството на ГЕРБ-СДС в СОС не го допусна. През 2019 г. представителите на БСП бяха инициатори за сметка на голямата норма на възвращаемост на капитала от 17%, "Софийска вода" АД да създаде Фонд "Водни помощи", по подобие на енергийните, за социално слабите софиянци. "Тогава ни беше обещано, че ще се случи, но нищо от това не беше изпълнено", добави тя. Милка Христова припомни също, че през декември 2019 г., след последните местни избори, кметът Фандъкова заяви, че концесията със "Софийска вода" няма да бъде продължена след изтичане на срока й през 2025 г. "Това обаче остана голо обещание. Столична община не предприе никакви действия, за да се подготви да приеме обратно активите и да укрепи общинското дружество "ВиК", коментира тя. - По този начин управляващите в София ни оставиха без алтернатива и отново избраха най-удобния за тях път – продължаване на концесията с още 8 години и половина. И всичко това, без да се допитат до софиянци".

Заместник-председателят на Комисията по опазване на околната среда, земеделие и гори Альоша Даков отбеляза, че години наред Столична община пропуска възможности за подобряване на водоснабдяването и изграждане на канализация в София. "В днешния доклад за удължаване на концесията става въпрос за бъдещи инвестиции около 512 милиона лева, каза Альоша Даков. - Но управляващите в Столична община пропуснаха възможността за 500 милиона по Оперативна програма "Околна среда", която изтече през 2020-та година. Открит стои и въпросът защо през всичките тези години управляващите в Столична община не се опитаха дори плаха крачка да направят в посока проучване на възможността да поемат в свои ръце водоснабдяването и канализационната инфраструктура на София".

Заместник-председателят на Комисията по транспорт и пътна безопасност Калоян Паргов добави, че представителите на БСП в работната група за новия концесионен договор със "Софийска вода" са показали конструктивни виждания и как партията може наистина да допринесе с добри решения в рамките на неприемливия за социалистите идеологически модел. "Има много държави, в които общините управляват ресурсите си достатъчно добре и са много по-развити демокрации от България, каза той. - Тук е мястото да благодарим и на представителите на "Софийска вода", които след многократни срещи с нас, полагаха усилия да достигнат и изпълнят заложените параметри в концесионния договор. За съжаление, не успяваха. Истината е, че ако БСП управляваше града, със сигурност щеше да назначи настоящия екип на "Софийска вода" да ръководи общинското дружество. Затова е добре сегашните управляващи в Столична община през следващата година да отстъпят местата си на други, които биха се справили по-добре от тях".

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Регионални

При инцидента няма пострадали. СНИМКА: Pixabay

2 коли се удариха на Орлов мост в София

Партиите и коалициите не постигнаха съгласие за състава на ръководството на РИК-Пазарджик Снимка: Диана Милчева

Партиите и коалициите не постигнаха съгласие за състава на ръководството на РИК-Пазарджик

Кметът Илко Стоянов обяснява как се е стигнало до осъждането на общината.

Фирма, построила спортен комплекс, осъди община Благоевград за 2,5 млн. лв.

Диана Саватева на представянето на третата си поетична книга "Капка, изпреварила дъжд". Снимки: Елена Фотева

Поредица литературни събития провокира творците в Бургас

Реставратори се надяват проучването на иконите в храма да им донесе нови познания за технологията, по която са били изработени от старите майстори.

Проучват и реставрират безценни икони от Новата митрополия в Несебър

Полиция
СНИМКА: Архив

Тежка катастрофа край Плевенско, има пострадали

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Регионални

Бездомно куче бе предадено от Благоевград на Симитли.

С протокол Благоевград върна на Симитли бездомно куче

Откриване на плочата във Враца.
Снимка: Авторът

Почитат генерал Кирил Ботев с паметна плоча във Враца

Дадоха старт на ремонта на спортната зала на "Академик Свищов"

Снимка: Община Свищов

Стартира ремонт за 450 хил. лева на спортна база „Академик Свищов“

Трамвай
СНИМКА: АДЕЛИНА АНГЕЛОВА

Утре започва вторият етап на ремонта на трамвай №5 в София

Сигнал за бомба и в Механотехникума във Варна

Сигнал за бомба и в Механотехникума във Варна

Нерегламентирани сметища никнат като гъби в Пловдив.

Спешиха кметовете в Пловдивско да разчистят незаконните сметища, следват глоби

Последно от

Последно от

Най-важното