В Стара Загора - избори под знака на “зелената сделка”

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/9620528 В Стара Загора - избори под знака на “зелената сделка” В Стара Загора - избори под знака на “зелената сделка” www.24plovdiv.bg
Красимир Вълчев СНИМКИ: Архив

- Ще замени ли миньорът от “Марица-изток” полския водопроводчик

ЛЪЧЕЗАР БОРИСОВ
ЛЪЧЕЗАР БОРИСОВ

- Партиите възраждат старото правило на Бил Клинтън “Икономиката, глупако” и пълнят листите си с инженери и икономисти

Драгомир Стойнев и Георги Гьоков
Драгомир Стойнев и Георги Гьоков

- Големите играчи стрелят с тежката си артилерия

29 партии и коалиции ще се борят за доверието на избирателите в Стара Загора. И политици, и избиратели са наясно, че освен под знака на COVID-19 предстоящите избори ще преминат и под сянката на “зелената сделка”, която вещае неясно бъдеще на комплекса “Марица-изток” и пряко или косвено заплашва работните места на близо 90 000 души.

От Европа се

очакват над

2 млрд. евро

от Фонда за

справедлив

преход

в енергетиката и сега въпросът е кой и за какво ще ги харчи. Изискванията са за отказ от въглищната индустрия, част от която са електроцентралите в комплекса като екозамърсител. Въпросът е какво идва след това.

Отговорът на тези проблеми възроди в Стара Загора старата крилата фраза на Бил Клинтън от 1992 г. “Икономиката, глупако”, с която той спечели президентските избори в САЩ срещу Джордж Буш-старши. Партиите го въплъщават в практиката, като пълнят листите си главно с инженери и икономисти. При това големите предпочитат да стрелят с тежката си артилерия.

Неслучайно в листата на коалиция “ГЕРБ-СДС” са вписани

двама от

сегашните

министри

- на образованието Красимир Вълчев, който е първи, и на икономиката Лъчезар Борисов, четвърти. От една страна, “зелената сделка” налага новообучени специалисти, от друга - смели икономически решения за замяна на въглищата с алтернативни източници на енергия.

Сега основната теза на двамата министри при срещите им с електората е, че при прехода в енергетиката не трябва да бъде изгубено нито едно работно място. В противен случай безработицата може да удари лошо района на Стара Загора, а местният миньор да замени популярния някога образ на полския водопроводчик, с когото плашеха европейците на Запад - ще дойдат работниците от Източна Европа и ще направят дъмпинг на местния пазар на труда.

Един от акцентите на предизборната кампания е, че това не трябва да се допуска. Правителството вече одобри в Тракийския университет да бъде открит Институт за устойчив преход и развитие, в който ще си партнират както учени от Стара Загора, така и специалисти от Техническия и Минно-геоложкия университет в столицата. Министрите Вълчев и Борисов говорят, че в района на днешния комплекс “Марица- изток” ще бъде изградена огромна икономическа зона на площ от 100 кв. км, но преди това трябва да се удължи максимално животът на въглищните централи.

Слуховете дори говорят, че лично лидерът Бойко Борисов изпратил министър Лъчезар Борисов в старозагорската листа на ГЕРБ, след като дълго слушал как не могат да се разберат лобитата на мини “Марица-изток” и на ТЕЦ “Марица изток 2” в партията му чий представител да бъде на по-предно място.

На девето място в листата е управителят на рудник “Трояново-север” инж. Живко Желев, за когото не е изключено да се изстреля напред с помощта на преференции.

В БСП също

залагат на

министър,

макар и бивш

Драгомир Стойнев беше министър на икономиката и енергетиката. Преди 4 г. той бе водач на червената листа, сега е на второ място, също достатъчно избираемо. За водач този път БСП предпочете местния социалист Георги Гьоков, който натрупа солиден опит в областта на социалната политика като депутат вече в три парламента. На четвърто място социалистите са посочили също енергетик от кариерата - бившия директор на мини “Марица-изток” Йордан Димов, който има опит и като депутат в 39-ия парламент, и като заместник-министър на енергетиката.

Водач на листата на ДПС в Стара Загора е Халил Летифов, кандидат-депутат и от Благоевград, който се утвърди сред водещите лица на партията си. Там той

отговаря за

“зелената

сделка”,

транспорта и

информационните

технологии

Два мандата депутат, зам.-председател на парламентарната група на ДПС в отиващото си Народно събрание. Втори в листата им е очният лекар д-р Тунджай Рамадан Йoзтюрк и от движението не крият амбициите си за още един мандат.

От “Републиканци за България” също се доверяват на известен енергетик. При тях на четвърто място в листата е записан Юлиян Ненчев, финансов директор на ТЕЦ “Марица-изток 2” в периода 2001-2008 г.

Коалицията “Воля” - НФСБ”

залага на цели

10 икономисти

в листата си. Обяснението на водачката Кръстина Таскова за този наплив е: “Мястото на икономистите в следващия парламент ще е особено важно, защото с нашите знания и умения ще трябва да предложим ефективни мерки, за да изведем с минимални щети страната от тази икономическа криза”. Тя представяше и досега в парламента Стара Загора, където е снаха.

Засега социолозите в национален мащаб

дават сигурни

места в бъдещия

парламент на

5 партии

и коалиции - ГЕРБ, БСП, “Има такъв народ”, ДПС и “Демократична България”. Ако познаят, може да се очаква първите две партии отново да си разделят по 4 от старозагорските мандати, по 1 остава за другите три.

Може обаче на големите да им се наложи да отстъпят на по-малките от своите досегашни парламентарни банки. ДПС не крият, че се целят във втори мандат за региона, а “Воля” - НФСБ”, вече имат традиции под липите. ВМРО пък са се устремили към свой първи мандат в Стара Загора. Водачът на листата е роденият тук и депутат от “Обединени патриоти” в 44-ото народно събрание Александър Сиди. Досега ВМРО не е печелила като самостоятелна партия от Стара Загора, очакванията са, че това може най-после да се случи на тези избори в зависимост от предизборната кампания на войводите.

От “Има такъв народ” обаче досега не са имали публични прояви, а имената от листата са непознати за широката публика с изключение на водача Слави Трифонов. Който вероятно свързва Стара Загора с грандиозните си концерти, които правеше преди години на стадиона, но и със злощастния инцидент в банята на местен хотел през август 2009 г., което му донесе неизличима май травма.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Стоянка Мутафова през 2022 г. щеше са честна 100-годишнина.

Възпоминанието за Стоянка Мутафова - в черква в кв. "Лозенец"

Пламен Русев. Снимка Архив

Колективната интелигентност на България се събира за първи път в "Българския Давос"

Снимка: Официален сайт на община Плевен

Ученици от Плевен спечелиха национален здравен конкурс

В града край Дунав отбелязаха Международния ден на доброволеца. СНИМКАТА Е ИЛЮСТРАТИВНА

Училищна евакуация проведоха в Свищов

Бившият конституционен съдия Георги Марков

Георги Марков: Орбан с централна нападателка за изборите в Унгария

Екип на Цацаров и полицията проверяват община Враца, кметът отрича нарушения

Екип на Цацаров и полицията проверяват община Враца, кметът отрича нарушения

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

ГКПП "Капитан Андреево".

Представители по сигурността на България, Турция и Гърция се срещнаха на границата

Кирил Петков

Кирил Петков: Очаквам чернова на коалиционното споразумение утре

Ангел Джамбазки

Перспективата на Западните Балкани се обсъжда на онлайн конференция в София

СНИМКА: МВР

Разбиха оранжерия с 428 саксии с марихуана в София

проф. Илко Гетов

Проф. Илко Гетов: През втората половина на 2022 г. коронавирусът ще се самоунищожи

Проф. Тодор Кантарджиев.

Проф. Кантарджиев: Взети са 300 проби след смъртта на дете от менингит

Последно от

Последно от

Най-важното