Наш ездач отказал 50 000 лв. награда, за да съхрани кон

https://www.24plovdiv.bg/sport/article/10511763 Наш ездач отказал 50 000 лв. награда, за да съхрани кон Наш ездач отказал 50 000 лв. награда, за да съхрани кон www.24plovdiv.bg
Националът по конен спорт в дисциплината издръжливост Денис Фурлански

* Макар да не се състезавал с личен кон и лекарите да разрешили, Денис Фурлански спрял от любов към животното

* Кои са част от героите на българския конен спорт, скрити под дресове и фракове

Български състезател по конен спорт е един от примерите за огромната любов между ездачите и животните.

Как състезател се отказва от сериозна материална награда заради любов към кон, който дори не е негов, и въпреки че лекарите са обявили, че ще е в състояние да издържи?

Въздействащата история разказа Теодор Шейтанов - генерален секретар на Българската федерация по конен спорт, представяйки звездите на настоящето и бъдещето, но и самата същност на спорта - "спорт като никой друг, спорт, в който туптят две сърца".

Денис Фурлански е национал в дисциплината издръжливост, част е от отборите на България, завършили на престижните 4-о и 5-о място на две поредни европейски първенства.

"Състезанията в дисциплината издръжливост представляват преходи, най-високата категория от които са

160 километра,

като се язди

в естествени условия

Трасето е разделено на етапи, след всеки етап се извършва ветеринарен преглед на конете, за да се допуснат до по-нататъшно участие. Това е дисциплина, която през последните години ни донесе доста радости - последователни 4-о и 5-о място отборно на европейските шампионати в Англия и Белгия през 2019 и 2017 г. И големите нации вече започват да гледат на нашия отбор изключително сериозно", казва Теодор Шейтанов.

"Много е важно да си обичаш коня. Да може да го запазиш", описва той една от най-големите ценности при спорта с две сърца.

"Денис беше поканен да се състезава в Дубай, там бяха няколкостотин коня. Наградата за всеки, който завърши състезанието беше на равностойност от около 50 000 лева, а първите десет получаваха джип. Точно преди последния етап Денис прецени, че конят му не е в добро функционално състояние и се отказа. Конят беше минал ветеринарните прегледи, лекарите бяха установили, че конят е в състояние да продължи, но Денис прецени, че това не е така и трябва да го съхрани. И не стартира. Давам този пример, за да разберете какво означава да си цениш животното и да го обичаш, въпреки че Денис не беше с личен кон там, а с кон, предоставен от спонсори. Тази история е показателна. Това е българският конен спорт. Обичаме животните, те са голяма ценност за нас", разказва с вълнение Теодор Шейтанов изключителната постъпка на българския състезател по конен спорт Денис Фурлански.

Въпреки лекарското разрешение усещането на българския състезател, че конят може да не издържи до края, било по-силно от всичко - Денис дори влязъл в спор със собственика на коня, за когото нямало проблем рискът да бъде поет. Но в главата на Фурлански нямало дилема, нямало мисъл за наградата от 100 000 дирхами (почти 50 000 лева) при завършване или за джиповете за първите десет. Имало само едно - любовта към коня.

Една от историите, извън чисто спортните резултати, която доказва, че си заслужава да разпознаваме и доброто, и героите си.

Денис Фурлански се състезава в дисциплината издръжливост от 8 години. През 2021 г. България класира пълен отбор от пет коня за световното първенство. "Надявам се да станат поне с още един или два повече и да направим добро представяне", споделя амбициите си Денис.

Христина Иванова се занимава с дисциплината издръжливост от 4 години. Тя е държавен шампион за 2020 г. "През 2021 г. покрих 3 звезди 160 километра. За 2022 г. се надявам на достойно участие на световното", казва тя.

"Това е може би най-бързо развиващата се дисциплина в цял свят. Става все по-трудно да се състезаваш", обобщава Теодор Шейтанов.

В края на 2021 г., наред с постиженията през изминалите месеци и поглед към новия сезон, Българската федерация по конен спорт презентира и част от историята си, и някои от достойнствата, от големите личности и оставащите често неразпознати в ежедневието "невидими герои" - състезателите.

"В конния спорт

мъже и жени

се състезават

наравно, но

това важи и за

животните -

жребци и кобили се състезават наравно. Спорт, в който възрастта не е граница. Най-възрастните олимпийски шампиони в последните олимпийски игри са в конния спорт, а също и едни от най-младите участници. Това е спорт, в който животно и човек се състезават заедно като едно цяло, говорейки един език, без думи", описва Теодор Шейтанов.

Българската федерация по конен спорт е основана през 1914 година и е третата най-стара федерация в България. Има две най-изявени личности от историята - ген. Владимир Стойчев - трикратен участник на олимпийски игри, три десетилетия председател на Българския олимпийски комитет и 35 години член на Международния олимпийски комитет, и ген. Крум Лекарски - участник на 4 олимпийски игри, написал едни от първите учебници по конен спорт в България. Когато Международната федерация по конен спорт преди години издава свой алманах, на корицата му е българин - ген. Крум Лекарски.

"В момента развиваме 4 дисциплини: обездка, всестранна езда, прескачане на препятствия и издръжливост. Първите три са олимпийски дисциплини, издръжливостта - все още не", разказва генералният секретар на федерацията.

"Конният спорт е много интересен и атрактивен, но някак състезателите остават леко анонимни - състезавайки се с техните дресове, с техните фракове в обездката и с токите, които носят, след състезание като че ли остават трудни за разпознаване", споделя Теодор Шейтанов.

На конна база "Ниеса" край Ихтиман се събраха част от най-изявените български ездачи. Начело с най-разпознаваемото лице на българския конен спорт и дисциплината прескачане на препятствия в последните години Ангел Няголов. Най-големият му успех през 2021 г. година е първото място на Световната купа 3 звезди в Атина, а сериозно постижение са и двата "чисти" манша на Купата на нациите в Будапеща. А през следващата година го очаква Световно първенство.

„Изминалата година за мен беше подготвителна за 2022-а. Имах някои много добри резултати, всичко вървеше по план и мисля, че беше успешна. Най-важно е да изградя конете. Яздя три млади коня без много опит, които трябва да ми имат доверие за по-сериозните състезания, но и да бъдат здрави“, каза Няголов.

Той допълни, че съчетанието между работата на състезател и треньор има както предимства, така и недостатъци. От една страна не можеш да обръщаш достатъчно внимание на собствените си коне, но от друга работиш с талантливите деца на България. Той изказа специална благодарност на екипа, с който работи.

„През последните години имаме няколко много добри деца, които вече станаха юноши. Старая се да помагам на всеки, който има нужда“, заяви Няголов.

От дисциплината прескачане на препятствия присъстваха Балканските шампиони от 2021 г. от отбора на България до 18 г. Ивана Ангелова, Ая Митева, Ася Петрова и Милко Кочев.

Ивана Ангелова току-що се бе завърнала с бронзов медал от Гран при за млади ездачи в Унгария, макар самата тя все още да е във възрастова група юноши. "Имам амбиции да се представя добре догодина на европейския шампионат за юноши. Подготовката минава през всякакви трансформации. Било ми е много трудно, но никога не съм се отказвала", заяви 16-годишната Ивана, която през сезона извоюва и сребърен медал индивидуално при юношите до 18 г. на Балканския шампионат.

Във витрината на конна база "Ниеса" гостите "посреща" първият медал на България от европейско първенство в цялата история на конния ни спорт - отличието, спечелено от Ая Митева преди две години. „Аз отидох на това Европейско с нагласата, че няма да се върна без медал и така се получиха нещата. Първо печелиш битката в главата си, а после и на полето. В случая бях решена, че ще се класирам в топ 3, и се случи. Конят, с който участвах тогава, беше пенсиониран през 2020 г., но се надявам с новите кончета да постигна още по-големи успехи“, заяви Ая и обяви, че целта за 2022 г. е участие и успех на Европейското първенство за юноши.

Достойно представяне на европейския шампионат е основна цел и за Ася Петрова и Милко Кочев.

През 2021 г. успех има и националният отбор на България до 14 г., спечелил сребърни медали на Балканския шампионат по прескачане на препятствия - Даная Велинова, Елиза Чолакова, Мария Николова, Екатерина Гайдарова и Десислава Миланова.

Дисциплината обездка описаха две от националните ни състезателки - Красина Кръстева и Елена Василева. „Обездката е изящество", казва Красина. "Дисциплината изисква огромно доверие между кон и ездач. Много красива дисциплина, но и много сложна. Тя е основата на конния спорт. Надявам се в най-скоро време да имаме успехи и на по-високо ниво, на Гран при. И в Европа и света да ни видят като много добри ездачи, част от големия конен спорт", допълва Кръстева - състезател и в дисциплината "Прескачане на препятствия", държавен шампион в обездката в клас "Тежък" в три поредни години.

"Дисциплината обездка е

като художествена гимнастика",

описва Елена. "Имаме упражнения, които трябва да изпълним и биваме оценявани от поне трима съдии по десетобалната скала, като десетка се дава при отлично изпълнение на движението", допълва Василева.

Всестранната езда е тридневно състезание. През първия е състезанието по обездка. Вторият е може би най-атрактивната част - крос в естествена местност с различни естествени препятствия. През третия ден е прескачането на препятствия. Има комплексна оценка, чрез която се определя победителят. През 2021 г. Петър Марчев отбеляза огромен успех с призови класирания на ниво 3 звезди.

“Аз съм част от конния спорт от 45 години - както бе презентирано, че възрастта няма значение.

Ако трябва да дам описание с една дума, бих казал, че

всестранната

езда е екшън

Адреналинът в тази дисциплина е най-висок. Изисква най-много труд, защото е сбор от трите класически дисциплини”, разказва Петър Марчев.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Спорт

Британката Кейти Боултър изненадващо победи 3:6, 7:6 (7:4), 6:4 миналогодишната финалистка на “Уимбълдън” Каролина Плишкова (Чех). Снимка: Ройтерс

Скандал: заразени с COVID-19 играли на “Ролан Гарос”

Станимир Стоилов

Мъри Стоилов: Ще съм спокоен, когато играем с максимума си

Райнхард Гриндел ръководеше германския футбол от април 2016 г. до оттеглянето си заради скандала през април 2019 г.

СНИМКА: РОЙТЕРС

Прекратиха разследване срещу бивш шеф на футбола в Германия

Над половин милион лева от абонаментни карти на "Левски" за 8 дни

Над половин милион лева от абонаментни карти на "Левски" за 8 дни

Снимка: FIVB

Италия се класира за финалите в Лигата на нациите след успех над Полша в София

ЦСКА изплати 1,6 милиона лева дългове от времето на "Титан" и Томов

ЦСКА изплати 1,6 милиона лева дългове от времето на "Титан" и Томов

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Спорт

"Лудогорец" с  98,7% шанс за груповата фаза на евротурнирите

"Лудогорец" с 98,7% шанс за груповата фаза на евротурнирите

Роберто Баутиста Агус също се оттегли от "Уимбълдън" заради коронавирус.

Трети играч напусна "Уимбълдън" заради коронавирус

"Македония - Гьорче Петров" вече тренира в Банско, в събота играе с нигерийци

"Македония - Гьорче Петров" вече тренира в Банско, в събота играе с нигерийци

Меси се похвали, че хапнал бургер "Меси"

Меси се похвали, че хапнал бургер "Меси"

Яник Соник Вилдсхут

Само в "24 часа": Баи, Вилдсхут и Варела на изхода в ЦСКА

Футболистите на "Ботев" (Пловдив) приемат "Янтра" (Габрово) в последната си контрола преди старта на новото футболно първенство.


СНИМКА:Botevplovdiv.bg

"Ботев" (Пловдив) пуска билети за контролата с "Янтра"

Последно от

Последно от

Най-важното