"Левски" и ЦСКА безсилни за повече пари от тв, правата са в БФС

https://www.24plovdiv.bg/sport/article/8752162 "Левски" и ЦСКА безсилни за повече пари от тв, правата са в БФС "Левски" и ЦСКА безсилни за повече пари от тв, правата са в БФС www.24plovdiv.bg
Наско Сираков
Наско Сираков

ЦСКА и "Левски" могат да пият по една студена вода в опита си да вземат повече пари от телевизионните права. Според закона за спорта те са притежание само и единствено на БФС. На последното заседание на изпълкома бе решено да бъде продължен за още 5 години, като има и една от сегашния с фирмата на члена на управата Кирил Домусчиев "Футбол Про медия". Домусчиев е собственик на "Лудогорец" и Нова телевизия.

Наско Сираков заплаши в интервю за предаването "Код Спорт" по TV+, че още от следващата седмица "Левски" няма да допуска камери на Нова телевизия на стадион "Георги Аспарухов". Според наредбата това се смята за неявяване на мач и може да се стигне до изваждане от групата.

Миналия сезон ЦСКА до посделно се опъваше да преподпише за телевизионните права, но в последния момент остана сам, след като точно от "Левски" подписаха в последния момент. Тогава обаче действаше стария закон, където правата бяха в клубовете.
По сегашния клубовете имат право да вземат пари за права само за организирани от тях състезания или купа "Георги Аспарухов" например. За първенството действа член 27, който изрично го дава на БФС.


Ето какво предвиждат нормативните документи в България:

Закон за спорта

Член 17, алинея 1, точка 9: Спортните клубове притежават правата за реклама, за телевизионно и радиоразпространение на спортни състезания, организирани от тях по ред, определен от съответната спортна федерация.

Член 27, алинея 2, точка 8: Лицензираната спортна федерация притежава изключителните права за реклама, за радио- и телевизионно разпространение на всички спортни състезания, организирани от нея, като предостава на договорна основа процент на постъпленията на спорните клубове - участници в състезанието.

Наредба на БФС

Член 28, алинея 18: ФК-домакин е длъжен да оситури условия, въз основа на Закона за физическото възпитание и спорта и на Правилника за статута на ФК - член на БФС, за несмущавано и безпрепятствено излъчването на футболна среща от вътрешния календар, предварително уточнена с носителя на телевизионните права, с който БФС има съответен договор.

За нарушение по ал. 18, на ФК се налага дисциплинарно наказание по реда на Дисциплинарния правилник, като се счита, че отборът на извършилия нарушението ФК не се е явил на футболната среща.

Член 24. (1) Наказания за нарушения в първенствата на Първа лига, Втора Лига и Трета лига. На отбор, неявявил се в среща от първенствата и турнирите на БФС, се присъжда служебна загуба при служебен резултат 3:0.

В случай, че футболен отбор не се яви на терена, откаже участие във футболна среща, не покрива спортни критерии по лицензиране или отказва участие в дадена среща по неуважителни причини:

а) при първи случай измежду горепосочените – се присъжда служебна загуба при служебен резултат с 0:3 и от актива му се отнемат 3 (три) точки, като на клуба се налага и имуществена санкция, както следва:

- за среща от Първа лига - 5000 лева;

- за среща от Втора лига - 2000 лева;

- за среща от Трета лига - 600 лева.

б) при следващ случай измежду горепосочените (без да е необходимо нарушението да от същия характер) – налага се дисциплинарно наказание преместване на отбора в по-ниско ниво (следващото по низходящ ред) за следващата спортно-състезателна година без право да довърши участието си в настоящата спортно-състезателна година (наказанието се определя от СТК и се потвърждава от ДК).

в) основателността на причините за неявяването се доказват пред съответния администриращ орган.

Дисциплинарен правилник

Член 44. (1) На ФК, който не осигури условия или попречи на телевизионни екипи за изпълнение на задълженията им, когато телевизионното предаване е в изпълнение на сключен по установения ред договор с БФС, след доклад на делегата на срещата, се налага служебна загуба, както и имуществена санкция в размер на 15 000 (петнадесет хиляди) лева, които трябва да бъдат внесени в срок преди следващата среща. В случай, че се касае за участие в среща от аматьорския футбол, на ФК се налага имуществена санкция в размер на 1000 (хиляда) лева.

(2) В случая по ал. 1 ФК губи право да получи всички средства, полагащи му се по схемата за разпределение на сумите, получени по договора за продажба на телевизионните права за този сезон.

(3) На ФК, който не е сключил договор с БФС за телевизионното предаване на негови срещи, когато телевизионното предаване е в изпълнение на сключен по установения ред договор с БФС, се налагат дисциплинарни наказания както следва:

1. Отнемане на 3 (три) точки в случай, че ФК не сключи договора до първия кръг на първенството;

2. а в случай, че ФК не сключи договора и след изиграването на срещите от първия кръг на първенството - преместване на отбора в по-ниско ниво (следващото по низходящ ред) за следващата спортно-състезателна година без право да довърши участието си в настоящата спортно-състезателна година.

(4) Когато договор за телевизионно предаване е сключен от БФС след започване на първенството или клубът е поканен за сключване на договор след началото на първенството, наказанията по ал. 3, т. 1 и 2, се налагат съответно, като за първи кръг се счита, кръгът непосредствено следващ, датата на която БФС е поканил клуба да сключи договор с БФС.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Футбол

Сурбие се прекланя пред статуята на Йохан Кройф през януари миналата година.

Умря още един от великия "Аякс" - Вим Сурбие

Заради забраната за публика - баражите в София, суперкупата - в Разград

Заради забраната за публика - баражите в София, суперкупата - в Разград

ЦСКА срещу ЦСКА и пловдивско дерби в I кръг на новото първенство

ЦСКА срещу ЦСКА и пловдивско дерби в I кръг на новото първенство

СНИМКА: ЦСКА

ЦСКА зове БФС да не подписва договора за телевизионните права

Малунга вкарва първия си гол във вратата на "Левски".

"Локо" (Пд) изхвърли "Левски" от Европа, "Славия" на бараж след погром над "Лудогорец"

Трус при Ивелин Попов: Напуснаха собственик, треньор и директор

Трус при Ивелин Попов: Напуснаха собственик, треньор и директор

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Футбол

Умря великият английски футболист и треньор Джек Чарлтън

Умря великият английски футболист и треньор Джек Чарлтън

Стилиян Петров вече и с лиценз "Про"

Стилиян Петров вече и с лиценз "Про"

Амфитеатралната зала на БФС трябва да бъде ремонтирана.

Залите на БФС под вода, местят среща в ресторанта на хотела

Първо в "24 часа": Заради COVID-19 отлагат старта на шампионата за 1 август

Първо в "24 часа": Заради COVID-19 отлагат старта на шампионата за 1 август

Бруно Акрапович обвини съдията за загубата от ЦСКА.

Акрапович: С такива съдии българският футбол няма да се оправи

Стамен Белчев не може да повярва колко слабо играят футболистите на ЦСКА.

ЦСКА уволни и Борносузов, стигна поне до плейоф за Европа

Последно от

Последно от

Най-важното