Пиле в саламура по северняшки

https://www.24plovdiv.bg/spravochnik/article/10154533 Пиле в саламура по северняшки Пиле в саламура по северняшки www.24plovdiv.bg
Пиле в саламура по северняшки

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ

“Една интересна пилешка чорба от кухнята на северняците. Тя се помни от миналото и различното в нея е, че месото се запечатва предварително чрез запичане на ламарина, а в съвремието и на скара или грил тиган”, пише ни Димитър Димитров.

ПРОДУКТИ

1 пиле, но не по-тежко от 1 кг или 3 пилешки бутчета, 1 глава кромид лук, 3 зелени чушки, 3 червени чушки, 3 средно големи домата, 5 скилидки чесън, 5 с. л. олио, 2 литра вода, сол на вкус, 2 щипки млян черен пипер, клонка чубрица, свеж магданоз, суха люта чушка

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Изчистваме пилешкото месо от кожата и го нарязваме на порции. Осоляваме го и го запечатваме чрез запичане на ламарина или на старинна печка, а в съвремието може на скара или на грил тиган.

Поставяме го в чиния и го оставяме настрани. Почистваме чушките от семенниците и ги запичаме леко по същия начин като месото. В дълбока тенджера запържваме до прозрачност нарязания на едро лук и чесън.

Слагаме нарязаните на едро чушки. Белим доматите от люспите. Нарязваме ги и след 5 мин добавяме и тях в тенджерата. Наливаме водата, осоляваме на вкус, слагаме клонката чубрица и варим саламурата до готовност на месото - 35-40 мин.

Изваждаме го внимателно от тенджерата и го обезкостяваме. Слагаме го обратно в саламурата. Подправяме с черния пипер и нарязания магданоз. Варим саламурата още 5 мин. Сервираме я топла и по желание я подлютваме със запечена суха люта чушка.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Гастрогуру

Сьомга с кориандър

Сьомга с кориандър

Пълнен шаран с лук, орехи и моркови

Пълнен шаран с лук, орехи и моркови

Запеканка с ориз и зеленчуци

Запеканка с ориз и зеленчуци

Тиквеник с червени боровинки

Тиквеник с червени боровинки

Постна яхния с грах и моркови

Постна яхния с грах и моркови

Рибена саламура

Рибена саламура

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Гастрогуру

Пъстърва със спанак

Пъстърва със спанак

Пастет от патладжан

Пастет от патладжан

Постна картофена яхния

Постна картофена яхния

Картофи със зеле на фурна, 
подправени с куркума, листа целина и чубрица

Картофи със зеле на фурна, подправени с куркума, листа целина и чубрица

Сладки охлюви с тиква и круша

Сладки охлюви с тиква и круша

Али назик кебап

Али назик кебап

Последно от

Последно от

Най-важното