Смокинов галет

https://www.24plovdiv.bg/spravochnik/article/10179683 Смокинов галет Смокинов галет www.24plovdiv.bg
Смокинов галет

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ 

“Сезонен сладкиш със смокини с хрупкава основа от маслено тесто”, пише ни Наталия Панчева.

ПРОДУКТИ 

За тестото:

140 г пълнозърнесто пшенично брашно, 2 ч.л. кафява захар, 1/4 ч.л. сол, 90 г краве масло, 2 с.л. студена вода

За пълнежа:

6-7 едри смокини, 10-15 сурови бадема, 1-2 ч.л. кафява захар

по желание пудра захар за поръсване

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ 

Смесваме брашното, захарта и солта. Изсипваме ги в купата на блендера. Прибавяме студеното масло, нарязано на кубчета, и блендираме няколко пъти до получаване на ронливо тесто. Прехвърляме го в подходяща купа. Добавяме водата и бързо омесваме тесто.

Завиваме го с фолио за свежо съхранение и го прибираме в хладилник за 30 минути. Върху хартия за печене, поръсена с малко брашно, разточваме тънка кора. В средата подреждаме смокините, нарязани на лодки.

Оставяме около 3-4 см до края на листа, за да можем след това да го подгънем. Поръсваме смокините с едро нарязани бадеми, цели бадеми и кафява захар. Подгъваме краищата на тестото така, че да застъпи леко плодовете.

Печем в загрята фурна на 180 градуса 35-40 минути, докато тестото стане златистокафяво. Разрязваме галета, след като е напълно изстинал. Преди поднасяне по желание го поръсваме с пудра захар.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Гастрогуру

Сьомга с кориандър

Сьомга с кориандър

Пълнен шаран с лук, орехи и моркови

Пълнен шаран с лук, орехи и моркови

Запеканка с ориз и зеленчуци

Запеканка с ориз и зеленчуци

Тиквеник с червени боровинки

Тиквеник с червени боровинки

Постна яхния с грах и моркови

Постна яхния с грах и моркови

Рибена саламура

Рибена саламура

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Гастрогуру

Пъстърва със спанак

Пъстърва със спанак

Пастет от патладжан

Пастет от патладжан

Постна картофена яхния

Постна картофена яхния

Картофи със зеле на фурна, 
подправени с куркума, листа целина и чубрица

Картофи със зеле на фурна, подправени с куркума, листа целина и чубрица

Сладки охлюви с тиква и круша

Сладки охлюви с тиква и круша

Али назик кебап

Али назик кебап

Последно от

Последно от

Най-важното