Рибена саламура

https://www.24plovdiv.bg/spravochnik/article/10421684 Рибена саламура Рибена саламура www.24plovdiv.bg
Рибена саламура

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ 

“Саламурата е характерна с това, че месото от рибата трябва да мине през огън - запечено на скара, на ламарина, на гьоз… Задължително условие за нея е да се остави постна, без застройка”, пише ни Димитър Димитров.

ПРОДУКТИ 

500 г риба, поне

два вида - в случая

са парчета от

шаран и толстолоб

1 ч.ч. нарязани

домати - пресни

или консервирани

1 малка глава

чесън

4-5 сухи люти

чушлета

3 с.л. олио

1 к.л. млян

черен пипер

шепа нарязан

копър

сол на вкус

2 л вода

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ 

Запичаме леко рибата на скара, ламарина или гьоз… и я слагаме да се свари в подсолена вода. Внимателно я почистваме от костите. Изсипваме олиото в тенджера, загряваме го и в него запържваме доматите и нарязания чесън. Малко след това добавяме и рибата, накъсана на парчета.

Запържваме за кратко и наливаме прецедения рибен бульон. Слагаме запечените чушлета, след като саламурата заври. Оставяме я да къкри на слаб огън до готовност на доматите.

Отстраняваме я от котлона и я поръсваме с копъра. Сервираме я с парче лимон.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Гастрогуру

Пълнена каракуда, поднесена върху сочни моркови и картофи

Пълнена каракуда, поднесена върху сочни моркови и картофи

Сьомга с кориандър

Сьомга с кориандър

Пълнен шаран с лук, орехи и моркови

Пълнен шаран с лук, орехи и моркови

Запеканка с ориз и зеленчуци

Запеканка с ориз и зеленчуци

Тиквеник с червени боровинки

Тиквеник с червени боровинки

Яхния с фасул "Черно око"

Яхния с фасул "Черно око"

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Гастрогуру

Рибена саламура

Рибена саламура

Пъстърва със спанак

Пъстърва със спанак

Пастет от патладжан

Пастет от патладжан

Постна картофена яхния

Постна картофена яхния

Картофи със зеле на фурна, 
подправени с куркума, листа целина и чубрица

Картофи със зеле на фурна, подправени с куркума, листа целина и чубрица

Сладки охлюви с тиква и круша

Сладки охлюви с тиква и круша

Последно от

Последно от

Най-важното