Коледно пънче "Наполеон"

https://www.24plovdiv.bg/spravochnik/article/10531469 Коледно пънче "Наполеон" Коледно пънче "Наполеон" www.24plovdiv.bg
Коледно пънче "Наполеон"

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ

“В някоя от социалните мрежи дъщеря ми попаднала на снимка на ефектен коледен сладкиш с карамелен крем, дело на Люси Евтимова. Пожелах да го приготвя и аз. Бутер пръчиците са ни познати от известната торта “Наполеон”, но тук формата наподобява традиционните коледни пънчета”, пише ни Марияна Бончева.

ПРОДУКТИ

500 г бутертесто

800 мл прясно мляко

200 г кафява захар

60 г масло

7 с.л. нишесте с аромат на ванилия

филирани бадеми за поръсване

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Разточваме бутертестото на тънък лист и го нарязваме на дълги ленти, които редим в застлана с хартия за печене тава. Печем в загрята фурна на 200 градуса до златист загар. През това време зареждаме следващата тава.

Слагаме на котлона да се карамелизира на средна температура кафявата захар, като непрекъснато бъркаме с дървена шпатула. Разбиваме нишестето в малко от прясното мляко, така че да няма бучки. Към готовия карамел постепенно и при непрекъснато разбъркване сипваме останалото мляко.

Държим го на котлона на умерена температура до пълното разтваряне на карамела. Добавяме нишестето и разбъркваме до сгъстяването на крема. Накрая прибавяме маслото и бъркаме до разтварянето му. Слагаме няколко пръчици от бутертесто върху стреч фолио и ги намазваме с леко поизстиналия крем. Редим още пръчици, мажем крем и така до привършването на продуктите.

Завиваме ги със стреч фолиото на стегнат салам и оставяме в хладилника за една нощ. Внимателно отлепяме фолиото от пънчето и от всички страни го поръсваме с филираните бадеми, леко запечени на сух тиган.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Гастрогуру

Соленки с тиквички

Соленки с тиквички

Домашни солети със семена

Домашни солети със семена

Свинско с кашкавал и картофи

Свинско с кашкавал и картофи

Минипайове с боровинки и лимец

Минипайове с боровинки и лимец

Триъгълни банички с пресен лук и киселец

Триъгълни банички с пресен лук и киселец

Кюнефе

Кюнефе

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Гастрогуру

Бюрек със сирене и спанак

Бюрек със сирене и спанак

Американски палачинки с шоколад

Американски палачинки с шоколад

Шоколадов кекс с портокалови корички

Шоколадов кекс с портокалови корички

Агнешка дроб сарма

Агнешка дроб сарма

Медена торта с вишни

Медена торта с вишни

Агнешки шишчета

Агнешки шишчета

Последно от

Последно от

Най-важното