Ръжена питка за Йордановден

https://www.24plovdiv.bg/spravochnik/article/10569324 Ръжена питка за Йордановден Ръжена питка за Йордановден www.24plovdiv.bg
Ръжена питка за Йордановден

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ

“Прясната питка е едно от задължителните неща за празничната трапеза на Йордановден. Ето как да си я приготвите с ръжено брашно”, пише ни нашата редовна читателка Марияна Бончева.

ПРОДУКТИ

200 г ръжено брашно, 300 г бяло брашно + още за доизмесване, 20 г прясна мая, 270 мл. хладка вода, 1 ч. л. захар, 1 с. л. олио, 1 ч. л. сол

За намазване: 1 с. л. олио, 1 с. л. вода

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Пресяваме заедно брашната. Разтваряме маята във водата и я подхранваме със захарта и 3-4 с. л. от брашната. Разбъркваме на каша. Покриваме с кърпа и оставяме кваса да шупне. Изсипваме го към останалото брашно и добавяме олиото и солта.

Замесваме меко тесто. От него отделяме малко парче, от което да направим фигурките. Оформяме тестото на кръгла плоска питка и го поставяме в тава, намазана с олио и поръсена с брашно.

Оставяме питката да втаса. Омесваме отделеното парче тесто с още брашно, докато стане твърдо. Оставяме го десетина минути да отпочине и след това оформяме от него житни класове и други фигурки по желание. След като питката втаса, намазваме фигурките с малко вода и ги залепваме по повърхността ѝ.

Намазваме питката отгоре с вода и олио. Печем в загрята фурна на 180 градуса 35-40 минути.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Гастрогуру

Соленки с тиквички

Соленки с тиквички

Домашни солети със семена

Домашни солети със семена

Свинско с кашкавал и картофи

Свинско с кашкавал и картофи

Минипайове с боровинки и лимец

Минипайове с боровинки и лимец

Триъгълни банички с пресен лук и киселец

Триъгълни банички с пресен лук и киселец

Кюнефе

Кюнефе

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Гастрогуру

Бюрек със сирене и спанак

Бюрек със сирене и спанак

Американски палачинки с шоколад

Американски палачинки с шоколад

Шоколадов кекс с портокалови корички

Шоколадов кекс с портокалови корички

Агнешка дроб сарма

Агнешка дроб сарма

Медена торта с вишни

Медена торта с вишни

Агнешки шишчета

Агнешки шишчета

Последно от

Последно от

Най-важното