Великденски обяд с рецептите на Белослава

https://www.24plovdiv.bg/spravochnik/article/11427512 Великденски обяд с рецептите на Белослава Великденски обяд с рецептите на Белослава www.24plovdiv.bg
Огретен с карфиол, коприва и спанак СНИМКА: Личен архив

За певицата Белослава готвенето е изкуство наравно с музиката. Тя има стотици авторски рецепти. Обича да готви от малка, като първите уроци са от майка ѝ. Научава се от дядо си Митко да пази “работното място” чисто, докато готви. Сега всичко реже под определен размер, има определен ред, хигиена и динамика на готвенето. Понякога в кухнята прави между три и пет неща едновременно. 

Огретен с карфиол, коприва и спанак

Продукти:

300 г коприва

300 г спанак

300 г лапад

2 стръка пресен лук

2 стръка пресен чесън

1 връзка мента

500 г карфиол (нарязан на ситно или в чопър)

червен пипер

сол на вкус

3 яйца

200 г кисело мляко

300 г сирене

150 г настърган пармезан 

Начин на приготвяне:

Запържваме в олио или зехтин с червения пипер всички зеленини и карфиола на трохи. Ако обичате канела и индийско орехче, по две щипки от двете, е много приятно. Нежно задушаваме.

Отделно разбъркваме яйцата с киселото мляко и добавяме сирената.

В тавичка смесваме двете части и печем във фурната на 180 градуса за четиресет, петдесет минути или до получаване на златист цвят.

Сервираме с кисело мляко като гарнитура към агнешкото печено.

Печено агнешко в марината

Продукти:

агнешка плешка

2-3 с.л. соев сос

2 с.л. мед

3-4 пресовани скилидки чесън

1 с.л. балсамов оцет

1 с.л. пушен червен пипер

(може и обикновен)

2 с.л. зехтин или олио

За гарнитурата:

зелена салата, пресен лук, кисело мляко, чесън, прясна мента, сол, сокът и кората на един лимон, зехтин, лаваш (може арабски питки или такоси)

Начин на приготвяне:

Приготвяме марината от гореизброените продукти. Намазваме агнешката плешка хубаво с нея и оставяме за една нощ в хладилник.

Покриваме месото на следващия ден с фолио и го печем във фурна на 180 градуса два часа. Махаме фолиото и печем още половин час или до получаване на златиста коричка.

Измиваме листа на зелени салатки, нарязваме на ситно в купичка пресен лук, малко кисело мляко, чесън, прясна мента, сол, сокът и кората на един лимон, зехтин. В тънките хлебчета - лаваш, арабски питки или такоси, увиваме печеното месо, салатка, лук и сос.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Гастрогуру

Пай с джанки

Пай с джанки

Морковени пасти

Морковени пасти

Кростата с крем и сладко от вишни

Кростата с крем и сладко от вишни

Турско млечно реване

Турско млечно реване

Соленки с тиквички

Соленки с тиквички

Свинско с кашкавал и картофи

Свинско с кашкавал и картофи

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Гастрогуру

Минипайове с боровинки и лимец

Минипайове с боровинки и лимец

Триъгълни банички с пресен лук и киселец

Триъгълни банички с пресен лук и киселец

Фъстъчено брауни

Фъстъчено брауни

Кюнефе

Кюнефе

Бюрек със сирене и спанак

Бюрек със сирене и спанак

Американски палачинки с шоколад

Американски палачинки с шоколад

Последно от

Последно от

Най-важното