Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси vkostova@24chasa.bg
и 24ojivlenie@24chasa.bg.
За въпроси - тел. 942 25 31.
“Рецептата за пататник на тиган е много подходяща за летните дни, тъй като е безмесна и лека храна”, ни пише Пепа Стоева.
ПРОДУКТИ
600 г картофи
2 малки яйца
1 малка глава фино настърган лук
3-4 стръка пресен лук (10-12 перца)
150 г сирене
3 с.л. масло
2 с.л. олио
1 ч.л. фино стрит сух джоджен (или 10 ситно нарязани свежи листа)
1 с.л. сол
1/2 ч.л. черен пипер
Настъргваме картофите на едро ренде. Посоляваме и ги оставяме за 1 час. След това ги отцеждаме и много добре изстискваме с двете ръце. Смесваме ги с яйцата, черния пипер, джоджена, едро настърганото сирене, настъргания лук и ситно нарязаните пера зелен лук. Разбъркваме много добре.
Загряваме в тиган 1 лъжица олио с лъжица и половина масло. После изсипваме сместа в тигана и разпределяме равномерно. Пържим със затворен капак около 5 мин, а после още 3-4 мин до зачервяване на картофите отдолу.
Поставяме върху тигана голяма плитка чиния и така заедно ги обръщаме, за да остане пататникът в чинията. Останалото масло и олио поставяме в тигана и щом маслото се разтопи, пататникът с изхлузване се връща в него да се доизпече. Отново се пече 2-3 мин под капак, а останалите 6-7 мин - без капак.
Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.