Приготвя се с кайма
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси vkostova@24chasa.bg
и 24ojivlenie@24chasa.bg.
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
Анелия Терзиева ни изпраща лесна и вкусна рецепта за пълнени патладжани с бешамел.
ПРОДУКТИ
За 4 порции:
4 малки патладжана, 400 г кайма, 1 морков, 1 глава лук, 4-5 скилидки чесън, 100 мл доматено пюре, сол, черен пипер, риган, червен пипер
За бешамела: 20 г масло, 2 равни супени лъжици брашно, 500 мл прясно мляко, 1 ч. л. сушени манатарки, сол, черен пипер, индийско орехче, около 100 г кашкавал за поръсване
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Разрязваме патладжаните по дължина и правим разрези на всяка половина. Поставяме ги върху хартия за печене с кората надолу и намазваме със зехтин с помощта на четка. Печем до готовност и издълбаваме сърцевината.
Запържваме нарязаните на ситно лук, чесън и морков. Добавяме каймата и след като и тя се задуши, подправяме. Прибавяме доматеното пюре и малко вода при необходимост. Оставяме да къкри още 3-4 мин, добавяме вътрешността на патладжаните и сваляме съда от котлона.
Разтапяме в друг съд маслото и към него добавяме брашното и сушените гъби. Разреждаме с прясното мляко и бъркаме непрекъснато, докато се сгъсти. Подправяме и махаме от котлона.
Пълним патладжаните с така приготвената плънка, заливаме с бешамела и поръсваме с настърган кашкавал. Печем до златисто.
Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.