Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси vkostova@24chasa.bg
и 24ojivlenie@24chasa.bg.
За въпроси - тел. 942 25 31.
“Много хора обичат мекици, но обикновено ги правят без плънка. Ние, северняците, ги приготвяме с яйца и сирене. Изключително подходящи са за зимния уикенд”, ни пише Маргарита Димитрова.
250 г брашно + още малко за доомесване на тестото, 100 мл хладка вода, 10 г жива мая, 1 к.л. сол, 1 к.л. захар, 1 с.л. олио, 1 с.л. кисело мляко, 1 яйце
За плънката:
1 яйце, 150 г зряло сирене
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Разтваряме маята във водата. Смесваме я с всички останали продукти. Замесваме умерено твърдо тесто, което разточваме на много тънка кора. Ако все пак лепне, поръсваме плота и самото тесто с брашно.
Нарязваме на 16 квадрата. Върху всеки един от тях слагаме по 1 ч. л. от плънката, която приготвяме от леко разбърканото яйце и натрошеното сирене. Мекиците сгъваме на две, а краищата им притискаме добре с пръсти или с вилица, за да не изтече плънката по време на пърженето.
Оставяме ги за около 30 минути на стайна температура, за да втасат. Пържим ги в горещо олио на умерен котлон.
Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.