Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси vkostova@24chasa.bg
и 24ojivlenie@24chasa.bg.
За въпроси - тел. 942 25 31.
“Ловният сезон вече е разрешен само за пернат дивеч и предлагам една рецепта за бекаси саламура”, ни пише Пепа Стоева.
ПРОДУКТИ
За 5-6 порции:
3 бр. бекаси, 2 зелени чушки, 2 червени чушки, 2 сухи люти чушки, 3 глави лук, 2 скилидки чесън, 3 - 4 дребни домата, 1 резен от глава целина, 1 с.л. сол, 40 - 50 мл олио, 1 ч.л. девесил, 1 малък картоф (за уплътняване на соса), 1 лимон, 7 - 8 стръка магданоз, 2 л. оцет, 1 голяма скилидка чесън
Почистваме птиците, срязваме ги през гърдите, разтваряме ги като пеперуда и ги намазваме с олио. Измиваме зеленчуците. Две от главите лук нарязваме на кръгли шайби.
Печем на скара или на грил тиган от двете страни, като първо са бекасите, чушките, лукът, доматите, резенът целина, и опукваме за кратко едната от лютите чушки. Сваряваме птиците в 1,5 л вода и добавяме сол, олио и ситно нарязана глава лук.
Варим до омекване на месото. Може да ги разкъсаме или да оставим птиците цели. Обелваме чушките и заедно с лука и опуканата люта чушка ги счукваме грубо в голямо хаванче. Прибавяме ситно нарязаните обелени домати, нарязаното парче целина, скилидките чесън, които трябва да пасираме предварително, девесила, лимоновия сок и настъргания на ситно ренде картоф.
Разбъркваме и изсипваме в тенджерата при врящите пилета. Всичко варим заедно около 15 мин. Подправяме със счукания чесън с оцет и със ситно нарязан магданоз.
Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.