Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси vkostova@24chasa.bg
и 24ojivlenie@24chasa.bg.
За въпроси - тел. 942 25 31.
“Предлагам ви една рецепта за разнообразяване на класичките сарми, която е също толкова апетитна, но много по-бърза и лесна за приготвяне”, ни пише Анелия Терзиева.
8-10 зелеви листа, на които предварително сме изрязали твърдата част, 400 г пуешка кайма, 1 к. ч. бял ориз, чубрица, червен пипер, сол, черен пипер, сушена червена чушка, олио
За соса:
1 к. ч. кисело мляко, 2 равни с. л. брашно, вода или бульон за разреждане, пушен червен пипер за поръсване
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Сваряваме ориза до готовност и го изцеждаме. Добавяме го към каймата заедно с подправките и стритата суха червена чушка и малко олио. Омесваме добре и по възможност оставяме да престои поне 30 мин.
Подреждаме зелевите листа върху дъска, застлана с фолио, което предварително е намаслено от горната страна, като леко ги застъпваме. Изсипваме плънката от едната страна по дължина и завиваме на руло. Прехвърляме в тава и намазваме рулото с олио и отгоре.
Наливаме малко вода в тавата, завиваме рулото с алуминиево фолио и печем за около 30-40 мин. След това махаме фолиото и към течността добавяме брашното, размито с киселото мляко в тавата. Разреждаме с вода или бульон, подправяме със сол и червен пипер и оставяме за още десетина минути, докато рулото се запече и сосът достигне необходимата гъстота.
Поднасяме рулото на парчета заедно със соса и поръсваме с пушен червен пипер.
Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.