Бронирана витрина пази безценна пощенска марка, показват я в Пловдив

https://www.24plovdiv.bg/spravochnik/article/7771307 Бронирана витрина пази безценна пощенска марка, показват я в Пловдив Бронирана витрина пази безценна пощенска марка, показват я в Пловдив www.24plovdiv.bg
Редки марки се показват на филателното изложение в Пловдив
Редки марки се показват на филателното изложение в Пловдив

Безценен филателен куриоз, поставен в бронирана витрина, посрещна първите посетители на изложението на колекционерите „Булколекто 2018“. То бе открито днес в пловдивския панаир.

Карето от марки е изключителна рядкост, затова експертите не могат да дадат оценка за стойността му. Това е т. нар. „Обърнат фон” на марката 5 ст. „Царска поща” от 1881 г. При изработването й в печатницата в Санкт Петербург един лист е подаден обратно при отпечатването на фона и изображението на лъвчето е обърнато спрямо белия релеф. Карето е единствено по рода си, откъснато от дефектния лист, твърдят от Съюза на българските филателисти, който е съорганизатор на проявата.

Най-атрактивната част от „Булколекто 2018“ е националната филателна изложба, която е три пъти по-голяма от миналогодишната. На 160 пана са разположени 55 колекции с най-успешните български филателни експонати. Впечатляващи са сбирките „Източна Румелия и Южна България” на председателя на СБФ Спас Панчев, „Селската поща в България (1889-1957)” на Орлин Тодоров и „История на пощите в България (1879-1901)“ на Деян Николовски. Тук може да се види и любопитният клас „Картофилия” с колекциите от илюстровани картички.

Тази грандиозна експозиция е предвестник на много по-мащабната изложба „Пловдив 2019 – Европейска столица на културата“, в която ще бъдат събрани бисери на филателията от целия континент, изтъкна при откриването на проявата Спас Панчев.

На „Булколекто“ любителите имат шанс да се сдобият с нови издания в ограничени тиражи, за които специалисти твърдят, че в близко бъдеще ще струват десетократно повече. След откриването беше валидиран блокът от 4 марки „Фауна - изчезнали видове животни”. С избраната тема акцентираме на проблема за опазването на природата, като съхраняваме късчета от нея чрез изкуството на филателната миниатюра, заяви Димитър Геновски, заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

През следващите дни ще бъдат пуснати в употреба „Нестинарство“ и „Бележити творци – Тинторето, Шарл Гуно, Майн Рид, Ингмар Бергман”. За целта е открита специална пощенска станция. Там се демонстрират и услугите на компания „Български пощи“, която има силно присъствие на „Булколекто“.

Извън филателния сектор, посетителите могат да разгледат нумизматични и антикварни сбирки, да направят инвестиции в предмети, чиято стойност нараства с годините. Показват се колекции с различен фокус, съхранили почерка на много творци и духа на различни епохи, под мотото на изложението „Колекционерството – хоби, култура, инвестиции“, коментира д-р Иван Соколов, главен директор на Международен панаир Пловдив.

Щандовете на колекционерите са разположени в палата 7 и ще останат там до 21 октомври. Паралелно се провеждат: Международна изложба „Медикус, Денто, Галения” (до 20 октомври), Специализирана изложба „Цветна есен“ (до 21 октомври), международна киноложка изложба с финали за Световната купа (20-21 октомври).

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Хоби

Sesame bg или един букмейкър от друго измерение

Sesame bg или един букмейкър от друго измерение

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Хоби

Последно от

Последно от

Най-важното