Минифокачи с картофи

https://www.24plovdiv.bg/spravochnik/article/8738996 Минифокачи с картофи Минифокачи с картофи www.24plovdiv.bg
Минифокачи с картофи

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ 

“Симпатични малки питки, наподобяващи минипици, но всъщност са минифокачи! Може да ги приготвите за закуска, обяд или вечеря”, пише ни Виолета Василева.

ПРОДУКТИ 

За тестото:

2 ч.ч. брашно + 1/2 ч.ч. за доомесване, 1 ч.ч. топла вода, 1 пакет суха мая или 1/2 кубче прясна мая, 2 с.л. олио или зехтин, щипка сол, щипка захар

За плънката:

1 зелена чушка, 3-4 сварени картофа, 2-3 с.л. олио или зехтин, 10 маслини, сол и черен пипер на вкус

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ 

Пресяваме брашното в подходяща тава и правим кладенче. В топлата вода разтваряме сухата или прясната мая с щипка захар и 1 с.л. брашно, докато шупне. Изсипваме я в кладенчето. Добавяме солта и олиото.

Разбъркваме с лъжица, като постепенно вземаме от брашното и объркваме с течността. Замесваме с ръце тесто. Ако е необходимо, добавяме и още малко брашно. Оставяме го да почине за 20-30 мин, премесваме отново и разточваме на кора с дебелина около 0,5 см. С помощта на чаша изрязваме кръгове с диаметър 10 см. Можем и да късаме от тестото малки топки, които да разточим.

Подреждаме фокачите в голямата тава на фурната, покрита с хартия за печене, на малки разстояния една от друга. Оставяме ги да втасат за около 20 мин. Докато втасва тестото, приготвяме плънката. Почистваме чушката, нарязваме я на малки лентички. Сварените картофи обелваме и нарязваме на малки кубчета.

Задушаваме ги с олиото или зехтина, като овкусяваме със сол и черен пипер на вкус. Изчакваме плънката да поизстине и я разпределяме върху вече втасалото тесто. Добавяме и нарязани маслини. Печем в предварително загрята фурна на 180-200 градуса за около 20 минути.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Гастрогуру

Сладкиш с касис

Сладкиш с касис

Супа с киселец и куркума

Супа с киселец и куркума

Какаов сладкиш

Какаов сладкиш

Лайм пай

Лайм пай

Рулца със сьомга

Рулца със сьомга

Крамбъл с вишни

Крамбъл с вишни

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Гастрогуру

Пълнени картофени гондоли

Пълнени картофени гондоли

Тарталети с горски плодове

Тарталети с горски плодове

Сиропирана баница с локум

Сиропирана баница с локум

Хлебче със спанак и овесени трици

Хлебче със спанак и овесени трици

Брауни петифури с крема сирене

Брауни петифури с крема сирене

Суров тарт с пекан и манго

Суров тарт с пекан и манго

Последно от

Последно от

Най-важното