Баклава Баба Марта

https://www.24plovdiv.bg/spravochnik/article/9553740 Баклава Баба Марта Баклава Баба Марта www.24plovdiv.bg
Баклава Баба Марта

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ 

“Предлагам един от най-сладките десерти, декориран в стила на Баба Марта”, пише ни Марияна Бончева.

ПРОДУКТИ

1 пакет кори за баница

200 г белен суров шамфъстък

100 г орехи

200 г масло

За сиропа: 900 мл вода, 600 г захар, 1 ч.л. ситно настъргана кора от лимон, 2 ванилии

За декорация: бял шоколад, зърна нар, кокосови стърготини, шамфъстък

КОЙ ГОТВИ

“Предлагам един от най-сладките десерти, декориран в стила на Баба Марта”, пише ни Марияна Бончева.

ПРОДУКТИ

1 пакет кори за баница

200 г белен суров шамфъстък

100 г орехи

200 г масло

За сиропа: 900 мл вода, 600 г захар, 1 ч.л. ситно настъргана кора от лимон, 2 ванилии

За декорация: бял шоколад, зърна нар, кокосови стърготини, шамфъстък

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Счукваме в хаванче шамфъстъка и орехите. Слагаме правоъгълна или кръгла тава върху всички кори и режем по неин размер, за да паснат след това. Дъното и краищата на съда намазваме с масло.

Слагаме 2 от корите в тавата и отгоре мажем с разтопено масло. Поставяме нови две, мажем отново с масло и част от плънката от шамфъстък и орехи. Редим останалите по същия начин. Режем баклавата на квадратчета. Отгоре изсипваме останалото масло.

Печем в загрята фурна на 170°, докато се зачерви добре. След като е готова, я изваждаме и я оставяме да изстине. В тенджера слагаме водата и захарта за сиропа. Разбъркваме с дървена лъжица. Варим, до умерено гъст сироп. Сваляме го от котлона и добавяме лимонената кора и ванилията.

Заливаме студената баклава с горещия сироп. След като изстине отново, я оставяме за една нощ в хладилник. На другия ден декорираме баклавичките с глазура от разтопения бял шоколад и зърна нар, така че да наподобят мартенички. Бялата част поръсваме с кокосови стърготини и украсяваме с шамфъстък. Оставяме на студено, за да стегне глазурата.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Гастрогуру

Гергьовденска торта "Овца"

Гергьовденска торта "Овца"

Пролетна агнешка чорба

Пролетна агнешка чорба

Гянджинска довга

Гянджинска довга

СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

Козунакът е създаден във Франция преди 4 века, но сладък хляб правят още в Древен Египет

Лора и Стоян от "Бон Апети"

Стоян и Лора от "Бон Апети": Използвайте жива мая за замесването на козунак

Двуцветен козунак

Двуцветен козунак

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Гастрогуру

Kaufland България стартира продажбата на български козунак под марката „Брей!“

Kaufland България стартира продажбата на български козунак под марката „Брей!“

Таратор от лапад

Таратор от лапад

Баница с лапад

Баница с лапад

Супа с филе от пангасиус

Супа с филе от пангасиус

Тиквен пай

Тиквен пай

Козуначени кифлички с шоколадова глазура

Козуначени кифлички с шоколадова глазура

Последно от

Последно от

Най-важното